logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na TDA2030 - zniekształcony dźwięk i buczenie, co sprawdzić?

leisty 01 Maj 2015 16:29 795 6
REKLAMA
  • #1 14659740
    leisty
    Poziom 11  
    Witam zrobiłem wzmacniacz na TDA2030, po złożeniu i podłączeniu dźwięk przez chwilę jest bardzo zniekształcony, ledwo słyszalny, a po jakimś czasie słychać tylko takie buczenie przy niektórych tonach.
    Proszę was o pomoc co to może być.
    Czy gnd 06 ma być gdzieś podłączone?
    Załączniki:
    • Wzmacniacz na TDA2030 - zniekształcony dźwięk i buczenie, co sprawdzić? DSC_0037.JPG (1.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz na TDA2030 - zniekształcony dźwięk i buczenie, co sprawdzić? DSC_0038.JPG (1.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz na TDA2030 - zniekształcony dźwięk i buczenie, co sprawdzić? DSC_0039.JPG (1.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz na TDA2030 - zniekształcony dźwięk i buczenie, co sprawdzić? DSC_0040.JPG (1.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz na TDA2030 - zniekształcony dźwięk i buczenie, co sprawdzić? DSC_0041.JPG (1016.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14659917
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    Czym to zasilasz?
    Jak jest podłączone to zasilanie?
  • REKLAMA
  • #3 14660032
    leisty
    Poziom 11  
    Już wiem co nie tak, ale dzięki za odpowiedź, zapomniałem dorysować jednej ścieżki a co za tym idzie wszystko działa nie tak. Zamykam

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

Problem jednak nie znikł przelutowałem elementy i nadal strasznie trzeszczy, szczególnie przy niskich tonach ale też i przy wysokich, pomocy bo nie wiem co to może być, zasilam zasilaczem 12v od zasilacza antenowego ale próbowałem z baterią 9v, nadal to samo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14660547
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    leisty napisał:
    zasilam zasilaczem 12v od zasilacza antenowego ale próbowałem z baterią 9v, nadal to samo

Według schematu wzmacniacz ten powinien być zasilany zasilaczem symetrycznym, to znaczy dwoma napięciami, jednym dodatnim wzgledem masy a drugim ujemnym względem masy.
    Zasilanie jednym napięciem powoduje że to nie działa poprawnie
  • #5 14660555
    leisty
    Poziom 11  
    Czyli zasilanie symetryczne wyeliminuje zniekształcenia?
    Można jakoś przerobić ten zasilacz antenowy, albo jakoś z akumulatorka?
  • Pomocny post
    #6 14660573
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    leisty napisał:
    Czyli zasilanie symetryczne wyeliminuje zniekształcenia?

O ile wszystko inne jest sprawne, to zasilanie symetryczne spowoduje że wzmacniacz będzie pracował poprawnie a więc bez zniekształceń
    leisty napisał:
    Można jakoś przerobić ten zasilacz antenowy, albo jakoś z akumulatorka?

Zasilacza nie za bardzo da się przerobić. Jeśli chodzi o akumulatory to muszą być dwa aby zasilanie było symetryczne, ponadto powinny to być akumulatory o dość dużej pojemności aby nie wyczerpywały się szybko.
  • REKLAMA
  • #7 14660727
    leisty
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował wzmacniacz na układzie TDA2030, jednak po podłączeniu dźwięk jest zniekształcony i słychać buczenie. Po wstępnej diagnozie okazało się, że problem może wynikać z braku odpowiedniego zasilania. Wzmacniacz wymaga zasilania symetrycznego, co oznacza konieczność użycia dwóch napięć: dodatniego i ujemnego względem masy. Użytkownik próbował zasilania z zasilacza 12V oraz baterii 9V, co nie przyniosło poprawy. Zasilacz antenowy nie nadaje się do przeróbki na zasilanie symetryczne, dlatego zaleca się użycie dwóch akumulatorów o dużej pojemności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA