logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Belstar 2555 TS - Brak obrazu, jest dźwięk, widoczne linie powrotu, OSD działa

laki_17 04 Maj 2015 22:36 1257 4
REKLAMA
  • #1 14668962
    laki_17
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Witam,
    mam problem z telewizorem jak w temacie. Jak się okazało miał on liczne uszkodzenia. Uszkodzone odchylanie pionowe oraz przetwornica. Pozostał problem z obrazem. Jest OSD, jest dźwięk, widać linie powrotu. Wymienione kondensatory w większości płyty głównej m.in w okolicy dekodera koloru. Telewizor reaguje na podłączenie sygnału pod Euro tzn wykrywa to tylko i przełącza się w AV ale dalej obrazu nie widać. Wydaje mi się że usterką będzie scalak od dekodera, ale może macie inne pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 14668991
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2903
    laki_17 napisał:
    Witam,
    mam problem z telewizorem jak w temacie. Jak się okazało miał on liczne uszkodzenia. Uszkodzone odchylanie pionowe oraz przetwornica. Pozostał problem z obrazem. Jest OSD, jest dźwięk, widać linie powrotu. Wymienione kondensatory w większości płyty głównej m.in w okolicy dekodera koloru. Telewizor reaguje na podłączenie sygnału pod Euro tzn wykrywa to tylko i przełącza się w AV ale dalej obrazu nie widać. Wydaje mi się że usterką będzie scalak od dekodera, ale może macie inne pomysły?

A mnie się zdaje, że usterką jest twoja wiedza w tym temacie.
    Mam nadzieję, że pan Roman się nie pojawi.
  • REKLAMA
  • #3 14669027
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 863
    A mnie się zdaje, że uwaga tego (nie)przyjaciela powyżej chyba zbyt wiele pychy zawiera a mało pomocna się wydaje jak na dział początkujący. Ja Ci nie napiszę co jest uszkodzone bo zbyt mało szczegółów podałeś. Lekcję odrobisz ze skutkiem jak prześledzisz sygnał wizyjny od eurozłącza (które piny są istotne dla wizji? jak wygląda stan połączeń złącza euro z płytą? jaki element przełącza wizję TV/AV? co to jest RGB?) Jak lekcję odrobisz może znajdziesz uszkodzenie a na pewno się czegoś nauczysz. Mierz i pisz.
  • REKLAMA
  • #4 14669616
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2903
    zdzich42 napisał:
    mało pomocna się wydaje jak na dział początkujący. Ja Ci nie napiszę co jest uszkodzone bo zbyt mało szczegółów podałeś.

Jak na dział początkujący to podobne, identyczne objawy opisywane wielokrotnie na elektrodzie. Wystarczy umieć czytać a nawet nie trzeba umieć pisać.
    Napisać, nabajerować, że coś naprawił , powymieniał, bez podania konkretów może każdy. Jak na amatora to oczywiście najłatwiej jest zrobić zdjęcie, co i zrbił, ale objaw ze zdjęcia bardzo wiele mówi. Dobrze, że twoja podpowiedź jest "przyjacielska", nie ułatwiająca mu działania.
    Pan Roman się jeszcze nie pojawił.
    P.S. Po wpisaniu czego trzeba w wyszukiwarkę znalazło mi 55 tematów.
    Następny P.S.
    Jak to zwykle bywa napisał w dziale serwis RTV a teraz przeniesiono do piaskownicy , więc moje pisanie nie ma sensu.
    Powodzenia zdzich42 w edukacji.
  • #5 14675199
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 863
    Za pozdrowienia dziękuję. Piłeczka jest po stronie autora tematu. Jak widzisz nie daję mu żadnego gotowca, lekcję odrobi, napisze wnioski, będzie wiadomo więcej. Będzie leń - nie uzyska nic więcej, ale szacunek dla człowieka po drugiej stronie się należy, niezależnie od tego jaki poziom reprezentuje.
    PS
    Wypowiedź o Panu Romanie jest jak "czekaj wróci ojciec to ci duuupe zleje" śmieszne
REKLAMA