logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić GPIO na RPi B, aby sterować zasilaczem podczas startu i zamykania systemu?

michal0296 20 Maj 2015 18:29 1491 9
REKLAMA
  • #1 14708022
    michal0296
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich! Od niedawna jestem posiadaczem RPi model B. Zainstalowałem na karcie SD system Raspbmc i wszystko działa jak należy. Chciałbym go rozbudować o pewną funkcję ale w temacie programowania GPIO jestem całkowicie zielony. Potrzebuję aby w czasie gdy system startuje i pracuje na jednym ze złącz GPIO pojawiła sie "1" (+5V), a gdy z menu wyłączania system zamknę aby to napięcie zniknęło. Potrzebuję tego do sterowania zasilaczem własnego projektu. Jak już wspomniałem nie wiem w ogóle jak się zabrać za zaprogramowanie tego, więc liczę że poprowadzicie mnie krok po kroku lub wskażecie odpowiednie źródło. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14718682
    pancio
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    zrób wcięcie po while:

Python jest wrażliwy na wcięcia w kodzie..
  • #5 14719989
    michal0296
    Poziom 10  
    teraz pojawia się kolejny błąd...

pi@raspbmc:~$ sudo python zasilacz.py
    Traceback (most recent call last):
    File "zasilacz.py", line 2, in <module>
    import RPi.GPIO as GPIO
    ImportError: No module named RPi.GPIO
  • Pomocny post
    #6 14720341
    pancio
    Poziom 16  
    Nie masz biblioteki RPi.GPIO na swojej Malinie... doinstaluj go. Proponuję wykorzystać wiringpi2:

WiringPi-Python

na tej stronce masz wytłumaczone jak używać - swoją drogą bardzo dobrze dopracowane narzędzia, znane z Arduino. Używam WiringPi2 w kilku rzeczywistych "dużych" projektach. Soft radzi sobie nawet z jednoczesną obsługą kilku ekspanderów podpiętych po magistrali I2C.
  • REKLAMA
  • #7 14720385
    michal0296
    Poziom 10  
    Postąpiłem zgodnie z instrukcją z linku z powyższego postu, gdy dochodzę do momentu "sudo python setup.py install" pojawia się w trakcie instalacji kolejny problem... Jak ustawić GPIO na RPi B, aby sterować zasilaczem podczas startu i zamykania systemu?
  • #8 14720598
    pancio
    Poziom 16  
    zainstaluj gcc - kompilator.

Swoją drogą... jakiej dystrybucji używasz? Rasbian? Pytam, gdyż Rasbian domyślnie zawiera GCC i wiele innych narzędzi, włączając obsługę GPIO z poziomu konsoli...
  • #9 14720613
    michal0296
    Poziom 10  
    Używam najnowszej wersji Raspbmc.
  • #10 14720683
    pancio
    Poziom 16  
    I tu jest problem, RasbMC to dystrybucja typu Mediacenter, nie wyposażono jej w kompilator i narzędzia takie jak 'make'. Słowem, jeśli chcesz się pobawić sterowaniem z wykorzystaniem WiringPi, zainstaluj sobie Rasbiana na innej karcie SD do tego celu, gdyż szkoda Twoich wysiłków z instalacją obsługi GPIO w używanym przez Ciebie distro.

Jeśli jeszcze sę nie zniechęciłeś :-) to spróbuj zainstalować gcc i make a potem zgodnie z tutorialem...

Pozdrawiam,

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w programowaniu GPIO na Raspberry Pi model B, aby sterować zasilaczem w trakcie uruchamiania i zamykania systemu Raspbmc. Otrzymuje przykładowy kod w Pythonie, ale napotyka problemy z wcięciami oraz brakiem biblioteki RPi.GPIO. Inni uczestnicy dyskusji sugerują zainstalowanie biblioteki WiringPi oraz kompilatora GCC, wskazując, że Raspbmc nie zawiera niezbędnych narzędzi do obsługi GPIO. Zalecają również rozważenie użycia dystrybucji Raspbian, która jest bardziej odpowiednia do takich projektów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA