logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostego układu do włączania światła pilotem na podczerwień

Mendrek 26 Maj 2005 15:31 6213 6
  • #1 1526492
    Mendrek
    Poziom 12  
    Witam!

Mam taki problem: szukam schematu do włączania światła pilotem na podczerwień. Ma to być prosty układzik. Chodzi mi tylko jak zrobić nadajnik i odbiornik, żeby to wmiare działało bez zakłuceń :)

Szukałem tego na forum ale jakoś z marnymi rezultatami, więc proszę o pomoc.
  • #3 1533892
    Mendrek
    Poziom 12  
    Myśle żeby zrobić to na układach MC1024 i MC1025, wydają się proste w konstrukcji i są niedrogie :)

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Czy dioda nadawcza L-53S4FC bedzie współpracować z BPX43-3?
    Obydwa elementy są na długość fali 880nm.
    Na co trzeba patrzeć dopierając elementy nadawcze i odbiorcze?
  • #4 1773317
    migod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Mendrek napisał:

Czy dioda nadawcza L-53S4FC bedzie współpracować z BPX43-3?
    Obydwa elementy są na długość fali 880nm.
    Na co trzeba patrzeć dopierając elementy nadawcze i odbiorcze?

w zasadzie to na nic specjalnego. wystarczy najzwyklejsza IR-LED. oczywiście jeśli nie interesują nas jakieś specjalne osiągi takiego urządzenia. bo jeśli tak, to trzeba szukać jakiś superjasnych LED. można też zwielokrotnić ich ilość w pilocie.

pozdro,
    --
    migod
  • #5 3014423
    stascho
    Poziom 2  
    hej ja też w sprawie sterowania przez iR
    Mam toką sprawę potrzebuję zbudować sterowanie typu Włącz wyłącz przy urzyciu IR.
    Chcę to zastosować w samochodzie. (Chcial bym uzyskać w miare max Zasięg)
    Zasilanie 12V.

Bardzo mi na tym zależy. Pomóżcie!!!
  • #6 3014605
    HMD
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    jesli zalezy Ci na zasiegu to pomysl o radiowce zamiast IR bo IR ma kilka-kilkanascie metrow zasiegu a radiowka nawet kilkaset :)

To jeszcze zalezy czy sygnal ma byc choc odrobinke kodowany czy tez i nie :) bo najprostrzy nadajnik to:
    -bateria
    -wlacznik
    -led
    :):):):):)
  • #7 3015703
    migod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    stascho napisał:
    hej ja też w sprawie sterowania przez iR
    Mam toką sprawę potrzebuję zbudować sterowanie typu Włącz wyłącz przy urzyciu IR.
    Chcę to zastosować w samochodzie. (Chcial bym uzyskać w miare max Zasięg)
    Zasilanie 12V.

Bardzo mi na tym zależy. Pomóżcie!!!

IR trudniej podsłuchać.

Potrzebujesz:
    1) scalonego odbiornika podczerwieni, np. TSOP1736
    2) IR-LED
    3) mikrokontrolera po stronie nadajnika (są procesorki dedykowane do takich zastosowań - duży prąd diody, niski pobór prądu, bodajże avr 2313, ale z pamięci Ci nie podam)
    4) i drugiego procesorka po stronie odbiornika

5) dobrego pomysłu na zakodowanie informacji i protokół komunikacji

Poszukaj w projektach typu: zdalne sterowanie robotem za pomocą IR, np. projekt asuro

przykład: http://www.rentron.com/Infrared_Remote_Control.htm

pozdrawiam,
    --
    migod

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prostego schematu do włączania światła za pomocą pilota na podczerwień. Propozycje obejmują wykorzystanie popularnych układów scalonych MC1024 i MC1025 do budowy nadajnika i odbiornika. Zaleca się stosowanie standardowych diod IR, np. L-53S4FC jako nadajnika i BPX43-3 jako odbiornika, obydwa na długość fali około 880 nm. Wskazano, że dla podstawowych zastosowań wystarczy zwykła dioda IR, a dla lepszej wydajności można użyć superjasnych diod lub zwiększyć ich liczbę. W przypadku potrzeby większego zasięgu sugerowano rozważenie radiowej transmisji zamiast IR. Do odbioru polecany jest scalony odbiornik podczerwieni, np. TSOP1736. W bardziej zaawansowanych rozwiązaniach zaleca się użycie mikrokontrolerów (np. AVR 2313) po stronie nadajnika i odbiornika oraz opracowanie odpowiedniego protokołu kodowania sygnału. Podano linki do przykładów projektów zdalnego sterowania IR, które mogą posłużyć jako wzór.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA