logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić sterownik ograniczający natężenie przepływ prądu do LED?

BuildEver 12 Maj 2015 19:13 2103 16
REKLAMA
  • #1 14688674
    BuildEver
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam mam kilka matrixów diod typu COB. Nigdy nie miałem ich w rękach więc powoli ogarniam co trzeba zrobić żeby sobie działały. LEDy te działają na 12V i 900mA.
    Z tego co mi internet podpowiedział jak podepnę do nich zasilanie to prąd leci bardzo wysoko, wiem że są specjalne sterowniki, które ograniczają natężenie prądu.
    Na allegro znalazłem całe przetwornice że podłącza się zasilanie z gniazdka i daje na wy tyle ile trzeba. Ja mam zewnętrzny zasilacz i potrzebuje tego sterownika.

Czy ktoś może mi powiedzieć jak coś takiego zbudować, albo gdzie kupić?

Szukałem na forum innych tematów tego typu lecz nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 14688898
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1832
    Lub źródło prądowe, zasilacz prądowy, zasilacz LPC.
  • REKLAMA
  • #5 14690547
    BuildEver
    Poziom 7  

Czy ktoś mógłby powiedzieć / pokazać mi jak zbudować taki układ i jak działa?
  • #6 14693664
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 494
    Jeżeli myślisz, że to co widać na zdjęciu to wszystko, jesteś w błędzie. Poszukaj jeszcze drugiej strony płytki.
  • #8 16177013
    BuildEver
    Poziom 7  
    Niestety wciąż mam z tym problem, odpowiedź Kraniec_Internetów jest pomocna przy zwykłych LEDch, lecz przy LEDach dużej mocy taki układ jak w podanym linku jest totalnie zły :/

Jedyne co się sprawdziło chociaż trochę to układ na tranzystorze i odpowiednie dobranie wzmocnienia tak aby przepuszczał określony prąd. Ale tu znowu jest duży problem ze stabilnością. 10W przez tranzystor zaraz go nagrzewa, nawet z radiatorem. I tu wzmocnienie rośnie, LED się pali itd. Takie błędne koło :/
  • #9 16177056
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 16177089
    BuildEver
    Poziom 7  

Nie mają stabilizatora. Trzeba wszystko ręcznie zrobić :/
  • Pomocny post
    #11 16177207
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 16177368
    BuildEver
    Poziom 7  
    Dziękuję, na pewno spróbuję użyć tego układu.
  • #13 16177655
    Jackziom
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    BuildEver napisał:
    Ja mam zewnętrzny zasilacz i potrzebuje tego sterownika.

Jakie parametry ma twój zasilacz? Jeżeli twój zasilacz na wyjściu daje napięcie 12V to taka dioda po zastosowaniu układu kolegi "Kraniec_Internetów" nie będzie działać na pełnej mocy ponieważ napięcie wejściowe musi być "z noty katalogowej" większe od wyjściowego o przynajmniej 3V.

Tak nawiasem mówiąc prąd diody się zgadza, lecz napięcie jest niższe- wynka to z wewnętrznego połączenia "czipów".

Kraniec_Internetów napisał:
    Skąd masz te informacje?

Tak. Nie ma tam w środku stabilizatorów ani niczego takiego. To po prostu dioda o mocy 10W, w strukturze zawiera 9 jednowatowych "czipów" połączonych szeregowo równolegle. Stąd : 3x3V=9÷11V i tak wysoki prąd. Oczywiście Chińczyk moc zawyża i sugeruje 10W, jednak uważam, że dioda dla kompromisu wydajności i żywotności, powinna pracować w bezpiecznym punkcie pracy np. 10V /0,9A .
  • #14 16177687
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 494
    Chyba lepszym rozwiązaniem będzie zrobienie źródła prądowego na dwóch tranzystorach gdzie elementem określającym prąd jest rezystor ale spadek napięcia na nim wynosi 0,7V(około) a więc i moc na nim wydzielana jest prawie dwa razy mniejsza. W układzie są zastosowane małe tranzystory ale do większego prądu należy dać mocniejszy tranzystor oznaczony jako Q3. Jak zrobić sterownik ograniczający natężenie przepływ prądu do LED? tranzystory nie powinny się stykać obudowami aby Q4 nie nagrzewał się od Q3 wtedy jest lepsza stabilizacja prądu.
  • #15 16177844
    Seraffino
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Skoro masz zasilacz (jakiś tam) to czy nie prościej kupić gotowca DC-DC z ograniczeniem prądowym,ustawisz to co ma być czyli : V/A i świeci jak talala.
  • #16 16178019
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1832
    BuildEver napisał:
    LEDy te działają na 12V i 900mA.

Jeśli Twoje dane są poprawne to APC 12-700 będzie wystarczający. Trochę mniejszy prąd da bezpieczny zapas gdyby jednak chińczycy rozminęli się z prawdą.
    Nie zapomnij o chłodzeniu leda.
  • #17 16349996
    BuildEver
    Poziom 7  
    Miałem ostatnio troszkę czasu i dalej wgryzłem się w ten temat.

Znalazłem ten artykuł: Link

Pokazuje i opisuje on układ utrzymujący stałe natężę. Jednak mam mały problem. Nie jestem pewien co do obliczeń rezystora R3(na moim schemacie R2). Rozumiem że większość napięcia zostanie zabrane przez spadek na LEDzie, więc U pomiędzy bazą Q1(na moim schemacie T1) a masą powinno wynosić około 0.7V (nasycenie Q1). To mi przychodzi najbardziej do głowy podczas obliczania R3 (R3 = 0.7/prąd LEDa). Jednak autor artykułu używa 0.5V. Nie wiem czemu. Nie mam jak tego sprawdzić samemu bo nie mam potrzebnych elementów elektronicznych. Miło by było gdyby ktoś w ogóle sprawdził poprawność tego co tam nabazgroliłem (schemat).

Dodam jeszcze że schemat ten jest bardzo podobny do rozwiązania Zygaqra, ale to co "zrobiłem sam" bardziej rozumiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zbudowanie lub zakup sterownika ograniczającego natężenie prądu dla diod LED typu COB, które działają na 12V i 900mA. W odpowiedziach sugerowane są stabilizatory prądowe oraz źródła prądowe, takie jak TL317, które można wykorzystać do regulacji prądu. Użytkownik napotyka problemy z stabilnością układu opartego na tranzystorach, a także z odpowiednim doborem rezystorów. Wskazano również na możliwość zakupu gotowych rozwiązań DC-DC z ograniczeniem prądowym. Dodatkowo, podkreślono znaczenie chłodzenia diod LED oraz konieczność obliczeń dla rezystorów w układzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA