logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Y580 - przegrzewanie się karty graficznej podczas grania w gry

Lukrecjusz34 24 Maj 2015 02:20 1038 8
REKLAMA
  • #1 14716184
    Lukrecjusz34
    Poziom 2  
    Witam.
    Napotkałem pewien problem w moim laptopie, sytuacja wygląda następująco:
    gdy uruchamiam grę która na tym laptopie powinna chodzić bez najmniejszych problemów jak np Diablo III czy Wiedźmin 2 (wszystko odpalam na minimalnych detalach)
    Po uruchomieniu gry wszystko ładnie działa ale tylko przez jakąś minutę dopóki karta graficzna nie nagrzeje się do 90-kilku stopni i wówczas taktowanie zegara spada z 830MHz do 135Mhz i pozostaje już na stałe na tym poziomie.
    Moje wrażenie jest takie, że wentylator w ogóle nie pracuje, ponieważ przykładam rękę i nie czuję aby wylatywało powietrze.
    Laptop był czyszczony wczoraj wraz z wymianą pasty, trochę był zakurzony ale problem pozostał
    Mam podkładkę chłodzącą

Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 14716188
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Ocena: 170
    Czy wentylator jest podłączony (zasilanie)?
    Działanie wentylatora możesz sprawdzić, uruchamiając komputer z otwartą klapą dolną. Upewnij się tylko, że nie wpadnie Ci nic do środka podczas pracy komputera.
    Jeżeli wentylator się nie uruchomi, to przyczynę będziesz miał prawie zdiagnozowaną.
    Będziesz musiał sprawdzić innym wentylatorem, czy problem na pewno dotyczy samego wentylatora, czy może coś jest z płytą główną.

Kolejną sprawą jest sposób nałożenia pasty. Nie nałożyłeś za dużo? Nadmiar pasty może powodować skutek odwrotny do zamierzonego.
  • #3 14716199
    Lukrecjusz34
    Poziom 2  
    Wentylator na 100% ma zasilanie, sprawdzałem to kilkukrotnie, teraz sprawdziłem to kręci się i zaciąga powietrze ale nie czuć by je wydmuchiwał, pasty rzeczywiście wystrzyknęło mi się trochę za dużo ale ją zebrałem, żeby nie rozlała się po przyłożeniu układu chłodzenia
  • REKLAMA
  • #4 14716375
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Jaką pastę zastosowałeś?
  • #5 14716441
    Lukrecjusz34
    Poziom 2  
    Użylym pasty ze złotem, kumpel mi polecił bo u niego dobrze się sprawuje
    Edit odnosnie mojego poprzedniego wpisu, jednak wyczówałem powietrze z podkładki, nie wentylatora
  • REKLAMA
  • #6 14716483
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Lukrecjusz34 napisał:
    Użylym pasty ze złotem, kumpel mi polecił bo u niego dobrze się sprawuje

Nazwa?
    Lukrecjusz34 napisał:
    jednak wyczówałem powietrze z podkładki, nie wentylatora

Z jakiej podkładki?
    Jeśli chłodzącej to jej nie stosuj.
    Nie pomaga wręcz szkodzi.
  • REKLAMA
  • #7 14716598
    Lukrecjusz34
    Poziom 2  
    Pasta to AG Gold firma RoHS Compilant

Jeszcze odnośnie wentylatora, to jak uruchomiłem usówanie kurzu to działał jak by chciał ale nie mógł

Podkładka to cooler master u3 plus
  • #8 14716655
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Lukrecjusz34 napisał:

Takiej nie używam więc się nie wypowiem.
    Lukrecjusz34 napisał:

Jeszcze odnośnie wentylatora, to jak uruchomiłem usówanie kurzu to działał jak by chciał ale nie mógł

Rozbierz, sprawdź, wymień.
  • #9 14716685
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Ocena: 170
    Lukrecjusz34 napisał:

Ten pastopodobny twór jest beznadziejny, a RoHS Compliant to zgodność z unijną dyrektywą dotyczącą bezpieczeństwa produktów, a nie producent.

Moje zalecenie: rozebrać chłodzenie, wyczyścić porządnie. Nałożyć niewielką ilość pasty (można się posilić cieniutką blaszką miedzianą) i dobrze przypiąć chłodzenie (równomiernie).

Jeżeli to nie pomoże, to wymienić wentylator.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Lenovo Y580 zgłasza problem z przegrzewaniem się karty graficznej podczas grania w gry, co prowadzi do spadku taktowania zegara z 830 MHz do 135 MHz. Po uruchomieniu gier, takich jak Diablo III i Wiedźmin 2, laptop działa poprawnie przez krótki czas, a następnie występuje problem z wentylatorem, który nie wydaje się działać prawidłowo. Użytkownik wymienił pastę termoprzewodzącą na AG Gold, ale problem z przegrzewaniem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie wentylatora, jego zasilania oraz poprawności nałożenia pasty, a także rozważenie wymiany wentylatora lub dokładnego czyszczenia układu chłodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA