logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać wyłącznik wysokonapięciowy? Przykłady i arkusz obliczeniowy Excel

bielu212 20 Maj 2015 20:39 1233 4
REKLAMA
  • #1 14708362
    bielu212
    Poziom 2  
    Witam kolegów po fachu.
    Ja jestem studentem elektrotechniki i właśnie piszę swoją pracę inżynierską. I tutaj mam prośbę do Was.
    Mianowicie piszę ją o doborze wyłączników wysokonapięciowych i moim zadaniem jest skupienie się na napięciu powrotnym o którym będę też będę musiał zrobić krótki arkusz obliczeniowy w Excelu.
    Niestety moja na mojej uczelni nic nie było mówione o tym w jakimś większym zakresie, tylko czysta teoria o wyłącznika, a już o sposobach ich doboru już nie wspomnieli. W literaturze szukałem i owszem jest, lecz też w czystej teorii a chodzi mi bardziej o jakiś przykład który pokarze mi coś więcej niż tylko wiedzę teoretyczną.

Wiem, że głównymi rzeczami potrzebnymi do doboru takiego wyłącznika są:
    Prądy znamionowe (ciągły, wyłączalny), napięcie powrotne, zwarcia pobliskie, czas znamionowy.

Gdyby ktoś mógł mi pomóc w jakiś sposób będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc w postaci jakiegoś przykładu czy też odesłania do innej literatury :)

pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 14709292
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Praca inżynierska ma na celu sprawdzenie wiedzy zdobytej w trakcie studiów. Nie jest sprawdzianem umiejętności korzystania z internetu ani wiedzy znajomych. Jeżeli tej wiedzy nie posiadasz to zmień studia, albo przyłóż się do nauki.
    Potem mamy takich "inżynierów" jak od dróg, albo lekarzy nieuków. Chciałbyś aby cię leczył lekarz który prace ściągał z internetu?
  • REKLAMA
  • #3 14709568
    bielu212
    Poziom 2  
    a Czy ja piszę z prośbą o pomoc w napisaniu pracy ? czy też może napisałem że czytałem literaturę i chciałem po prostu zobaczyć jakiś przykład, który mi to wszystko zobrazuje? bo według mnie to są dwie różne rzeczy ;) chociaż sumie to takie logiczne, że po skończeniu studiów, każdy student będzie już wszystko umieć, a jeśli tak sądzisz to się nie dziw, że ciągle są Ci sami lekarze a młodzi nie mają skąd zdobyć wiedzy i dlatego tak leczą jak leczą ;) czasem radzę spojrzeć na świat z drugiej strony a nie tylko ciągle krytykować..

Złośliwą uwagę skasowałem. Proszę poprawić pisownię, zdania zaczynamy wielka literą. [Łukasz]
  • REKLAMA
  • #4 14709811
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Pamiętam, że w starej normie PN-74/E-05002 Urządzenia elektroenergetyczne. Dobór aparatów wysokonapięciowych w zależności od warunków zwarciowych. Załącznik 2 -Zasady wyznaczania przebiegu i parametrów napięcia powrotnego - było to dosyć dokładnie opisane. Uczelnia powinna mieć to dostępne w czytelni norm.
    Pozdrawiam.
  • #5 14711348
    Adam_Bandit
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    1. Au A., Maksymiuk J.: Tory prądowe łączników elektrycznych, Wydawnictwa Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1971.
    2. Jankowicz S.: Przepięcia łączeniowe wyłączników średniego napięcia, Wiadomości Elektrotechniczne, 1991, nr. 4.
    3. Królikowski Cz.: Technika łączenia obwodów elektroenergetycznych, PWN, Warszawa-Poznań 1975.
    4. Kulas S.: Tory prądowe i układy zestykowe; Patronat: Polska Akademia Nauk, Komitet Elektrotechniki, Seria Wydawnicza: Postępy Techniki Wysokich Napięć, Tom 29; Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, ISBN 978-83-7207-774-5, Warszawa, 2008.
    5. Kulas S.: Warunki pracy wyłączników średniego napięcia w układach kompensacji mocy biernej; Mechanizacja i Automatyzacja Górnictwa; Czasopismo Naukowo-Techniczne, PL ISSN 0208-7448, Katowice 2009, nr 7 (461), str. 57 – 62.
    6. Kulas S.: Tendencje rozwojowe konstrukcji wyłączników wysokiego napięcia; Mechanizacja i Automatyzacja Górnictwa; Czasopismo Naukowo-Techniczne, PL ISSN 0208-7448, Katowice 2005, nr 7-414, str. 100 – 104.
    7. Kwiatkowski W.: Urządzenia i instalacje w przestrzeniach zagrożonych wybuchem; Śląskie Wiadomości Elektryczne, nr 4, Katowice 2008.
    8. Maksymiuk J.: Aparaty elektryczne, WNT, Warszawa 1997.
    9. Markiewicz H.: Instalacje elektryczne, WNT, Warszawa 2010.
    10. Markiewicz H., Wołkowiński K.: Urządzenia elektroenergetyczne, WNT, Warszawa 1980.

Dodano po 1 [minuty]:

Tuaj jest literatura, którą wykorzystywałem do magisterki, tematyka nie taka sama, ale coś tam się powinno "zazębić".
REKLAMA