Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrofala Samsung FG87S/FG88S - nie działa, chodzi tylko zegar

argosan 17 Aug 2019 20:32 768 9
Renex
    argosan
    Level 3  
    Cześć, mam problem z mikrofalą Samsung, objawy są takie że po włączeniu chodzi tylko zegar który odlicza czas, nic innego się nie dzieje, nawet światło się nie świeci, wentylator nie chodzi. Co sprawdziłem: główny bezpiecznik, ten drugi górny, żarówkę, magnetron, elektrostyki 3x - wygląda że wszystko jest sprawne A kuchenka jakby była prawie martwa... ktoś ma jakiś pomysł co jeszcze sprawdzić i jak?
  • Renex
    Tumiwisizm
    Level 28  
    Na pewno sprawdziłeś wszystkie bezpieczniki? Powinny być 2 termiczne w górnej części, jeden na 2kV (na niski prąd) do magnetronu w plastikowej osłonie, zielony (biały lub szary-różnie) na jednej z płytek (nieco mniejszy od magnetronowego) i zwykły od zasilania (jeden lub dwa, zależnie od marki sprzętu). Sprawdź jeszcze wentylator bezpośrednio "z gniazdka" czy się obraca i ścieżki na płytkach (przy wyjściu z zasilacza na sterowanie).
    argosan
    Level 3  
    No właśnie puki co znalazłem dwa, jeden ten co idzie od kondensatora i ten, który jest na płytce od zasilania. Tam gdzie wchodzi kabel od zasilania, nie spotkałem się żeby było więcej niż dwa. Płytki PCB wzrokowo sprawdziłem czy nie ma jakiś śladów ciemnych, wentylator z gniazdka? Tzn.?
  • Renex
    Tumiwisizm
    Level 28  
    Wentylator w mikrofali jest na 230V. Możesz odpiąć go z płytki i jakimś przewodem zakończonym wtyczką (od starej lampki lub czegoś innego) podłączyć do gniazdka. Wiesz już o co chodzi? Tylko dobrze przymocuj (skręć) przewód zasilający z wentylatorem i zaizoluj połączenia. Możesz nagrać zachowanie mikrofali i tu filmik wstawić?
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    argosan wrote:
    magnetron
    W jaki sposob ? :D :D A te objawy wskazują z dużym prawdopodobieństwem na uszkodzenie mikrowyłącznika blokady drzwi.
    Tumiwisizm wrote:
    Sprawdź jeszcze wentylator bezpośrednio "z gniazdka"
    Co za bzdury... :cry:
    argosan
    Level 3  
    Nie bede sprawdzał tego wentylatora i rozbebeszal kuchenki.

Magnetron sprawdziłem na innej mikrofali ( siostra ma podobna i magnetron jest ten sam i działa.
    Sprawdziłem wszystkie 3, każdy prawidłowo zamyka/otwiera obwód
    ZdyhajcieMondreGlowy
    Level 7  
    Krzysztof Kamienski wrote:
    te objawy wskazują z dużym prawdopodobieństwem na uszkodzenie mikrowyłącznika blokady drzwi
    To są bzdury. Gdyby był uszkodzony przełącznik w drzwiczkach to można by ją ustawić, ale nie było by efektu po wciśnięciu przycisku "start".
    Tumiwisizm wrote:
    Wentylator w mikrofali jest na 230V. Możesz odpiąć go z płytki i jakimś przewodem zakończonym wtyczką (od starej lampki lub czegoś innego) podłączyć do gniazdka. Wiesz już o co chodzi? Tylko dobrze przymocuj (skręć) przewód zasilający z wentylatorem i zaizoluj połączenia.
    A ty @argosan skoro nie masz odpowiednich umiejętności żeby TO zrobić, to oddaj sprzęt do serwisu. To co napisał @Tumiwisizm nie jest trudnością w wykonaniu. Trzeba sprawdzić do którego momentu dochodzi napięcie od strony zasilania. Pomierz chociaż napięcia na płytce zasilacza.
    argosan wrote:
    siostra ma podobna i magnetron jest ten sam i działa
    Jak bardzo podobną? W bebechy zajrzyj i porównaj. Jak dla mnie płytka zasilacza padnięta.
    argosan
    Level 3  
    Zdechła łepetyno czy jakoś tak, czy nie jest tak że jakby się tu każdy super znał i oddawał wszystko do majstra to te forum by nie istniało? Uważam metodę z demontażem wiatraka za zbędna bo chyba są prostsze metody lub czekam na prostsze rozwiazanie? To ja też sobie napiszę bez wiedzy, wymontuje sobie mózg może przestanie boleć Cię głowa? Zrobisz to czy poczekasz aż ktoś Ci napiszę ,,wez apap? "

Wracając do tematu ok sprawdzę napięcie gdzie dochodzi A gdzie nie i dam znać
    MAN_IN_BLACK
    Level 14  
    Ja bym sprawdził wyłączniki drzwiowe. Na pewno jeden z nich uszkodzony albo ma niewłaściwy styk.
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    A ja proponuję by wrzucić dobre foto płyty sterującej i to z obu stron . Wtedy wszyscy przestaniemy gdybać. Przyczyn może być dużo - od padniętego bezpiecznika kubełkowego po wielką zworę .
    Nie ma sensu też sprawdzać czy napięcie z płyty jest podawane na pierwotne uzwojenie trafo. Co do samego wentylatora to dla uzupełnienia dodam, że wentylator, silnik napędu talerza i oświetlenie jest zasilane z jednego stycznika. Napięcie na trafo i grill jest z innych. Trudno więc stawiać diagnozę ich uszkodzenia a pewniej będzie brak ich zasilania. Prosimy o dobre zdjęcia.