logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GTX480 nie wykrywany, zwarcie kondensatorów i tranzystorów, wzrost temp.

Do_nio 07 Mar 2018 17:35 1224 12
REKLAMA
  • #1 17087078
    Do_nio
    Poziom 7  
    Witam, w karcie startuje wentylator oraz nagrzewa się po chwili "pracy" na heat pipe'ach da się wyczuć znaczny wzrost temperatury, pc po dłuższej chwili namysłu włącza się na zintegrowanej karcie po wejściu w menedżer urządzeń nie widac gtx'a. Zaznaczone na zielono kondensatory są praktycznie zwarte 0,6Ω na "+", na zolto 1,7Ω (pod GPU nie wszystkie). Tranzystory maja obustronne zwarcie miedzy drenem, a źródłem. Napięcie na zasilaczu nie spada. Moja wiedza elektroniczna nie stoi na najwyższym poziomie więc za każda pomoc bede wdzięczny. Z narzędzi pomiarowych dysponuje dobrym multimetrem oraz oscyloskopem.

GTX480 nie wykrywany, zwarcie kondensatorów i tranzystorów, wzrost temp.GTX480 nie wykrywany, zwarcie kondensatorów i tranzystorów, wzrost temp.GTX480 nie wykrywany, zwarcie kondensatorów i tranzystorów, wzrost temp.
  • REKLAMA
  • #2 17087138
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    Jeżeli masz tyle tzw. lawinowych uszkodzeń (zwarte kondensatory i tranzystory) to co tu naprawiać? Wymienić całość i już. Śmiem jednak wątpić w prawdziwych Twoich stwierdzeń o tylu zwarciach ale może...
  • #3 17087151
    Do_nio
    Poziom 7  
    Takie objawy nie mogą oznaczać uszkodzonego jakiegoś scalaka lub tranzystora ktory powodowal by wlasnie zwarcie pozostalych elementow? Wizualnie wszystkie elementy wygladaja dobrze zaden z kondensatorow nie jest "wystrzelony".

Dodano po 13 [minuty]:

Co do ilości zwarć może ten obrazek znaleziony w Internecie naprowadzi na jakieś rozwiązanie
    GTX480 nie wykrywany, zwarcie kondensatorów i tranzystorów, wzrost temp.
  • REKLAMA
  • #4 17087220
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Pomierz napięcia przy włączonej karcie. Jak będziesz miał 12V na Vcore to karta do wyrzucenia.
  • #5 17087338
    Do_nio
    Poziom 7  
    Nie jestem pewien czy to jest najlepsza metoda pomiaru ale na kondensatorach pod vcore napięcie wynosiło nie więcej niż 2v(1,925), w większości niższe około 1v. Napięcie na zaznaczonych kondensatorach z drugiego zdjęcia było znikome, biorąc pod uwagę jakiś błąd pomiarowy nie było go w ogóle.
  • #6 17088189
    filo301
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Wylutowałeś kondensatory do pomiaru?
  • REKLAMA
  • #7 17088295
    Do_nio
    Poziom 7  
    Zmierzyłem dotykając bezpośrednio kondensatora oraz punktu masowego, nie wylutowywałem z uwagi na ich rozmiar i późniejsze możliwe komplikacje z wlutowaniem ale myślę, że jeśli trafiałoby tam napięcie 12v, byłoby to widoczne.
  • #9 17088555
    Do_nio
    Poziom 7  
    Jak mówiłem posiadam raczej podstawowa wiedzę na temat elektroniki, wnioskowałem o jakimś zwarciu na podstawie dość niskiego oporu( i brak napiecia w czasie pracy), podejrzewałem przykładowo uszkodzoną diodę. Zdaje sobie sprawę z tego że pomiary w układzie są niezbyt poprawne ale nie działa cały układ, a wylutowanie każdego elementu i sprawdzenie go byłoby dość czasochłonne, a i mógłbym narobić więcej szkody niż pożytku. Dzięki za informacje, następnym razem spróbuj nie brać do siebie kaleczenia sztuki elektronicznej rozmowa będzie milsza. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 17088594
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    Witam

Z naprawą płytek drukowanych, które mają więcej jak dwie warstwy nie jest tak prosto. Bez odpowiedniego schematu lub ogromnej wiedzy, co i jak z czym się je nawet elektronik z praktyką będzie miał problem.

Jeżeli uważasz, że karta grafiki i tak jest do wyrzucenia, to możesz spróbować ją naprawić. (ważne żebyś nie zraził się jak nie wyjdzie)
    Jeżeli chciałbyś ratować kartę z większym prawdopodobieństwem niż sam w domu, proponuje dobry serwis elektroniki.

Ogólnie to karta jest takiej wartości, że nie opłaca się jej naprawiać w serwisie.

Jeżeli chcesz się z nią bawić, to możemy pomóc, ale powinieneś poznać (chociaż w małym stopniu) jak działają poszczególne grupy elementów znajdujących się na płytce.

Zacznij od tego jak wygląda podstawowy schemat przetwornicy BUCK (schemat z dwoma tranzystorami i sterownikiem). Wtedy dowiesz się dlaczego jest zwarcie na kondensatorach i tranzystorach.

Później wypadałoby pomierzyć napięcia na poszczególnych układach, najlepiej zasilając kartę z zasilacza z ograniczeniem prądowym, ale wiem, że w domu nie masz warunków, aby podłączyć kartę na stole.

Co do dalszych kroków to mogę opisać później, jeżeli zdecydujesz się na naprawę.

Pozdrawiam

PS. Posiadasz oscyloskop?

EDIT: Przyjrzałem się zdjęciom i na pierwszy rzut oka widzę, że są uszkodzone dwa tranzystory w przetwornicy i brakuje jednego dużego elementu (kondensatora) na spodzie płytki.
  • REKLAMA
  • #11 17088954
    Do_nio
    Poziom 7  
    Dzięki za fachowa wypowiedź, co do wiedzy na temat przetwornic oczywiście to nadrobie. Karta generalnie nie jest mi potrzebna chciałem ją zrobić dla samej satysfakcji, a przy okazji dowiedzieć się jak diagnozować i naprawiać tak złożone układy. Jeśli byś mógł mnie chociażby nakierować na odpowiednie działania byłbym bardzo wdzięczny (które tranzystory są uszkodzone i gdzie ewentualnie dalej szukać). Co do zasilacza z ograniczeniem prądowym (laboratoryjny) i oscyloskopem mam do nich dostęp nie są to najwyższej klasy urządzenia ale do średniozaawansowanych pomiarów powinny wystarczyć.
  • Pomocny post
    #12 17088987
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    Karta ma złącze PCI-Express x16 v. 2.0. Znajdź rozpiskę jakie napięcia tam wchodzą i na jakich pinach. Dodatkowo karta ma złącze do podłączanie +12 V. Razem może być problem żeby spiąć to do jednego zasilacza laboratoryjnego. (wydajność prądowa).

Umyj dokładnie płytkę w izopropanolu.

Tranzystory, które wyglądają podejrzanie są w 6 rzędzie na obrazku pierwszym (dwa dolne z tej środkowej szóstki), chyba ze są tylko brudne.

Brakuje kondensatora (prawdopodobnie tantalowego) o oznaczeniu C1045.

To takiej naprawy konieczny będzie schemat połączeniowy całej płytki. Nie szukałem jeszcze, może Ty znajdziesz. (Ew jak się uda to wieczorem poszukam czegoś). Chociaż może być problem ze znalezieniem.

Jak będziesz miał pod ręką oscyloskop, to po podłączeniu zasilania na początku trzeba sprawdzić jak wygląda sprawa ze zwarciami (gdzie idzie za dużo prądu). Później zacząć od sekcji zasilania. Co się grzeje bardziej lub mniej od reszty takich samych elementów.

Można sprawdzić jak przełączają się tranzystory w przetwornicach itd.

I po kolei trzeba iść za nitką do kłębka. Tyle że bez instrukcji serwisowej albo porządnego schematu, można gdybać jakie napięcie gdzie powinno być.

Ogólnie naprawa nie opłacalna. Lepiej zobaczyć z jakich części składowych składa się taka karta i poczytać o tym, później poczytać jak diagnozować usterki i dopiero zacząć się bawić.

Uprzedzam, nie próbuj jej podłączać do płyty głównej, bo możesz uszkodzić sobie resztę komputera.
  • #13 17089188
    Do_nio
    Poziom 7  
    Dzięki raz jeszcze za wszystkie rady w wolnej chwili pobawię się z tym. Co do tranzystorów są to jakieś pozostałości po termopadach. O schemat raczej ciężko ale mimo wszystko będę próbował metodą po nitce do kłębka może coś z tego będzie, a w najgorszym wypadku taka karta to niezły przycisk do papieru. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną GTX 480, która nie jest wykrywana przez system, mimo że wentylator działa i temperatura na heat pipe'ach wzrasta. Zauważono zwarcia w kondensatorach (0,6Ω i 1,7Ω) oraz tranzystorach. Użytkownik nie ma dużej wiedzy elektronicznej, ale dysponuje multimetrem i oscyloskopem. W odpowiedziach zasugerowano, że przy tak wielu uszkodzeniach naprawa może być nieopłacalna, a w przypadku braku schematu naprawa jest trudna. Rekomendowano pomiary napięć oraz sprawdzenie podejrzanych elementów, a także czyszczenie płytki. Użytkownik planuje kontynuować diagnostykę i naprawę dla satysfakcji oraz nauki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA