logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geforce GTX480 nie wyświetla obrazu, wentylator działa, GPU zimny – diagnoza usterki

bocian2432 11 Maj 2015 20:23 6702 66
Najlepsze odpowiedzi

Co może powodować, że GTX480 uruchamia się, wentylatory się kręcą, ale nie ma obrazu, GPU zostaje zimny i jak to zdiagnozować?

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to zwarcie lub uszkodzone kulki pod pamięciami VRAM albo samymi układami GPU, bo taki objaw daje identyczny efekt: płyta „bipnie”, ale karta nie startuje poprawnie [#14687162] Najpierw trzeba zmierzyć napięcia zasilania GPU, pamięci i linii 1V/0,9V przy karcie wpiętej do mobo; w tym przypadku na pamięciach było najpierw 0V zamiast 1,5V, więc problem leżał po stronie zasilania/obciążenia VRAM [#14687162][#14688202] Po wylutowaniu wszystkich kości pamięci okazało się, że jedna z nich była winna zwarciu na zasilaniu, a po reballingu wszystkich 12 kości GTX480 ruszyła i dała obraz bez artefaktów [#14688780][#14689602] W trakcie naprawy wyszło też, że odpadł kondensator 100 nF przy złączu PCI-E; taki element da się odtworzyć, jeśli pady nie są całkiem wyrwane [#14689257][#14689536] Jeśli napięcia są poprawne, a karta nadal nie startuje, trzeba iść dalej w reballing GPU/pamięci oraz sprawdzić kontroler zasilania pamięci i tranzystory w tej sekcji [#14688202][#14688222]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 14686624
    bocian2432
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,
    kupiłem okazyjnie kartę która miała mieć artefakty i miała nie być wcześniej rozkręcana... No ale jak przyszła to się jednak okazało że była rozkręcana (ślady na to wyraźnie wskazywały, do tego pasta była zbyt "świeża") i nie ma artefaktów, bo - no właśnie - nie działa w ogóle... (kupiona na olx więc o zwrocie raczej nie ma mowy - dlatego chciałbym ją mimo wszystko postawić na nogi).

Ekran czarny, wentylatorki się kręcą, radiator GPU zimny, sekcja zasilania trochę się grzeje. Kondy wyglądają ok. Sprawdzałem na wszystkich wyjściach DVI i HDMI i za każdym razem monitor śpi jak gdyby nic nie było do niego podłączone. Napięcie na zasilaczu 12V z hakiem, czyli wszystko ok. Mobo jest sprawna bo z moim GTX460 działa - aktualnie pisze z tego kompa. Musi to być więc karta, zrobiłem nawet reflow z topnikiem itp z pomocą preheatera i hotaira z dyszą do BGA + monitorowanie temperatury cały czas. Nie pomogło..

Pytanie:
    Jakieś pomysły co to może być? Z chińskiego sklepu mogę dostać nowy układ do GTXa480 za ~100zł, jednak teraz zwątpiłem czy jest sens ryzykować z naprawą tak starej karty, która nie daje jakiegokolwiek obrazu. Czy taki problem to objaw uwalonego totalnie GPU czy może czegoś innego? Dodam że z zamontowanym GTX480 komputer wstaje, jest bip jakby wszystko było ok - mobo nie zgłasza buzzerem żadnych błędów - ale system nie startuje (w słuchawkach cisza). W przypadku kiedy nie podepnę do karty kabli zasilających mobo sygnalizuje błąd.

Podsumowując:
    - zasilacz jest ok - markowy OCZ 600W, napięcia zasilania są ok
    - reszta kompa sprawna bo działa z inna karta
    - jak uszkodzona karta ma zasilanie to mobo nie wywala błędów (jak nie ma to wywala)
    - reflow nic nie pomógł (tylko gpu podgrzewałem hotem do momentu roztopienia kulek)
    - wentylatory się kręcą
    - brak widocznych oznak uszkodzeń, wszystkie scalaki i kondensatory wyglądają ok
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14687162
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14687231
    bocian2432
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź. W sumie kulek pod pamięciami nie przetopiłem, może to pomoże. Jaka jest metodyka pomiarów tych napięć? Skoro mam mierzyć PCIEX 0,9 to rozumiem ze karta ma być wpięta w mobo - a wtedy słabo z dostepem do czegokolwiek nawet po wyjęciu z obudowy, a nawet jeśli bez mobo to cała grafika jest zabudowana chłodzeniem (referencyjna 480). Całkowicie nie mam pomysłu jak się za to zabrać. Gdzie w ogóle znaleźć info o tym co i gdzie pomierzyć? (domyślam się tylko że ta cała sekcja zasilania z mosfetami UPA272X i cewkami tymi długimi szarymi o wartości R12, oraz kondensatorami 390uF to zasilanie gpu). Próbowałem poszukać na necie poradników ale 99,9998% jest typu - włóż do piekarnika...

A co do reballingu - nie masz może pożyczyć sitek w razie czego :D?

Co do mobo, zapomiałem że mam dr debuga (asrock p55 extreme4) i podczas uruchamiania wywala mi błąd 2A, który odnosi się do : "OEM pre-memory initialization codes" - mówi mi to tyle co nic :P
  • REKLAMA
  • #4 14687259
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 14687272
    bocian2432
    Poziom 11  
    Fotki:
    Geforce GTX480 nie wyświetla obrazu, wentylator działa, GPU zimny – diagnoza usterki

Karta ma być wpięta w mobo, czy wystarczy jej dać jakies 12V na zasilanie i tak pomierzyć?
  • #6 14687275
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14687285
    bocian2432
    Poziom 11  
    Ok, to szukam chłodzenia do gpu i zrobię te pomiary (pewnie jutro dopiero wrzucę). Swoją drogą te wszystkie mosfety wytrzymają "na wolnym powietrzu"? Pomiary machnąć zwykłym multimetrem czy zrobić jeszcze oscyloskopem dla szerszej informacji?
  • #8 14687286
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14687288
    bocian2432
    Poziom 11  
    Z tego co widzę to wszystkie cewki (r12) są ze sobą złączone w tych miejscach to zrobię 1 pomiar - chyba że coś tam się dzieje takiego że mam zrobić wszystkie osobno? I te dwa r33 to samo
  • #10 14687289
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 14687292
    bocian2432
    Poziom 11  
    Okej pomierzę, tylko one są zwarte tak perfidnie bez żadnych diod itp w tym miejscu, to mi się wydaje że wszędzie będzie to samo (z marginalnym wpływem rezystancji ścieżek)? Jeśli chodzi o sprawdzenie czy każda faza jest sprawna to chyba lepiej jak oscyloskopem napięcie na każdej cewce pomierzę.
  • #12 14687293
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 14688186
    bocian2432
    Poziom 11  
    Dobra sprawdzone:

A, mały błąd tam zamiast 0,0976V jest oczywiście 0,976V (sekcja zasilania złożona z tych 6 przetwornic)
  • #14 14688202
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 14688211
    bocian2432
    Poziom 11  
    Z tranzystorami to jeszcze wiem jak je sprawdzić (wlutowane chyba można zbadać)? A co z tym kontrolerem dokładniej zrobić?
  • #16 14688222
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 14688259
    bocian2432
    Poziom 11  
    Podejrzanie wyglądały od spodu miejsca lutowania kondensatorów wyjściowych tej przetwornicy (jakby się bateria wylała). Podłączyłem omomierz i wynik nie rośnie tylko jest constans 0 odczyt -> to chyba znaczy że zwarte wyjście? Wylutuje te 3 kondensatorki i sprawdze wtedy czy nadal jest zwarcie

Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:

Kondy wyciągnięte - zwarcie dalej jest... Przetwornica to raczej stepdown więc zwarcie mosfetów nie prowadziłoby do zwarcia wyjścia do masy a do zasilania. Czyli chyba pamięci mają zwarcie na kulkach? Chyba jestem skazany na reballing wszystkich kości pamieci?
  • #18 14688708
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 14688780
    bocian2432
    Poziom 11  
    Totalne zwarcie... 0.1ohm pokazuje miernik... Wylutowalem wszystkie pamieci, akurat miałem cuduwnego farta i przedostatnia jaką wyciągałem to była ta co powodowała zwarcie (m5). Teraz jest koło 40ohm i rezystancja ciagle rosnie (karta stygnie). Mogę teraz bez wlutowanych pamięci sprawdzić czy pojawiło się tam już napięcie? (nic sie nie stanie?)
  • #20 14688798
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 14688882
    bocian2432
    Poziom 11  
    Wiem, wiem :D specjalnie zaznaczałem sobie która kość skąd ściągnięta. Da się kupić takie sita do takich pamięci gdzieś? Czy trzeba jakimś uniwersalnym?. Po ostygnięciu 63,2ohm (jak na wylutowane wszystkie odbiorniki troche i tak mała rezystancja?)
  • #22 14688908
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 14689257
    bocian2432
    Poziom 11  
    Znalazłem usterke która chyba powstała teraz (nie mam pojęcia jak to sie mogło nawet stać):

Urwał się kondensatorek smd przy stykach pci-e.. Da rade to jakoś uratować czy sobie już odpuścic tą gtx480 :/? Z tego co znalazłem na necie jest to pin HSIP13, czyli tryb x16 odpadnie... karte może puscić na x8 to zadziała, a tak to jakis inny kond przykleić gdzies obok i doprowadzic do niego drucikami sygnaly :D?
  • #24 14689536
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 14689558
    bocian2432
    Poziom 11  
    No właśnie kondensator wyleciał razem z padami, wyrwało wszystko :/ i do krawedzi dochodzą tylko 2 małe druciki. Ale już mam pomysł jak to zrobić
  • #26 14689561
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #27 14689602
    bocian2432
    Poziom 11  
    ogółem zdrapałem z tych padów okrągłych obok miejsca gdzie miał być kondensator (chyba testowych?) soldermaske i tam wcisne kondensator ceramiczny ale tht (zeby miał druciki). Kondy mają 100nF. Swoją drogą po wylutowaniu całej pamięci ram karta ŻYJE! W końcu jest obraz i można w biosie pogrzebać :D Tyle że potem jest ekran złożony z czarnych i białych pixeli ;) Pewnie jakiś moduł odpowiedzialny za generowanie sygnału video był zasilany stąd. Napięcie 1,575V ;)

A i takie pytanie teoretyczne - w razie jakbym miał te ramy uszkodzone można w jakiś sposób zastosować kości z wiekszą pojemnościa? Być może istnieje elastyczny mechanizm obsługi ramu w procku i bym sobie mógł zrobic 3gb wersje :D
  • #28 14689807
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 14693047
    bocian2432
    Poziom 11  
    Na razie sitka kulki i topnik lecą ze sklepu, a ja żeby się nie nudzić dostałem dziś od kumpla gtx590 który też nie ma obrazu - tym razem mobo od razu sie sapie 8 pipnięciami co oznacza niby Display memory Read/Write test failure - czyli chyba ten sam problem z zasilaniem pamieci? (wskazuje sama mobo że cos nie tak z pamieciami, a do tego brak sygnału video był z tym związany w gtx480). Pytanie czy i tutaj mógłbym prosić o pomoc gdzie i jakie napięcia powinny być? (chyba ze schemat jest taki ze sprawdzam wszystkie wyjścia przetwornic, czyli napięcie na koncu cewki względem gnd - choć nie tylko takie napięcia były sprawdzane w 480). Wentylator wali na 100%, brak sygnału video, 8 bipnięc przy starcie mobo. Dziś rozbiorę kartę i wrzuce za kilka godzinek zdjęcia. Na pewno karta była przegrzana bo 1 radiator był cały zalepiony kurzem :D
  • #30 14693145
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił kartę graficzną Geforce GTX 480, która nie działała, mimo że sprzedawca twierdził, że miała jedynie artefakty. Po rozkręceniu karty i przeprowadzeniu reflow, użytkownik stwierdził, że karta nie wyświetla obrazu, wentylatory działają, a radiator GPU pozostaje zimny. W trakcie dyskusji poruszono kwestie pomiarów napięć na różnych komponentach karty, co doprowadziło do odkrycia zwarcia w pamięciach. Użytkownik przeprowadził reballing pamięci, co ostatecznie przywróciło funkcjonalność karty. W międzyczasie pojawiły się również problemy z drugą kartą GTX 590, która również nie działała, co sugerowało uszkodzenie kontrolera lub pamięci. Użytkownik planował dalsze naprawy i testy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA