logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo y580 - Wysokie temperatury grafiki mimo wymiany pasty i wiatraka

Zielony Pulpet 07 Lut 2019 22:36 858 5
REKLAMA
  • #1 17762185
    Zielony Pulpet
    Poziom 9  
    Witam. Miałem problem z laptopem, grzał się - wyczyściłem i wymieniłem pastę, założyłem nowy wiatrak oraz złożyłem nowe termopady.
    Problem tak jak by ustał, ale nie do końca.. Mam problem z grafiką - ma bardzo wysokie temperatury. Co prawda laptop chodzi 10h i te temperatury są cały czas takie sam jak na zdjęciach ale to chyba nie jest normalne. Z karty graficznej odkleiłem taką "przezroczystą" taśmę, pod którą była stara pasta. Przy odklejeniu tak jak by "klej?" z taśmy został lekko na bokach grafiki, próbowałem go zetrzeć spirytusem i szmatką ale nie dałem rady. Środek oczywiście był czyściutki, dałem na środek paseczek pasty wydawało mi się wszystko okej.. Ale temperatury codziennie takie same.. Gram ogólnie w dwie gry. Tibie oraz League of Legend. Przy pierwszej, jak zminimalizuje i włączę przeglądarkę czy coś to widzę, że czasami na chwilkę zatnie myszkę tak jak by ją ścinało. Dzisiaj włączyłem LoL'a a tam 0 fps, gra się zacięła, po 10 sekundach na chwilkę odcięło i zaraz znowu ścina na 10 sekund i tak cały czas. O co może chodzić? Domyślam się, że te ściny są od grafiki ale dlaczego ma taką duża temperaturę? Laptop jest w sumie lekko ciepły mniej więcej po środku, po boku gdzie wentylator jest zimny.. Mogę bez problemu rozkręcić i porobić zdjęcia jeśli ktoś spróbuję mi pomóc.
    Dzięki i pozdrawiam
    Lenovo y580 - Wysokie temperatury grafiki mimo wymiany pasty i wiatraka Lenovo y580 - Wysokie temperatury grafiki mimo wymiany pasty i wiatraka
  • REKLAMA
  • #2 17762251
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17762278
    Zielony Pulpet
    Poziom 9  
    Tomequ123 napisał:
    Uhh... Gorąco.
    Na pewno będziesz go musiał jeszcze raz rozkręcić.
    Jakiej pasty używasz?
    Pokaż jak to wygląda w środku.

Dodano po 1 [minuty]:

Zielony Pulpet napisał:
    Z karty graficznej odkleiłem taką "przezroczystą" taśmę, pod którą była stara pasta. Przy odklejeniu tak jak by "klej?" z taśmy został lekko na bokach grafiki, próbowałem go zetrzeć spirytusem i szmatką ale nie dałem rady.

To bym chciał żebyś lepiej wyjaśnił, albo pokazał na zdjęciach.

Dziękuje za odpowiedź. Jutro rano rozkręcę wszystko i spróbuje stopniowo wszystko cykać. Wyczyszczę po odkręceniu wszystko jeszcze raz spirytusem i skręcę i przy okazji sprawdzę co i jak, zrobię zdjęcia również tego jak posmarowałem.
    Pasta Arctic MX-2. Po przeczytaniu kilku for zastanawiam się czy to nie będzie wina tych termopadów... Zadziadoszyłem i kupiłem jakieś tanie na allegro 6W/mK.
    A ta taśma hmm.. Lenovo y580 - Wysokie temperatury grafiki mimo wymiany pasty i wiatraka

Tutaj grafika z google, taką taśmę miałem na karcie graficznej, rdzeń odsłonięty oczywiście i wyczyszczony ale lekko zostało tej tasiemki po bokach, tak jak byśmy zwykłą taśmę po dłuższym czasie odkleili z przedmiotu i zostawiła by po sobie dziwny ślad
  • REKLAMA
  • #4 17762298
    malik123
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    może dobrze by było sprawdzić ją Nvidia inspector, pewniejsz dane.
    Ostatnio trż wystraszyły mnie tmp. CPU ale okazało się że to była wina programu bo w BIOS bylo ok.
  • REKLAMA
  • #5 17762307
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17762312
    Zielony Pulpet
    Poziom 9  

Raczej nie wina programu, widzę jak zachowuję się laptop, te ścinki.. Dziwna sprawa.. Oczywiście wypadało by go też sformatować, ale laptopa ogólnie rozkręcałem z 6 razy.. Ostatecznie wymieniłem wentylator bo przestawiał się kręcić itp.. Raz zastąpiłem oryginalne termopady pastą, ale jak przyszły ktoś powiedział że jak były oryginalnie założone to tak powinno być. Wcześniejsze próby jednak nie dawały aż tak wysokiej temp GPU, temperatura była mniejsza tylko wiatrak nie dawał rady i stawał. Przez to logicznie zaczął się grzać i sam go wyłączałem, lecz teraz wysoką temperaturę trzyma tylko układ GPU

Dodano po 2 [minuty]:

Tomequ123 napisał:
    Ok, to czekam.

MX 2 nie jest jakaś świetna, grzeje się rdzeń, więc może ona kuleje.

6W to podobnie jak ta pasta.

To taśma przeciw zwarciu, raczej nie wpływa na temperatury.

Zobaczymy po rozkręceniu.. Myślę, że nie dałem jej ani za dużo ani za mało. Już raz czyściłem innego laptopa i użyłem tej pasty, temperatury puściły trochę.

Dodano po 11 [godziny] 57 [minuty]:

Okej. Kilka pytań i mały uptade.
    Najpierw efekt: Lenovo y580 - Wysokie temperatury grafiki mimo wymiany pasty i wiatraka

Wrzucę kilka zdjęć jak to wyglądało..
    Problemem chyba jest zbyt gruby termopad (1.5mm) który uniemożliwiał dociśniecie do rdzenia karty i tym chłodzenie jej. Dlaczego? Tak wyglądało po otwarciu:

Usunąłem tego termopada ze zdjęcia i użyłem trochę pasty.. Teraz nie ma docisku, widać małą luke.. Wiem, że źle zrobiłem, zamówię pasek 0.5mm i go wstawię tam.

Wszystko wyczyściłem i nałożyłem na nowo pastę:

Efektem są niższe temperatury. Niestety skrajne śrubki nie dociskają aż tak dobrze calego układu chłodzenia, czytałem też kiedyś na innym forum właśnie o tym, ktoś "skarżył" się, że nie ma docisku, powinna być jeszcze 1 śrubka i załatwiła by sprawę..

Ostatnie zdjęcie tego elementu niedoczyszczonego na karcie graficznej którego nie ruszałem, pozostałość po tej taśmie..

Mam zamiar testować i sprawdzać na bieżąco temperatury.
REKLAMA