logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uziemienie skrętki RJ45 FTP - podłączenie do płyt indukcyjnych i szyny wyrównawczej

Brutus33 24 Kwi 2023 10:16 1890 12
  • #1 20553252
    Brutus33
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    Chciałbym się zapytać, czy takie rozwiązanie będzie OK, otóż chcę pociągnąć dwa kable do płyt indukcyjnych(dwie kuchnie), a razem z nimi skrętkę, myślałem nad U/UTP, ale obawiam się, że indukcje mogą zakłócać sygnał.
    Jako, iż mam w domu falownik od fotowoltaiki i szynę wyrównawczą z uziemieniem, myślałem, aby dokupić przewód (np 1.5mm-wiecej myślę nie ma sensu do skrętki?) Podłączyć go do szyny wyrównawczej i puścić po obu końcach skrętki(S/FTP) (widziałem, że są w sprzedaży ekranowane wtyczki rj45 z kabelkiem do uziemienia).
    Czy takie rozwiązanie ma sens? Czy przy dwóch płytach nie będzie aż takich zakłóceń i iść np w U/UTP cat 6A ?

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 20553374
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    Ocena: 266
    Kup przewód S/FTP Cat.7. Do tego osprzęt - w pomieszczeniach gniazda podtynkowe lub natynkowe, może być Cat 6A, Cat 7 lub Cat7A, ważne żeby też były ekranowane (stalowa blaszka na gnieździe. Po drugiej stronie, czyli obok routera/switcha dajesz Keystony Cat7 lub cały patchpanel. Urządzenie z gniazdami, i router z keystone'ami łączysz patchcordami Cat6 również S/FTP Cat6 lub 6A. Waże że po jednej stronie ekran=obudowę gniazda trzeba uziemić. Normalnie robi to patchpanel, ale jeżeli nie masz na niego miejsca to będziesz musiał zacisnąć w gnieździe kawałek przewodu Lgy.
    I nic nie będzie zakłócać.
    Rozwiązanie z przewodami 1.5mm nie ma sensu, bo kompletnie nic nie daje. Ekran musi być ciasny i dobrze oplatać kabel z każdej strony. Ma być szczelny. A przewodów UTP już się nie stosuje, nigdzie.
  • #3 20553569
    Brutus33
    Poziom 3  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź, aczkolwiek mam kilka niejasności.
    austriackimalarz napisał:
    Ważne że po jednej stronie ekran=obudowę gniazda trzeba uziemić.

Słyszałem, że skrętka powinna być uziemiona z obu stron, a nie tylko z jednej?

No i kwestia uziemienia, z tej szyny wyrównawczej i tak muszę pociągnąć przewód LGY - tak?(tylko z tego co zrozumiałem to tylko z jednej strony, pod patchpanel?) Bo w gniazdku 230V(budynek starej daty więc wątpię czy uziemienie jakieś tu jest, pod zero pewnie zmostkowane) raczej go nie ma.
    W szynie wyrównawczej(od paneli fotowoltaicznych na gruncie) uziemienie jest sprawdzone.
  • #4 20553580
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    Brutus33 napisał:
    Słyszałem, że skrętka powinna być uziemiona z obu stron, a nie tylko z jednej?

Generalnie ekran powinien być uziemiony, bo taki wiszący w powietrzu niepodłączony do niczego ekran działa jak antena, czyli sprawia że jest gorzej niż było. Nie ma potrzeby uziemiania z obu stron (od strony gniazda byłoby to problematyczne i masa kombinowania/druciarstwa), ale też nic się nie dzieje gdy drugą stronę uziemimy - bo jak zastosujesz patchcord FTP/SFTP i podłączysz do komputera PC, to i tak będzie uziemione z obu stron. A uziemić najłatwiej w rozdzielnicy teletechnicznej - normalnie wszystkie przewody wpinasz w patchpanel który uziemiasz, i wszystko działa jak powinno.
    I nie musi być to jakieś super porządne uziemienie o niskiej rezystancji. Podłączenie się jednak do przewodu ochronnego w gniazdku to średni pomysł. Działać będzie, ale kwestie bezpieczeństwa. Prędzej do szyny PE w rozdzielnicy. Nie zalecałbym podłączania się do przewodu ochronnego w gniazdku, ale zrobisz jak uważasz...
  • #5 20553885
    Brutus33
    Poziom 3  
    Bardzo dziękuję za zaangażowanie w mój temat, teraz już wiem co i jak, kupię kabel kat 7A S/FTP (bitner bitlan), pozostaje tylko kwestia przekroju przewodu uziemiającego całą instalację, na logikę to może i z 0.5mm by starczyło, przecież w skrętce nie ma praktycznie napięcia, nie wiem jaki LGY zamówić prowadząc uziemienie z szyny wyrównawczej -> patchpanel.
  • #6 20553921
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    Brutus33 napisał:
    teraz już wiem co i jak, kupię kabel kat 7A S/FTP (bitner bitlan)

Zrozumiałeś słowo "panel" w poście powyzej ?
  • #7 20553922
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    Brutus33 napisał:
    otóż chcę pociągnąć dwa kable do płyt indukcyjnych(dwie kuchnie), a razem z nimi skrętkę, myślałem nad U/UTP, ale obawiam się, że indukcje mogą zakłócać sygnał.

Na jakim odcinku w mb obydwa przewody szłyby razem?
  • #8 20553929
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    A przewodów UTP już się nie stosuje, nigdzie.

Przesadzasz (zgadzam się z resztą wypowiedzi)

Na marginesie, nieekranowana nie jest całkiem bezbronna przez zakłóceniami podczas pracy cyfrowej, trzeba by szerzej wejśc w temat "to zależy"

Podłączenie się jednak do przewodu ochronnego w gniazdku to średni pomysł. Działać będzie, ale kwestie bezpieczeństwa.

Karygodny pomysł

Ekranowanie (niekonsekwentnie zwane uziemieniem) z dwóch ston to dziwoląg, może dać zaskakująco negatywne efekty
  • #9 20553934
    Brutus33
    Poziom 3  
    JacekCz napisał:
    Zrozumiałeś słowo "panel" w poście powyzej ?

No tak, ale to nijak ma się odnośnie mojego zapytania? Patchpanel i tak trzeba jakoś uziemić, sam w sobie nie jest uziemiony, stąd też moje zapytanie odnośnie przekroju przewodu.

Dodano po 1 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    Na jakim odcinku w mb obydwa przewody szłyby razem?

Na oko jakieś 8-10mb(bezpośrednio obok siebie), cały komin wentylacyjny plus garaż.
  • #10 20553950
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 572
    JacekCz napisał:
    Ekranowanie (niekonsekwentnie zwane uziemieniem) z dwóch ston to dziwoląg, może dać zaskakująco negatywne efekty

Raczej na pewno da. Ekran uziemia się z JEDNEJ strony. Uziemienie z dwu stron wywołuje zazwyczaj prądy wyrównawcze i zamiast poprawy będzie pogorszenie sytuacji.

Kładzenie przewodów sygnałowych - na dodatek niskonapięciowych - z przewodami energetycznymi to zła praktyka. Oprócz zakłóceń należy mieć na uwadze najgorszy wariant - awarię przewodu energetycznego i podanie napięcia sieci na urządzenia podpięte do skrętki.
  • #11 20553972
    Brutus33
    Poziom 3  
    Tak trochę nie pod temat, ale... z ciekawości odnośnie U/UTP, ostatnio ciągnąłem kabel(50m) w ziemi YKY 3x2.5mm bezpośrednio obok skrętki żelowanej kat 6 U/UTP(pod kamery). Po podłączeniu laptopa do skrętki prędkość internetu była identyczna co na głównym routerze przy światłowodzie, jutro sprawdzę jak to ma się odnośnie pingowaniu sieci, a jednoczesnym spawaniu np. spawarką inwertorową na tym kablu.
  • #12 20553983
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Całe budynki są okablowane UTP bardzo często idące w kanałach z energetycznymi, i nic się nie dzieje...

W tym w którym bywam codziennie jest tak od 15 lat, 1GB stabilnie non stop.

A to w budynkach gdzie bywają odcinki pod normę 100m sięgające, w zwykłych domach nawet połowy długości normy się nie osiąga.
    FTP można zawsze zastosować, ale lepszych wyników się nie spodziewaj...
  • #13 20554193
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    JacekCz napisał:
    Na marginesie, nieekranowana nie jest całkiem bezbronna przez zakłóceniami podczas pracy cyfrowej, trzeba by szerzej wejśc w temat "to zależy"
    Raczej w drugą stronę - nawet nieekranowaną nie jest łatwo zakłócić. Komunikacja "prądowa" oraz skręcone pary eliminują większość problemów. Ale różnica w cenie nie jest jakaś duża między 5E U/UTP a 7A S/FFP jeżeli chodzi o te kilkadziesiąt metrów jakie potrzebuje autor, a warto zrobić raz a porządnie.
    Ja mam cały dom pociągnięty w Cat7A, i patchcordy w 6A FTP, i uziemienie 6mm2 do GSU :)
    zworys napisał:
    JacekCz napisał:

Raczej na pewno da. Ekran uziemia się z JEDNEJ strony. Uziemienie z dwu stron wywołuje zazwyczaj prądy wyrównawcze i zamiast poprawy będzie pogorszenie sytuacji.

Nie zgodzę się z Wami. Zawsze robi się tak, że przewody S/FTP zarabia się metalowymi Keystone'ami i wpina w stalowy patchpanel, który jest w uziemionej szafie. Głupotą byłoby nieuziemienie tych przewodów w szafie. Następnie - przy przewodach S/FTP zawsze używa się gniazd końcowych w wersji ekranowanej (shielded), i tu podobnie, nierozsądne byłoby zastosowanie gniazd z tworzywa. I na tym rola instalatora się kończy. Nie ma on żadnego wpływu na to, czy użytkownik użyje patchcordu UTP czy FTP, i czy on takiego przewodu FTP nie wepnie w uziemiony komputer (podłączony do gniazda ze stykiem ochronnym, jak niektórzy wolą). I wtedy właśnie tworzy się pętla o której piszecie, ale która nie ma żadnych negatywnych następstw, a przynajmniej ja w całej swojej karierze się nie spotkałem, bym musiał cokolwiek przerabiać i zmieniać (a kabla S/FTP pociągnąłem setki kilometrów, i zamontowałem tysiące gniazd końcowych i Keystonów (zawsze stalowych).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia skrętki RJ45 (S/FTP) do płyt indukcyjnych oraz szyny wyrównawczej w kontekście zakłóceń sygnału. Uczestnicy zalecają użycie kabla S/FTP Cat.7 lub Cat.7A, podkreślając znaczenie ekranowania i uziemienia. Ekran powinien być uziemiony z jednej strony, aby uniknąć prądów wyrównawczych. Wskazano, że przewody sygnałowe nie powinny być prowadzone blisko przewodów energetycznych, aby zminimalizować zakłócenia. Uziemienie najlepiej realizować w rozdzielnicy teletechnicznej, a nie w gniazdku 230V. Uczestnicy podkreślają, że stosowanie ekranowanych gniazd i patchpaneli jest kluczowe dla poprawnej instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA