logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Źrodło prądowe do LEDA dla poczatkujacych. Latarka na diodach LED.

01 Maj 2015 11:27 5730 7
REKLAMA
  • #1 14658916
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 14658999
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Jeszcze prościej można wykonać źródło prądowe na LM317 - wystarczy tylko jeden rezystor.

Źrodło prądowe do LEDA dla poczatkujacych. Latarka na diodach LED.

Takie źródło nadaje się również do zasilania power LED, choć ze względu na znaczne straty mocy trzeba indywidualnie rozpatrzyć sensowność takiego rozwiązania.

Wartość rezystora R1 oblicza się bardzo prosto - spadek napięcia na nim to zawsze 1.25V (wynika to z budowy samego LM317), znając prąd diody należy z prawa Ohma obliczyć potrzebną wartość rezystancji.
    Przykładowo dla 1W LED-a mamy prąd 150mA, napięcie 1.25V, a więc rezystancja R1 powinna wynosić R = U / I => 1.25 / 0.15 = 8.33R, należy zastosować wartość typową 8.2R co da nam nieco większy prąd ok. 152mA.
    Pozostaje jeszcze kwestia mocy traconej w rezystorze, obliczamy ją ze szkolnego wzoru P = U * I => 1.25V * 0.15A = 0.1875W co oznacza że możemy zastosować mały rezystor o mocy 0.25W.
  • REKLAMA
  • #3 14659535
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 14659561
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    Jeszcze prostsza wersja "tranzystorowa" składająca się z 2 elementów. Wystarczy użycie tranzystora BF245 (lub innego JFETa) i wpięcie w obwód źródła odpowiednio dobranego rezystora. Do diod małej mocy się nada.
  • #5 14659668
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 14659691
    Artur k.
    Bronek22 napisał:
    To co prezentujesz ma swoje ograniczenia.
    Minimalne napięcie na źródle to 2-3V - więcej nie spadnie.

Twój układ również ma ograniczenia. Spadek napięcia na R1 musi być równy napięciu przewodzenia złącza BE tranzystora T1, a więc już mamy ok. 0.7V do tego należy doliczyć jeszcze jakiś niezerowy spadek napięcia na złączu CE tranzystora T2, w najlepszym wypadku będzie to 0.2V. Zatem w najlepszym wypadku napięcie wejściowe źródła musi być o ok. 1V wyższe niż napięcie wyjściowe. Dla zapewnienia pewnej pracy źródła, napięcie wejściowe musiałoby być przynajmniej 2V wyższe niż wyjściowe, a więc do latarki LED zasilanej z 4.5V nadaje się dokładnie tak samo jak rozwiązanie z LM317 - czyli się nie nadaje, chyba że użyjemy czerwonego LED-a który ma napięcie przewodzenia w okolicach 2V.

Istotną wadą Twojego rozwiązania jest również to, że brak tu w miarę stabilnego źródła napięcia odniesienia co spowoduje zmiany prądu wyjściowego w zależności od napięcia wejściowego oraz temperatury.
    Wady tej nie ma LM317, tutaj stabilność prądu zależy jedynie od stabilności rezystora szeregowego.

Bronek22 napisał:
    Gabaryt,wielkość to drugi minus.

Jaki gabaryt? LM317 występuje w obudowie TO-92 i daje maksymalny prąd do 100mA. Masz raptem dwa elementy - stabilizator i rezystor. Jak chcesz większy prąd to musisz użyć wersji T w obudowie TO-220, dokładnie to samo dotyczy Twojego źródła prądowego - dla prądów powyżej 200mA należałoby użyć większego T2 w obudowie TO-126 lub właśnie TO-220. Twój układ zawsze będzie większy gabarytowo bo zawiera więcej elementów (dwa tranzystory i dwa rezystory). Twój układ z dwoma tranzystorami i dwoma rezystorami zajmie tyle samo miejsca co LM317 w TO-220 z jednym rezystorem, podczas gdy dla prądu poniżej 100mA rozwiązanie z LM317 zawsze będzie mniejsze bo można użyć układu w TO-92.

Bronek22 napisał:
    Takie 2 tranzystory ma każdy -scalak niekonieczne (jeszcze cena)

BC325 to jest zabytkowy tranzystor w dodatku o dość mizernych parametrach (tylko 50mA Ic), w sklepie za rogiem go nie znajdziesz. Trzeba zastosować jakiś nowszy np. drugi BC557 lub dla nieco wyższych prądów BC640.

Bronek22 napisał:
    Uz = 50V i więcej ten scalak nie wytrzyma.

Nieprawda - dla LM317 podana jest maksymalna różnica napięć pomiędzy wejściem, a wyjściem. Owszem wynosi ona ok. 50V ale to nie oznacza że układ nie może pracować i przy 200V. Owszem może, wystarczy bowiem że napięcie wyjściowe nie będzie nigdy niższe niż 160V, czyli z powodzeniem nadawałby się do zasilenia kilkudziesięciu diod połączonych szeregowo wprost do sieci 230V.

Cena?
    Moje rozwiązanie:
    LM317 w obudowie TO-92:
    http://sklep.avt.pl/uklad-scalony-lm317lz.html
    LM317 w obudowie TO-220:
    http://sklep.avt.pl/uklad-scalony-lm317t.html

Twoje rozwiązanie:
    BC557:
    http://sklep.avt.pl/tranzystor-bc557.html
    Rezystor:
    http://sklep.avt.pl/rezystor-62om-1-4w-5-0207-10-szt.html

Do Twojego układu potrzebne są dwa tranzystory i dwa rezystory, a więc 50gr + 20gr = 70gr.

LM317 masz za 40 gr + 25gr rezystor = 65gr.

Wniosek? Na LM317 wychodzi 5gr taniej.

Oczywiście to przykładowe ceny z przykładowego sklepu, w każdym sklepie będzie inaczej. Nie mniej jednak cena nie jest żadnym argumentem. Elementy są popularne, dostępne w praktycznie każdym sklepie.

Które rozwiązanie jest lepsze, zdecydują ci którzy zechcą takie źródełko prądowe zbudować.
  • #7 14659977
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 14660039
    Artur k.
    Bronek22 napisał:
    To czyste fantazje na podstawie książek.
    Używam takiego układu do latarek nagłownych. Układ w opcji NPN. Prąd 100mA tranzystor BC337 gr25.
    Diody mają 100mA przy napięciu na baterii 3,8V.
    Poniżej także świecą. Rezystor emiterowy poniżej 3,9V to rezystor zasilania Leda.
    Znikoma wartość, 5Ω/100mA.
    Jaki problem jest z latarkami, zwłaszcza jedno-diodowymi ?
    Czym lepsze baterie alkaliczne, jest szansa, że Led padnie.
    Bo przy napięciu 4,8V Led jest przeciążony.
    Ze źródłem LED świeci tak samo, na baterii nowej, jak i używanej.
    Bateria starcza na dłuższy czas.

To nie są żadne fantazje Kolego, a czysta matematyka i fizyka - prawo Ohma.
    Oczywiście że przez Twój układ LED będzie świecił, jednakże jego prąd w żaden sposób nie będzie kontrolowany przez źródło prądowe - będzie jedynie ograniczony od góry wartością rezystora. W przypadku zasilania białego LED-a z baterii 4.5V ten układ nie pełni żadnej innej roli niż zwykły rezystor szeregowy. Tranzystory są zbędne, może ich wcale tam nie być.
    Czystą fantazją jest to, że Kolega próbuje wmówić wszystkim iż zastosowanie źródła prądowego pozwoli na dłuższy czas pracy baterii. Nie, nie pozwoli! LED zasilany z baterii przez to źródło prądowe będzie świecił mniej więcej samo czasu, co LED zasilany przez zwykły rezystor. Mniej więcej, dlatego że z tym źródłem prądowym będzie to nieco krócej ze względu na to, że samo źródło pobiera ok 1mA prądu na swoje potrzeby. Decyduje o tym wartość R2.

Nie wiem czy to fantazja, czy nieznajomość podstawowych praw fizyki.

Bronek22 napisał:
    Temat nie jest na zasadzie kłótni co jest lepsze.

Więc po co Kolega się kłóci? Ja zaproponowałem inny układ, nawet słowem nie skomentowałem Kolegi rozwiązania bo i po co? Kolega ma taki pomysł, a ja mam inny ot to wszystko - miał być temat edukacyjny, więc?
    To Kolega zaczął doszukiwać się niezliczonej ilości wad rozwiązania zaproponowanego przeze mnie, nie widząc w ogóle oczywistych wad swojego rozwiązania. Teraz na dodatek pisze Kolega nieprawdę (co wykazałem wyżej) by podnieść wartość swojego rozwiązania.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zasilania diod LED za pomocą źródła prądowego, co zapewnia stały prąd niezależnie od napięcia zasilania. Uczestnicy wymieniają różne metody budowy takich źródeł, w tym wykorzystanie układu LM317 oraz tranzystorów NPN (BC547, BC337, BF245, BF257). Podano wzory do obliczeń wartości rezystorów oraz omówiono ograniczenia poszczególnych rozwiązań, w tym problemy z wydajnością prądową i stabilnością. Zwrócono uwagę na różnice w zastosowaniach źródeł prądowych w porównaniu do tradycyjnych rezystorów oraz na ich uniwersalność w różnych projektach elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA