logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór sterownika PLC do zasilania urządzeń z OZE na przejeździe kolejowym - S7-1200?

kamil3987 02 Sty 2025 06:07 357 5
  • #1 21372844
    kamil3987
    Poziom 2  
    Witam,

Robię projekt zasilania urządzeń sterowania na przejeździe kolejowym zasilanym z OZE.
    Potrzebuję dobrać sterownik, który będzie tym wszystkim zarządzał, ale nie bardzo ogarniam ten temat. Myślałem nad S7-1200, ale nie wiem konkretnie, który model i czy będę potrzebował jakieś dodatkowe moduły.

Sterownik będzie miał za zadanie:
    - odbierać sygnał z dwóch czujników
    (wjazdowego i wyjazdowego)
    - 2x sterować sygnalizacją świetlną (2 lampy)
    - 2x sterować napędem rogatkowym
    - 2x sterować sygnałem świetlnym na tarczy ostrzegawczej (4 lampy)
    - łączność zdalna z jednostką obsługującą przejazd (monitorowanie, wysyłanie powiadomień o awariach)
    - musi współpracować z systemem zarządzania energią, który w razie niskiego poziomu energii ustawi priorytet działania urządzeń.
    Potrzebuję również pobór mocy.
    Z góry dzięki za pomoc.
    AI: Czy możesz podać więcej szczegółów na temat systemu zarządzania energią OZE, z którym sterownik PLC musi współpracować? Jakie są jego wymagania i ograniczenia?
    Nie ma wymagań.
    AI: Jakie są wymagania dotyczące łączności zdalnej? Czy masz określony protokół komunikacyjny lub system, z którym sterownik musi się integrować?
    Nie mam.
  • #3 21373044
    maly_ZE
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Po co takie wynalazki? Nie lepiej żeby się nauczył chłopak na najpopularniejszych w Polsce sterownikach Siemensa? Najwięcej osób go zna można spokojnie podpytać chociażby na elektrodzie, a dokumentacja i wsparcie techniczne dość do re. Do projektu polecam: Simatic S7-1200, CPU 1212C DC/DC/DC - 6ES7212-1AE40-0XB0
  • #4 21373314
    kamil3987
    Poziom 2  
    Nie będę programował na sterowniku, projekt bardziej opiera się na analizie OZE.
    Potrzebuję dobrać sterownik który może być zaprogramowany do sterowania takim przejazdem. Czy ten sterownik, który poleciłes wystarczy do tego co opisałem? Potrzebuję jakiś dodatkowy moduł który będzie łączył się zdalnie(monitorowanie, wysyłanie powiadomień o awariach) i w jaki sposób obliczyć pobór mocy takie sterownika, bo w karcie katalogowej jest wiele danych, a jest mi to najbardziej potrzebne żeby dobrać odpowiednią instalacje fotowoltaiczną.
  • #5 21379902
    zbyslaw
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Zdalnie, czyli jak? Radiowo, czy LAN?
  • #6 21470507
    Sourander1
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam

Jeśli chodzi o zasilanie całej szafy automatyki Samoczynnej Sygnalizacji Przejazdowej to potrzebna jest normalna sieć. Zasila ona wszystkie urządzenia SSP o których piszesz na początku. Dodatkowo komputer, rejestrator CCTV, system SSWIN, UPS, (czasem nawet klimatyzację/ogrzewanie). Jeśli chodzi o zastosowane urządzenia to określa to bardzo dokładna specyfikacja. Same sterowniki PLC stosowane w SSP to np. Bernecker & Rainer - Minicontrol. Komunikacja odbywa się natomiast dwutorowo. Światłowód/kabel i radio poprzez urządzenia PKP i na ich częstotliwościach.
REKLAMA