Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amica AWCE 10DA - Pralka słabo kręci tylko przy wyłączonej grzałce

KOLOSINO 19 Maj 2015 18:03 996 6
  • #1 19 Maj 2015 18:03
    KOLOSINO
    Poziom 8  

    Witam
    Otóż pralka zaczęła dziwnie pracować.Próbuje przekręcać beben lecz przestaje i próbuje przekręcic w drugą stronę, ale bez skutku.Złapie takie szarpnięcie to z trudem ruszy ale nie zawsze.
    Na włączonej grzałce pracuje dość w miare normalnie.
    W teście 5% pralka chodziła normalnie i po jakims czasie zaczął nabierać wody i w połowie bębna załączyła się pompka i wykazał błąd E04 przepełnienie i uszkodzony hydrostat.
    Dziwna sprawa bo w normalnych programach z wodą jest wszystko ok, nabiera, wypompowuje.
    Silnik sprawdzony, test uruchomił wirowanie do 1000 obr i było dobrze.
    Triak wymieniony na 3 szt i bez skutku, zdarza sie ze pokazuje bład E21/E22.

    0 6
  • #2 19 Maj 2015 19:05
    TONI_2003
    Moderator

    KOLOSINO napisał:
    pokazuje bład E21/E22

    Amica AWCE 10DA - Pralka słabo kręci tylko przy wyłączonej grzałce

    2
  • #3 19 Maj 2015 19:41
    KOLOSINO
    Poziom 8  

    Coś wątpie żeby to był silnik, bardziej kieruje sie ku sterownikowi chociaż niewiem, niech inni sie wypowiedzą
    Przy załączeniu grzalki ma spadek napiecia i pralka chodzi normalnie.

    0
  • #4 20 Maj 2015 10:48
    czesciAGD.pl
    Poziom 8  

    Witam,
    Sprawdź szczotki w silniku, ew. jak kolega wyżej napisał - tacho.
    Pozdrawiam

    0
  • #5 20 Maj 2015 16:18
    KOLOSINO
    Poziom 8  

    Szczotki są dobre, mój ojciec sprawdzal i powiedział że gdyby szczotki były liche to wogóle silnik by nie działał, a tak rozpędza sie

    0
  • #6 20 Maj 2015 19:28
    mychaj
    Poziom 30  

    A jak wygląda kostka przyłączeniowa silnika? U mnie się w środku smażyło , dopiero jak próbowałem rozłączyć to padło i się okazało że jest wypalona.

    0
  • #7 20 Maj 2015 20:52
    KOLOSINO
    Poziom 8  

    Kostka wygląda w porządku, nie jest wypalona.
    Dzisiaj uruchomiliśmy wirowanie na zwykłym programie 10 min 1000obr, pusty bęben
    Był z tym problem ponieważ program stał na 8 minutach, a gdy chciał uruchomić szybsze wirowanie to stawał i powtarzał ten cykl 8 minutowy. Tak było też przed nadejściem problemu.
    Przy uruchomieniu wirowania nie rusza delikatnie tylko przez 3 sekundy stoi i wtedy szarpnie.

    0