logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączanie czujników i innych elementów do zasilacza i PLC

ulung86 13 Maj 2015 00:20 1608 3
  • #1 14689519
    ulung86
    Poziom 8  
    Witam.
    Posiadam sterownik PLC Siemens S7-1200 podłączony do dedykowanego zasilacza Siemens oraz drugi wolny zasilacz Omron 120W, 5A, 24V DC, do którego chciałbym podłączyć dwa czujniki indukcyjne (200mA), jeden optyczny oraz dwa zawory z cewką 24V DC każdy. Zasilacz ten ma dwa wyjścia +.

Moje pytanie główne brzmi, czy do każdego elementu/urządzania muszę kupić osobno zasilacz, czy mogę w jakiś sposób "rozdzielić" sygnał z tych dwóch wyjść? Czy do tego celu będę musiał użyć złączek śrubowych (zugów)?

Mój sposób rozumowania i podłączenia w przypadku gdybym miał jeden czujnik:
    Czujnik (przewody)=> brązowy do + zasilacza Omron, czarny do we. sterownika, niebieski do 0 zasilacza. Łączę przewody czujnika przez 3 zugi osobno a potem od zugów do sterownika i zasilacza, tzn. 3 przewody czujnika -> 3 zugi -> 3 przewody (zasilacz +/-, we. PLC).

Takim sposobem (nie wiem czy jest prawidłowy) zostaje mi tylko jedno wyjście na zasilaczu - co zrobić z pozostałymi elementami? Czy w przypadku zaworu muszę między wyjścia sterownika a zawór dać przekaźnik? Rozumiem, że czujniki łączę bezpośrednio do sterownika przez zugi bez przekaźników?

Pozdrawiam.
  • #2 14689667
    patrick87
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Podaj jaki masz typ sterownika, z wyjściami przekaźnikowymi, czy tranzystorowymi?
    Nie musisz kupować kilka zasilaczy.
    Wystarczy jeden pod warunkiem, że nie przekroczysz maksymalnej obciążalności.
    Najprościej rozdzielić sygnał na złączkach (zugach).
    Wyprowadzasz "+" i "-" z zasilacza na złączki, a następnie do tych złączek podłączasz czujniki, przekaźniki etc.
    Czujniki podłączasz bezpośrednio do wejść sterownika (bez przekaźników).
    Zawór dla bezpieczeństwa możesz podłączyć przez przekaźnik (w zależności od napięcia z diodą lub z warystorem).
  • #3 14689880
    ulung86
    Poziom 8  
    Jeśli chodzi o wyjścia sterownika to jest dołączony moduł, który ma 16 wyjść przekaźnikowych.

Maks. obciążalność dla zasilacza Omron to 1.4A. Pojawia się pytanie jakie wartości odczytać z kart katalogowych czujników, aby sprawdzić, czy zasilacz będzie dla nich odpowiedni? Dla czujnika optycznego jest to "No-load supply current max. <30mA" oraz "Output current 100mA". Czy interesuje mnie tylko wartość 100mA?

Co do złączek - sprawdzam katalogi producentów i nie widzę odpowiednich - tzn. na pewno są tylko ja nie wiem czego szukać - czy mają to być złączki dwupoziomowe? Widzę to tak: do dwóch zwykłych złączek przelotowych wprowadzam + i -, ustawiam obok np. 6 kolejnych złączek, do których chcę podłączyć czujniki - czy w takiej konfiguracji muszę użyć jakiegoś mostka aby pojawił się sygnał na tych pozostałych sześciu złączkach?
  • #4 14689888
    patrick87
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    W pierwszym poście napisałeś, iż posiadasz zasilacz 24VDC/5A, a teraz piszesz, że 1,4A.
    To w końcu jaki to zasilacz?

Istotne są wartości natężenia prądu (to już odczytałeś) oraz napięcia zasilania czujników.
    Posiadasz tylko zasilacz 24VDC, więc i na takie napięcie powinny być czujniki.

Możesz użyć złączek poziomowych, które można zmostkować lub pojedyńczych, które także możesz zmostkować.
REKLAMA