logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość obrazu na monitorze Samsung SyncMaster 203B?

goral_777 22 Maj 2015 12:30 873 6
REKLAMA
  • #1 14712192
    goral_777
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam, proszę o pomoc chodzi o ulepszenie komputera, lepsza jakość obrazu na monitorze.
    Nie jestem graczem potrzebuję komputer do pracy biurowej.

Opis sprzętu:
    Monitor: Samsung SyncMaster 203B; dwa wejścia D-Sub, DVI, odś: 60 Mhz, roź:1400/1050
    Karta główna z zintegrowana grafika: ASRock N68C-GS FX (Chipset -GeForce 7025)
    Procesor: AMD Athlon II X4 620 (zmieniłem poprzednio miałem AMD 64 X2)
    RAM: 4 GB DDR3 1600 Mhz ( poprzednio 2GB DDR2)
    Zasilacz: 400 Watt Chieftec

Co mam zrobić, po zmianie procesora, ramu, komputer przyspieszył działa płynnie, ale jak poprawić jakość obrazu:
    - czy wystarczy kupić kartę graficzną np. GIGABYTE GEFORCE 7300 GT
    podłączyć kartę z monitorem kablem DVI bo teraz mam D-Sub
    czy to coś zmieni?
    - zmienić monitor na lepszy, nie ma potrzeby kupować karty graficznej
    Dzięki za pomoc i rady
  • REKLAMA
  • #2 14712212
    bloodyman
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Ustaw dobrą rozdzielczość. Sprawdź czcionki truetype pogrzeb w konfiguracji. Co do karty możesz poszukać jakiejś 9800 gt 1gb cena około 100zł. Oczywiście najlepiej podłączyć kartę cyfrowo za pomocą DVI/HDMI. Myślę że monitor nie ma tu nic do rzeczy. Ale jak masz możliwość podłącz go do innego komputera posiadanym kablem.
  • REKLAMA
  • #3 14712228
    goral_777
    Poziom 8  
    Rozdzielczość mam na max - 1400 na 1050

Porównując skan/zdjęcie na stacjonarnym (monitor z roku 2005) z laptopem nie mam porównania, Laptop jest z 2008 r. monitor LCD)
    To dobry pomysł podłączyć monitor do laptopa ale od miesiąca się laptop zepsuł.

Windows mam XP czy to ma wpływ co do jakości obrazu

Gdzie szukać czcionki truetype?
  • REKLAMA
  • #4 14712432
    bloodyman
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Sorki nie true tylko cleartype. True jest appla. Chodzi o to że dostosowuje czcionki tak by były jak najwyraźniejsze.
  • REKLAMA
  • #5 14712445
    goral_777
    Poziom 8  
    Zmieniłem na cleartype czcionka trochę ładniejsza, ale obraz bez zmian wydaje mi się ze po prostu monitor jest wiekowy z 2006r zmiana na LCD z większa rozdzielczością zrobiło by robotę
  • #6 14712496
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Jaki jest objaw złej jakości? Rozmyty obraz czy jakaś inna usterka? Uruchom w monitorze dopasowanie obrazu. Przy rozmytym powinno pomóc. Pożycz od kogoś kabel DVI i sprawdź czy będzie poprawa.
  • #7 14712530
    goral_777
    Poziom 8  
    Chyba źle napisałem, bo obraz jest ok, chodzi o to jak go jeszcze poprawić jakość
    może: więcej pikseli?
    Porównywałem jakość np. skanu wyświetlając na laptopie z 2008 r. średniej klasy
    z moim stacjonarnym LCD, Samsung SyncMaster 203B Typ matrycy: TN

Komputer przyspieszyłem (patrz 1 wpis).

A jak poprawić obraz: wymiana monitora na LED?
    Czy zakup karty graficznej i podłączenie do monitora przez DVI (teraz mam D-Sub)?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobów na poprawę jakości obrazu na monitorze Samsung SyncMaster 203B, który ma rozdzielczość 1400x1050 i zintegrowaną grafikę w płycie głównej ASRock N68C-GS FX. Po wymianie procesora i zwiększeniu pamięci RAM komputer działa płynnie, ale jakość obrazu pozostaje niezadowalająca. Użytkownicy sugerują ustawienie odpowiedniej rozdzielczości, włączenie ClearType dla lepszej jakości czcionek oraz rozważenie zakupu karty graficznej, takiej jak GIGABYTE GEFORCE 7300 GT, z podłączeniem przez DVI. Wskazują również na możliwość wymiany monitora na nowszy model LED, co mogłoby znacząco poprawić jakość obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA