logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z nagrywarką/zakończeniem procesu nagrywania

demoniak 24 Maj 2005 22:41 938 4
REKLAMA
  • #1 1522341
    demoniak
    Poziom 2  
    Mam problemik z nagrywarką CD. Każdorazowo, gdy chcę wypalic płytkę zapis kończy się na 69-71% komunikatem: INVALID BLOCK ADDRESS

Nagrywarka to LG GCE-8525B
    Używam oprogramowania Nero

Próbowałem przegrywania w locie, ze zrobieniem obrazu na płycie jak i również z dysku ale zawsze był ten sam efekt. Oczywiście wszystko wcześniej było bez problemu. nagrywarka ma mały przebieg - wypalone około 50 płyt.

Nie wiem co mam zrobić w tej sprawie - nagrywarka jest jeszcze na gwarancji. Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1522496
    demoniak
    Poziom 2  
    Overburning mam wyłączony. Miejsca na dysku mam tyle, że wystarczy na bufor nagrywarki (ponad 10GB). Tylko nie bardzo wiem jak sprawdzić DMA - bo tu może tkwi problem??
  • REKLAMA
  • #4 1522695
    gicio
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    w paczce razem z nero jest InfoTool - wyświetli ci komplet danych na temat systemu, nagrywarki (również statusu trybu DMA dla napędów) i najistotniejsza sprawa - czy nie masz czasem uszkodzonych sterowników ASPI, albo co gorsza zainstalowanych kilku różnych

dodatkowo w opcjach nero sprawdź gdzie tak naprawdę wrzucane są pliki tymczasowe (domyślnie jest to systemowy temp) oraz transfery dysków - czasami pracujący w tle programik na który nie zwraca się uwagi bardzo często korzysta z katalogu tymczasowego i ogranicza albo wręcz blokuje przesył danych dla nero

Ilość dostępnego miejsca na dysku to czysto teoretyczna wielkość -- gdy dysk wymaga defragmentacji może nie mieć nawet 0,5 GB wolnego miejsca w jednym ciągu - co również może być problemem
  • #5 1522706
    damdam

Poziom 34  
    Ocena: 943
    Wydaje mi sie, ze masz problem z wozkiem przesuwajacym glowice,bycmoze dostal sie na nia jakis paproch kurzu, i i wozek sie 'przycina' w tym miejscu.
    Jesli jeszcze na gwarancji, to oddaj na serwis i juz...
    Mozesz ewentualnie sprezonym powietrzem potraktowac 'od klapki strony' :)

--
    pzdr,damdam
    Konto firmowe:
    ACME Damian Michalski
    Boczna 3a, Żory, 44-240 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż)
REKLAMA