Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uziemienie skrętki F/UTP - jak i gdzie ?

patrykry 20 May 2015 14:09 13254 9
    patrykry
    Level 9  
    Witam,
    Wiem, że temat był już wałkowany kilkukrotnie, ale nie znalazłem odpowiedzi która mnie satysfakcjonuje. Mam do wykonania instalację LAN, 90% skrętki będzie szła obok kabli prądowych 230V, dlatego wybór padł na skrętkę F/UTP. Patchpanel, jak i gniazda mam FTP. Switch ma gniazda z ekranem + uziemienie z tyłu, router to samo. W jakich punktach powinienem uziemić skrętkę. Opinie są różne, jedni twierdzą, że w jednym punkcie - na patchpanelu. Inni że patchpanel i gniazdo, a jeszcze inni że patchpanel i urządzenie podłączone do gniazda ekranowanego.

Mam listwę uziemiającą, do której mogę sprowadzić uziemienie patchpanela.
    Obok gniazd RJ45 zamontowane są gniazda 230V (czerwone z zabezpieczeniem), których uziemienie jest podłączone też do tej listwy uziemiającej.

Proszę o rady.
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Uziemić masz tylko w jednym miejscu - najlepiej w szafie patchpanel.

Zasilasz tymi kablami prądowymi jakieś silniki, albo inny sprzęt przemysłowy ?
    Jeśli nie to z ekranowania może być więcej problemów niż pożytku.
    patrykry
    Level 9  
    z silników, to tylko siłowniki bramy. Zasilane też jest oświetlenie (jarzeniówki), sprzęt komputerowy, drukarki itp. Kable prądowe i skrętka miałyby być poprowadzone obok siebie, skrętka na 90% długości ma iść obok kabla prądowego, w niektórych miejscach ma się z nim krzyżować.

Chciałbym na tym wyciągać 1GB/s
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Kupujesz patchpanel FTP na którym uziemia się skrętkę w czasie montażu (metalowe opaski w zestawie) a sam patchpanel uziemiasz do szafy. Od cała filozofia.
  • Helpful post
    smario11
    Level 31  
    Powinno uziemiac sie z dwoch stron. Jak zrobisz tylko na patchpanelu to jest ok. Caly syf ktory poleci z innych kabli zostanie usuniety ale jesli chodzi o zabezpieczenia przed wyladowaniami atmosferycznymi to z dwoch stron sie uziemia

Jesli nie ma tam maszyn przemyslowych z poborem po 20kW tylko zwykly biurowy to bym zrobil UTP.
    Jak bedziesz to robic to kable miedziane a nie CCA. Lepszy UTP miedziany niz FTP CCA
    patrykry
    Level 9  
    Dziękuję za odpowiedź. Sprawa wyjaśniona, kładziemy UTP. Może macie jakieś sprawdzone kable instalacyjne? W chwili obecnej interesująco wygląda okablowanie draka i molex.
  • Helpful post
    jimasek
    patrykry wrote:
    draka i molex.

Dodał bym jeszcze Madex.
    wojtek_n
    Level 10  
    Witam
    Czy skrętkę FTP mam uziemić tylko w jednym miejscu (np. patchpanel w szafie)? Z drugiej strony (gniazdo, wtyk) mogą być nieekranowane, nieuziemione (ekran ucinam)?

A co zrobić w sytuacji jeżeli skrętka FTP idzie z szafy A (uziemiona na patchpanelu) do szafy B (czy tutaj też uziemiać na patchpanelu)? Ma to być zasilanie innej części budynku.

Pozdrawiam
    jimasek
    wojtek_n wrote:
    Witam
    Czy skrętkę FTP mam uziemić tylko w jednym miejscu (np. patchpanel w szafie)? Z drugiej strony (gniazdo, wtyk) mogą być nieekranowane, nieuziemione (ekran ucinam)?

Skoro gniazdo jest nie ekranowane to nie podłączysz tam ekranu. Ucinasz ekran równo z izolacją. Oczywiście taka instalacja nie jest zgodna ze sztuką.

wojtek_n wrote:
    A co zrobić w sytuacji jeżeli skrętka FTP idzie z szafy A (uziemiona na patchpanelu) do szafy B (czy tutaj też uziemiać na patchpanelu)? Ma to być zasilanie innej części budynku.

Tak tutaj właściwie zarabiasz w pachpanelu FTP który powinien być uziemiony razem ze szafą.
    wojtek_n
    Level 10  
    jimasek wrote:
    Tak tutaj właściwie zarabiasz w pachpanelu FTP który powinien być uziemiony razem ze szafą.

Uziemiam na dwóch końcach (w jednym i w drugim patchpanelu) czy tylko w jednym miejscu?
    Skrętka idzie z szafy do szafy (zasilanie innej części budynku).

Pozdrawiam