logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gracja PDH 585 - wyłączanie bezpieczników po zwarciu przewodów blokady drzwi

robal12 25 Maj 2005 11:10 2470 10
REKLAMA
  • #1 1523299
    robal12
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    jak w temacie po właczeniu zasilania wywala bezpieczniki.metodą wykluczania odłaczyłem kolejno grzałake,blokade dzwiczek, silnik głowny,regulator temp. dalej to samo.Został tylko hydrostat i programator,nie wiem jak ten hydrostat sprawdzic .Zauwazyłem ze wszystko jest ok do puki nie złącze dwóch przewodów blokady drzwi zielony i biały.Jeżeli te dwa kolory nie sa zwarte wszystko jest ok.brak mi koncepcji.dziękuję z góry ZA POMOC !!!
  • REKLAMA
  • #2 1523457
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1552
    Witam.
    Podstawa to sprawdź przewód zasilający (np. nadpalona wtyczka), kostka do której podłączony jest przewód zasilający, filtr p/zakłóceniowy, wyłącznik dwubiegunowy (tzn. główny na maskownicy).
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #3 1523759
    robal12
    Poziom 15  
    włacznik sprawdziłem podłaczyłem na krótko to samo bezpiecznik wyleciał.
    Zauważyłem że iskry leca z hydrostatu ale nie wiem jak go sprawdzic ,filtr przeciw zakłuceniowy tez pomijałem-wywalało bezpieczniki.
  • REKLAMA
  • #4 1523869
    jesta19
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    moze masz uszkodzony elektrozawor,a iskry w hydrostacie to efekt zwarcia cewki elektrozaworu
  • #5 1523962
    robal12
    Poziom 15  
    sprawdzałem rezystancja trzech cewek jest identyczna po odłaczeniu zasilania docewek bezpieczniki dalej wywala
  • REKLAMA
  • #6 1524113
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    Witam
    Obejrzyj dokładnie programator,sprawdż pakiety,czy nie mają przebarwień,śladów przegrzania.Zobacz kondensator silnika,a także sprawdż wiązkę przewodów,szczególnie tu gdzie dochodzi do blokady,czy niejest przetarta izolacja.Pozdrawiam
  • #7 1524365
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 1524378
    Jobej
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Sprawdź silnik programatora, odłącz go włącz na chwilę programator(nie będzie chodzić).
    Czy z podłączonym do tej pory silnikiem programator pracuje (tyka)? A może nie zdążyłeś tego jeszcze sprawdzić, bo wywala od razu po włączeniu.
    Czy dzieje się tak na dowolnie ustawionej pozycji?
  • #9 1524562
    robal12
    Poziom 15  
    wywala bezpieczniki na dowolnym ustawieniu programatora.Pompa jest odłaczona kable w powietrzu,po właczeniu włacznika pralki trach i bo bezpiecznikach .Po prostu brak koncepcji!!!!
  • #10 1524631
    kwiatekj
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Może to banalne ale skoro iskrzy koło hydrostatu to może przewód od uziemienia pokrywy górnej styka się z prądowym na hydrostacie on jest w tej okolicy
  • #11 1524649
    robal12
    Poziom 15  
    ok wyjasniło sie programator w dwóch położeniach miał pełne zwarcie.Sprawdzałem pralkę wtym ustawieniu i nie mogłem znależć przyczyny.podłączyłem miernik na kabel zasilajacy i wszysko stało sie jasne . DZIEKI WSZYSTKIM ZA SZYBKA REAKCJE!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył pralki Gracja PDH 585, która po włączeniu zasilania wyłączała bezpieczniki. Metodą eliminacji odłączono kolejno grzałkę, blokadę drzwi, silnik główny oraz regulator temperatury, jednak problem pozostał. Iskry pojawiały się przy hydrostacie, a zwarcie dwóch przewodów blokady drzwi (zielony i biały) powodowało wyzwalanie bezpieczników. Sprawdzono przewód zasilający, filtr przeciwzakłóceniowy, wyłącznik dwubiegunowy, elektrozawór (rezystancja cewek była prawidłowa), programator (szukano przebarwień i przegrzań), kondensator silnika oraz wiązkę przewodów przy blokadzie drzwi. Pompa była odłączona. Podejrzewano zwarcie uziemienia pokrywy z przewodem prądowym przy hydrostacie. Ostatecznie okazało się, że programator w dwóch pozycjach miał pełne zwarcie, co po pomiarach na kablu zasilającym wyjaśniło problem i pozwoliło na jego rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA