logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena do DVB-T Małopolska/Marcinkowice k. Nowego Sącza

Ribeiro 27 Maj 2015 13:23 2016 7
REKLAMA
  • #1 14724854
    Ribeiro
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,
    Piszę z prośbą o poradę jaką antenę zastosować do odbioru DVB-T.
    Miejsce w którym ma być odbierany sygnał jest w dolinie i antena nie "widzi" bezpośrednio nadajnika (mapa w załączeniu).
    Do tej pory była jakaś stara antena siatkowa ze wzmacniaczem, ale się rozsypała. Zastosowany również był zasilacz. Odbierałem wszystkie 3 MUX-y, ale czasami występowały kilkusekundowe zaniki sygnału.

W chwili obecnej muszę zakupić nową antenę i pozostałe rzeczy, które pozwolą rozdzielić sygnał na 3 tv.
    (Kabel wymieniłem na nowy jakieś pół roku temu, zastosowałem TRISET 113 PE.)
    Proszę o pomoc w doborze wszystkich komponentów. Nie znam się dlatego proszę o pomoc.
    Zastanawiałem się na przykład nad:
    dipol /antena_asp-8_z_symetryzatorem_A0028.htm
    dipol /antena_asp-8w_ze_wzmacniaczem_lna-169_A0029.htm

Nie wiem czy to jest dobry i trafiony wybór, nie wiem jaką antenę mam zastosować - czy ze wzmacniaczem czy z symetryzatorem? Co lepsze w moim przypadku?
    Czy może taką?
    dipol /antena_dvb-t_zewnetrzna_ze_wzmacniaczem_signal_A6040.htm
    Nie wiem czy muszę zastosować zasilacz czy nie i gdzie, jak rozdzielić sygnał i co w jakiej kolejności ma być podłączone.

Jeśli zasilacz to czy z regulacją czy nie:
    dipol /zasilacz_wzmacniaczy_antenowych_zs_12v_100ma_D0010.htm
    dipol /zasilacz_wzmacniaczy_antenowych_zs_12v_100ma_z_regulacja_D0015.htm

Czy może taki zestaw:
    dipol /zasilacz_zs_12v-250ma_jack_3_5__D0250.htm
    dipol /separator_zasilania_azs-03_gniazdo_jack_3_5_mm_C0397.htm

Proszę o porady za które z góry dziękuję.
    Załączniki:
    • mappdfexport.pdf (290.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14725002
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1042
    No, lokalizacja nieciekawa. Najbliższy nadajnik to doświetlenie mux-3 z Wysokiego. Z Maślaną Górą może być problem, bo główna wiązka z nadajnika skierowana jest na Gorlice, a na zachód jest największe tłumienie. Optymalnym wyborem jest chyba Przehyba. Być może będziesz musiał eksperymentować z antenami. Jeżeli z kierunku nadajnika będzie kiepsko, szukaj lepszego odbioru z odbicia od okolicznych wzgórz. Doradziłem tak moim znajomym w pobliskiej Męcinie i udało mi się złapać stabilny odbiór z Przehyby (z odbicia) ustawiając antenę na Chełm. Poszukiwania odbioru najlepiej jest zacząć od anteny pasywnej o odpowiednio dużym zysku, a w razie niepowodzenia zastosować wzmacniacz - zaczynając od najsłabszego.
    W jakim kierunku miałeś dotychczas ustawioną antenę ? Jak wysoko zawieszona ? Jakie są parametry odbioru (siła / jakość).
    Co do doboru anteny, może podpowiedzą Ci coś w sklepie Androtin w N. Sączu ( ul. Jagiellońska lub galeria Europa). Sprzedają sporo anten i zapewne wiedzą jaka w danej okolicy zdaje egzamin.
  • REKLAMA
  • #3 14725300
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2946
    Ribeiro napisał:

Do tej pory była jakaś stara antena siatkowa ze wzmacniaczem, ale się rozsypała. Zastosowany również był zasilacz. Odbierałem wszystkie 3 MUX-y, ale czasami występowały kilkusekundowe zaniki sygnału.

I taką bym zostawił. Z podziałem też pewno da sobie radę.
  • #4 14725336
    Ribeiro
    Poziom 2  
    Antena zawieszona na wys. około 7-8 metrów. Nie pamiętam jaka była siła i jakość. Antena skierowana w stronę Tarnowa.

Pewnie zacznę od anteny siatkowej z symetryzatorem i zobaczę jak będzie.
    Czy jest jakiś model anteny siatkowej, która szczególnie warta jest polecenia?

No chyba, że obrany kierunek jest błędny i któraś z tych w tym terenie się sprawdzi:
    Telmor Digit/Optima/HD/ASR... etc.
    Cabletech model ANT0559
    Szerokopasmowa logarytmiczno - periodyczna LOG 21-69 DIGITAL
  • REKLAMA
  • #5 14726619
    _kli_
    Poziom 41  
    Ribeiro napisał:
    Antena skierowana w stronę Tarnowa.

Co nie znaczy że stamtąd dolatuje sygnał - może być Przehyba z odbicia. Tarnów masz na k.23, 45, 50, a Przehyba na k.34, 36, 45.
    Co do siatek, to sądzę że anten Televes, Maximun czy Telmor w Sączu raczej nie dostaniesz. Co najwyżej ASP-8 Dipola lub Technisat (DPM). Wszystkie pozostałe są mniej więcej tej samej klasy.

Ribeiro napisał:

Cabletech model ANT0559

Ten wynalazek możesz sobie od razu darować.
    Pewną wskazówką w wyborze mogą być anteny na domach w Twojej okolicy.
  • REKLAMA
  • #6 14728967
    Ribeiro
    Poziom 2  
    Dziękuję za pomoc i sugestie. Temat do zamknięcia.
    Zastosowałem zwykłą antenę siatkową, początkowo pasywną ale jakość i siła na niektórych kanałach była niezadowalająca.
    Próby zakończyły się zastosowaniem wzmacniacza LNA-188 w połączeniu z regulowanym zasilaczem (na wtyk F).
    Po tym zabiegu na tych kanałach, które na symetryzatorze wypadały najsłabiej udało się osiągnąć jakość 90% i siła 80%.
  • #7 14729182
    _kli_
    Poziom 41  
    W którą stronę ustawiłeś antenę ? Na jakich kanałach odbierasz ? Rozdzieliłeś sygnał ?
  • #8 14730354
    Ribeiro
    Poziom 2  
    Antena ustawiona w stronę Tarnowa ale odbiór zapewne z odbicia. Nie napiszę na jakich kanałach odbieram bo nie mam jak tego teraz sprawdzić. Sygnał rozdzielony na 3 odbiorniki i na wszystkich z jakością i sygnałem podobnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał porady dotyczącej wyboru anteny do odbioru DVB-T w dolinie w okolicach Marcinkowic, gdzie sygnał nie jest bezpośrednio widoczny z nadajnika. Wcześniej używał starej anteny siatkowej z wzmacniaczem, ale doświadczał problemów z jakością sygnału. Użytkownicy sugerowali, aby zacząć od anteny pasywnej o dużym zysku, a w razie potrzeby dodać wzmacniacz. Wskazano na modele anten, takie jak ASP-8 Dipola oraz anteny Telmor, Maximun i Technisat. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na antenę siatkową, początkowo pasywną, a następnie z wzmacniaczem LNA-188, co poprawiło jakość odbioru do 90% na niektórych kanałach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA