logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofala Samsung - czy spalona żarówka może wpływać na działanie?

adam_sil 25 Maj 2005 10:21 12791 9
REKLAMA
  • #1 1523196
    adam_sil
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    Witam zainteresowanych. Nie mam żadnego doświadczenia w naprawie tego typu sprzętu. Po zdjęciu pokrywy znalazłem spalony bezpiecznik na płytce do której podpiety jest kabel zasilający i spaloną żarówkę. Bezpiecznik między trafo WN a kondensatorem OK. Mam pytanie - czy kuchenka może nie działać przez spaloną żarówkę. Jest to prosta mikrofala (żadnych wyświetlaczy itp.), dwa pokrętła kilka przełączników (standardowa konstrukcja). Są tam jeszcze takie dwa elementy - jeden na magnetronie a drugi na mechaniźmie obracającym talerz. Podłaczone do tego są po dwa kable. Wygląda mi to na jakieś zabezpieczenie. Sprawdziłem miernikiem - przewodzą. Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1523529
    Yellow Tigra
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Oczywiście stan żarówki nie ma tu żadnego znaczenia.
    "Elementy" to zabezpieczenia termiczne. Jeśli przewodzą to OK.
    Sprawdź :
    -filtr LC na wejściu (najlepiej podłączaj etapami , bo skoro bezpiecznik się spalił to pewnie nie od żarówki)
    -wszystkie łączniki przy drzwiczkach
    -przekaźnik o nazwie "noise filter" (filtr zakłoceń) jeśli nie "łapie" to doraźnie można to wymusić ręcznie.
    -diodę i kondensator WN (dioda jest WN a więc miernikiem sprawdzisz tylko czy nie jest zwarta)

Samsung z reguły przykleja schemat do obudowy (pokrywy) - jeśli nikt go nie oderwał to powinieneś mieć ułatione zadanie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1523563
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 1523570
    adam_sil
    Poziom 20  
    dzieki za rady, sprawdze i dam znac co było
  • Pomocny post
    #5 1525631
    jaco-83
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    A może zwarty sam kondensator!!!
    Sprawź czy nie zwarł do masy( obudowy)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1526803
    samsu100
    Poziom 23  
    Ocena: 243
    Metodykę przy naprawie tej mikrofali przyjąłbym następującą:
    - wstawienie w miejsce spalonego bezpiecznika nowego i próba uruchomienia (częstko mikrofala działa bez problemów) oczywiście żarówka uszkodzona nie ma znaczenia.
    Dalej należy sprawdzić co mogło spowodować uszkodzenie bezpiecznika.
    -sprawdzenie mikrowyłączników drzwiowych - jeden z nich jest tzw monitorujący i w przypadku złego zamknięcia drzwi powoduje on zwarcie
    i w następstwie uszkodzenie bezpiecznika wewnętrznego
    -programatora mechanicznego ani silniczka napędu talerza nie ma potrzeby sprawdzać te elementy zwarć nie powodują tak samo termostaty temperatury komory i magnetronu
    -diody sprawdzić koniecznie te HV przy kondensatorze. W niektórych kuchniach są dwie: jedna do masy druga zwierająca kondensator. Często ulega uszkodzeniu ta zwierająca kondensator proponuję ją wyłączyć z instalacji (oczywiście jeśli jest)
    -częstym powodem zwarć lub głośnej pracy jest zwarte uzwojenie transformatora HV niestety naprawa tylko poprzez wymianę tego transformatora
    - w moim doświadczeniu magnetrony rzadko powodują zwarcia. Najczęściej ulega uszkodzeniu obwód żarzenia (nie ma wówczas mikrofal)
    lub wypala się tzw "lufa"
    - kondensatory HV bardzo rzadko ulegają uszkodzeniom.
  • #7 1586844
    adam_sil
    Poziom 20  
    sprawdziłem to wszystko i jedynym uszkodzonym elementem okazał sie przekaźnik, który podczas pracy kuchenki co chwile włącza i wyłącza trafo WN (spalona cewka). zwarłem na chwile kable które zwiera mi ten przekaźnik i kuchenka ruszyła. gdy styki nie były zwarte czyli magnetron nie działał to wywalił mi bezpiecznik. nie wiem czy tak ma być i co b yło przyczyną spalenia się cewki przekaźnika. jest to przekaźnik na 15A i 250V. czy zamiast tego mogę zastosować inny o takich samych parametrach? dioda i kondensator oraz trafo OK kuchenka to samsung M736
  • REKLAMA
  • #8 1586843
    adam_sil
    Poziom 20  
    sprawdziłem to wszystko i jedynym uszkodzonym elementem okazał sie przekaźnik, który podczas pracy kuchenki co chwile włącza i wyłącza trafo WN (spalona cewka). zwarłem na chwile kable które zwiera mi ten przekaźnik i kuchenka ruszyła. gdy styki nie były zwarte czyli magnetron nie działał to wywalił mi bezpiecznik. nie wiem czy tak ma być i co b yło przyczyną spalenia się cewki przekaźnika. jest to przekaźnik na 15A i 250V. czy zamiast tego mogę zastosować inny o takich samych parametrach? dioda i kondensator oraz trafo OK kuchenka to samsung M736
  • #9 1587044
    samsu100
    Poziom 23  
    Ocena: 243
    Witam
    Oczywiście można zastosować przekaźnik o parametrach takich jak oryginalny. Ważne jest napięcie które go wysterowuje i oczywiście obciążalność styków. Może być większy gabarytowo i wtedy można go umieścić gdzieś z boku. Proponuję odwiedzić serwis naprawy kuchenek mikrofalowych, przy dobrych chęciach pracownika taki przekaźnik można otrzymać wręcz gratis wraz z całą płytką która posiada np uszkodzoną elektronikę. Tego generalnie w serwisach się nie regeneruje.
    pozdr. Andrzej K
  • #10 1998430
    adam_sil
    Poziom 20  
    Witam
    Przyczyną okazał się spalony przekaźnik i zamienione miejscami dwa kabelki. Magnetron działał wtedy kiedy nie miał a nie działał wtedy kiedy miał. Kable zamienione były na płytce drukowanej z bezpiecznikami. Pomyśłałem trochę, przyjrzałem się schematowi połączeń poszczególnych elementów i udało sie trafić za pierwszym razem. za żarówkę, przekaźnik i bezpieczniki musiałem zapłacić w serwisie 50 zł.
    Temat można zamknąć
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Spalona żarówka w mikrofalówce Samsung nie wpływa na jej działanie. W urządzeniu występują zabezpieczenia termiczne na magnetronie i mechanizmie talerza, które po sprawdzeniu miernikiem okazały się sprawne. Uszkodzony bezpiecznik na płytce zasilającej sugeruje konieczność kontroli filtra LC, mikrowyłączników drzwiowych, diody wysokiego napięcia (WN), kondensatora WN oraz transformatora wysokiego napięcia (WN). Przyczyną problemów okazał się spalony przekaźnik sterujący zasilaniem transformatora WN, który powodował cykliczne włączanie i wyłączanie trafo oraz wyzwalał bezpiecznik. Po zwarciu styków przekaźnika mikrofalówka ruszyła. Wymieniono przekaźnik na nowy o tych samych parametrach (15A, 250V) oraz poprawiono błędne podłączenie kabli na płytce. Koszt części (żarówka, przekaźnik, bezpieczniki) wyniósł około 50 zł. Zaleca się stosowanie przekaźników o parametrach zgodnych z oryginałem oraz sprawdzenie schematu połączeń dostępnego zwykle na obudowie urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA