logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz TDA 2030A - zniekształcenia dźwięku i uszkodzenia końcówek

mumian 27 Lip 2004 13:34 1440 9
REKLAMA
  • #1 763249
    mumian
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    witam jak w tytule mam problem z wzmakiem tda 2030A a mianowicie niewiem co mu jest był on wyjęty z jaki głośniczków komputerowych (chodził z nimi dopuki się nie skopcił) :cry: a gośćiu który go miał powyrywał my wszystkie :twisted: kable i dał mi go razem z przedwzmaczniaczem i transformatorem kumpel wymienił mu te tda 2030 i popodłanczał kable jak potrafił efkt był taki: pochodził chwilę dobrze ale zaraz zaczął zniekształcać dzwięk (z oboma kanałami dzieje się to samo) az w końcu końcówki znów poszły z dymem !! niwiem gdzie może być usterka czy kable są zle podpięte czy może na układzie coś jest proszę wic o poradę (mam jego zdjęce moge puśćić meilem) proszę o poradę czy wogule warto go naprawiać??? a co myślicie o tym wzmaku http://www.elektronika.qs.pl/schem003.html bedzie chodził??? i ile by mogło kosztować zrobienie takiego wzmaka (jestem początkujący trzeba mi coś banalnie prostego) :P
    Załączniki:
    • Wzmacniacz TDA 2030A - zniekształcenia dźwięku i uszkodzenia końcówek IM004137.JPG (543.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 763272
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 725
    z tego zdjęcia nic nie wynika, zrób ostrzejsze i spakuj je bo jest ogromne. a co do naprawy to ciekawe czy nie ma błędu układowego jeżeli palą się, może napięcie za wysokie, podaj więcej szczegółów
  • #3 763399
    mumian
    Poziom 16  
    dzienki ale błąd układowy to raczej niewchodzi w grę bo wcześniej (ponad rok ) chodził w tych głośniczkach i nic mu niebyło myślę ze podczas tego spalenia coś się jeszcze uszkodziło i dlatego tera pali tylko co się mogło zepsuć gadałem z kumplem kable raczej napewno msą dobrze podpięte napięcie na nuzkach tda 3i5 (od przodu) WYNOSI OK 14V COs TAM POROSTU MUSIAŁO SIĘ JESZCZE SPALIĆ moze zasugerujecie co się mogło zepsuć a apropo zdjęcia moge puśćić meilem chociaz nieduzo lepsze (muj aparat lepiej niepotrafi)
    wszystkim zainteresowanym dziękuje z pomoc i życzę powodzenia!!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #4 764488
    grzeskk
    Poziom 35  
    z tego zdjęcia wygląda mi to na złe zasilanie układu, możliwe że się mylę ale ale jeden elelktrolit filtru zasilacza wydaje się być rozdęty, a może to tylko złudzenie? a co do zdjęcia to zrób z dalszej odległości będzie mniejsze powiększenie układu ale ostrzejsze
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 764695
    mumian
    Poziom 16  
    dzięki mam te zdjęcia z dalszej odl i wyciołem tylko płttkę zeby było mniej miejsca tylko jak je dołączyć (moze puścić meilem?? meilem) ps. myślisz ze zasilanie zle podpięte??? a jakby to był kondzior to mogłoby się tak dziać? (przypominam po wymianie tda chodził chwilę dobrze a zachwilę zaczą zniekształcać i chraz ciszej.... po wyłączeniu, odczekaniu i ponownym włączeniu znów chwil pochodził i dalej to samo ) co może być padnięte?? moze masz jakiś schemat który by do tego pasował (jest pełno tylko żaden mi nie pasuje)
  • REKLAMA
  • #6 764706
    grzeskk
    Poziom 35  
    schmat weź z noty aplikacyjnej układu, a zdjęcia podeślij na gkk1(_at_)op.pl
    coś musi być nie tak jak zniekształca i pali się. jak możesz podeślij też schemat wzmaka
  • #7 764768
    skorpions3
    Poziom 11  
    Witam! Zacznij może od sprawdzenia głośniczków-opór cewki. Jeśli pali się układ-zacząłbym od tego. Głosniczki komputerowe nie są przewidziane do przenoszenia wielkich mocy i zazwyczaj nie mają rewelacyjnych parametrów zwłaszcza ze względu na średnicę i cenę zestawu-czyli nic dobrego tam nie wkładają.Sprawdż głośniki-jesli któryś ma zwacie na cewce i zejdzie poniżej 2 ohm-układ padnie na pewno. Pozdrawiam!
  • #8 764773
    skorpions3
    Poziom 11  
    Witam! Zacznij może od sprawdzenia głośniczków-opór cewki. Jeśli pali się układ-zacząłbym od tego. Głosniczki komputerowe nie są przewidziane do przenoszenia wielkich mocy i zazwyczaj nie mają rewelacyjnych parametrów zwłaszcza ze względu na średnicę i cenę zestawu-czyli nic dobrego tam nie wkładają.Sprawdż głośniki-jesli któryś ma zwacie na cewce i zejdzie poniżej 2 ohm-układ padnie na pewno. Pozdrawiam!
  • #9 764920
    mumian
    Poziom 16  
    głośniki są w porządku mają 4omy i nie są za silne zresztą sprawdzałem na róznych i efekt był ten sam chodziło chwilę zniekształcało az można wręcz powiedzieć ze się wyłanczał
  • #10 766406
    grzeskk
    Poziom 35  
    jak jest zasilony układ symetrycznie czy nie? ze zdjęcia wynika że powinien być symetryczny zasilacz czyli +, - i masa. może nie ma masy i napięcia nie dzielą się po połowie, a poza tym nie podoba mi się ten kondensator przy mostku prostowniczym
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza audio opartego na układzie TDA2030A, który po wymianie układów i podłączeniu do głośników komputerowych zaczął generować zniekształcenia dźwięku, a następnie uległ uszkodzeniu (końcówki mocy "poszły z dymem"). Przyczyną awarii może być niewłaściwe zasilanie, uszkodzone elementy filtrujące (np. kondensatory elektrolityczne), błędy w podłączeniu kabli lub przeciążenie układu przez głośniki o niskiej impedancji. Zasilanie powinno być symetryczne (+, -, masa) z napięciem około 14 V, jednak istnieje podejrzenie braku masy lub nieprawidłowego podziału napięcia. Zaleca się sprawdzenie stanu głośników (opór cewki, zwarta cewka poniżej 2 Ω może powodować uszkodzenia układu), kondensatorów filtrujących oraz poprawności schematu i połączeń. Wskazane jest korzystanie ze schematu aplikacyjnego z noty katalogowej TDA2030A. Wzmacniacz z głośnikami komputerowymi może być przeciążany, co prowadzi do uszkodzeń. Autor pyta również o prosty schemat wzmacniacza i koszty jego wykonania, co sugeruje potrzebę rozwiązania dla początkującego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA