logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DS1820 Podłączenie bezpośrednio do komputera - VB.net

Teodor Otulak 21 Mar 2003 20:09 3613 10
REKLAMA
  • #1 142709
    Teodor Otulak
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Zestaw ewaluacyjny umożliwiający nawet początkującemu programiście zrealizowanie komputerowego pomiaru temperatury z wykorzystaniem cyfrowych czujników temperatury firmy DALLAS DS1820S. W skład zestawu wchodz: dwa czujniki temperatury, dwa interfejsy do poru szeregowego DS9097E oraz DS9790U oraz CD rom z oprogramowaniem, w tym przykład programu ( pełna wersja źródłowa) w Visual Basicu .net umożliwiający łatwe wykonanie własnych aplikacji !!! Interfejs DS9097E wraz z czujnikami umożliwia natychmiastowe skorzystanie z gotowej, chyba najlepszej aplikacji do pomiaru i rejestracji temperatury , w dodatku darmowej !!! DARMOWY REJESTRATOR TEMPERATUR http://www.sunpoint.net/~thermometer/ Aplikacja umożliwia pomiar i rejestrację temperatury z dowolnej liczby czunjików, posiada polskie menu !!!
    Więcej na temat tego zestawu dowiesz się na mojej stronie www.patron.net.pl/polish/DS/index.html
  • REKLAMA
  • #2 142992
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Nie zgadzam się z tym co piszesz na stronce. DS9097E jest wspierany przez "nowe" TMEX API. Stosuje je w moich rozwiązaniach. Działają bezbłędnie funckje wyszukiwania i komunikacji.
    PS Ten temat powinien się chyba znaleźć w dziale ogłoszenie.
  • REKLAMA
  • #3 200640
    Teodor Otulak
    Poziom 13  
    Oj, ELEKTRK , jak zawsze piszesz dużo za dużo...
    Przyślij mi swój program w VB.net wykorzystujący API "nowy" TMEX, abym zjadł własny krawat - albo zamilknij !!!

Ale do rzeczy:
    Po pewnym okresie zabaw z API Dallasowym, odpuściłem je całkowicie, bo ich PortDriver NIE JEST BEZPIECZNY dla innych driverów w systemie - objawia się to np. niemożliwością uruchomienia programatora uC na porcie równoległym, po zainstalowaniu API Dallasowego. W takiej sytuacji napisałem własny driver, całkowicie w VB.net.

Kto chce , może sobie ściągnąć go w działającym programie ze strony
    www.patron.net.pl/ds_ster/download.html
  • REKLAMA
  • #4 200820
    elektryk
    Poziom 42  
    Teodor Otulak napisał:
    Oj, ELEKTRK , jak zawsze piszesz dużo za dużo...
    Przyślij mi swój program w VB.net wykorzystujący API "nowy" TMEX, abym zjadł własny krawat - albo zamilknij !!!

Nie korzystam z technologii VB ani .NET. U mnie pod delphi działa nawe API TMEX (biblioteki DLL) z najprostrzym typem czytnika. Jaki PortDriver? u mnie działa pod w2k i nie ma problemów bo biblioteka (dostarczona przez dallas`a) korzysta z API systemowego.
  • REKLAMA
  • #6 215140
    elektryk
    Poziom 42  
    Sprawa wygląda dziwnie, bo nie ma driverów DS9097E w wersji 4.x a te co się znajdują w pakiecie o dumnej nazwie Files_1_Wire_Drivers_v400b2.tgz są to 3.21beta która działa bo iButtonViewer. Nie wiem czy to Ciebie przekonuje, ale moje własne demo musiałbym specjalnie przygotować (bo aplikacji w której to stosuje współpracuje z bazą danych i ma narazie kłopotliwą instalacje)
  • #7 215499
    Teodor Otulak
    Poziom 13  
    Nie bardzo pojmuję co masz na myśli: najpierw piszesz , że " pod delphi działa nawe API TMEX (biblioteki DLL) " - są to typowo windowsowe sprawy- delphi, jest dla windy ( dla Linuxa ti Kylix) a dll-i w linuxie w ogóle nie ma. Następnie opisujesz jakieś problemy z plikiem Files_1_Wire_Drivers_v400b2.tgz - który jest spakowanym plikiem Linuxowym (co on ma wspólnego z delhi ?) , na koniec pojawiają się jeszcze bazy danych... Odnoszę wrażenie , że w tym przypadku nie bardzo wiesz o czym piszesz.
    Przepraszam, jeżeli się mylę.
    A tak z innej beczki , to naprawdę podziwiam ILOŚĆ postów które umieszczasz w ELEKTRODZIE .
  • #8 215720
    elektryk
    Poziom 42  
    Nzwe umieściłem z dokładnie taką nazwę żebyć Ty nie miał wątpliwości. Proszę wejdź na strone http://www.ibutton.com/software/tmex/index.html znajdz akapit Alternative 1-Wire Drivers Packages i możesz sobie ściągnąć plik i się przekonać że zawiera pliki dll dla systemu windondows.
    PS chyba dla Ciebie nie stanowi przeszkody plik spakowany innym kompresorem? Jakbyś miał problem to WinRar potrafi go rozpakować.
  • #9 215755
    Teodor Otulak
    Poziom 13  
    Pofatygowałem się i ściągnąłem plik o którym mówisz. Pięknie zainstalował drajwery - z którymi moje stare aplikacje chodzą idealnie.

This will install 1-Wire Drivers Version 4.00 beta 2
    on this computer. 1-Wire Drivers will enable 1-Wire
    applications to communicate with Dallas Semiconductor's
    iButton products.

Mam serdeczną prośbę nie pisz ani do mnie ani o mnie więcej - bo jak dotąd nie napisałeś ani krzty prawdy - a na dyskutowanie ze słowotokiem pseudofachowego języka nie mam czasu ani ochoty.
  • #10 215764
    elektryk
    Poziom 42  
    A możesz mnie nie obrażać? Sprawdź wersje pliku dll a się przekonasz że nie jest 4. a 3. . Możesz to sprawdzić w właściwościach pliku dll w windows albo w iButton Viewer (w konfiguracji sprzętu). Przepraszam że moim psedufachowym językiem wytykam Ci nieprecyzyjność. Więc w tym pliku są te drivery w wersji 4 nie działające z DS9097E? Chciałbym wyjaśnić tę kwestie bo może to ja jestem w błędzie?
  • #11 216024
    Teodor Otulak
    Poziom 13  
    A może po prostu masz uszkodzony hardware - i stąd to całe nieporozumienie ??? Nie będę powtrzał poprzedniego postu.
    Teraz jadę na weekend i nie będzie mnie do Poniedziałku.

Pozdrawiam Wszystkich i życzę udanego weekendu !!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zestawu ewaluacyjnego do pomiaru temperatury z wykorzystaniem cyfrowych czujników Dallas DS1820S oraz interfejsów szeregowych DS9097E i DS9790U, wraz z przykładowym oprogramowaniem w VB.net. Poruszono kwestie kompatybilności i stabilności sterowników, zwłaszcza API TMEX firmy Dallas. Jeden z uczestników wskazuje, że API TMEX działa poprawnie z DS9097E, natomiast autor zestawu krytykuje oficjalne sterowniki Dallas, zwracając uwagę na problemy z PortDriverem, który może kolidować z innymi sterownikami systemowymi, co skłoniło go do napisania własnego sterownika w VB.net dostępnego do pobrania. W dyskusji pojawiły się także wątpliwości dotyczące wersji sterowników (3.21 beta vs. 4.00 beta 2) oraz ich kompatybilności z urządzeniami i systemami Windows. Uczestnicy wymieniali się linkami do oficjalnych źródeł sterowników i oprogramowania, a także omawiali problemy z instalacją i działaniem sterowników w różnych środowiskach programistycznych (VB.net, Delphi). Wątpliwości dotyczyły również formatu i pochodzenia plików sterowników (np. archiwa .tgz) oraz ich zgodności z systemem Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA