logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Helios TC 700 - skaczący obraz po kilku minutach działania

cybergood 26 Maj 2005 19:26 1265 11
REKLAMA
  • #1 1526982
    cybergood
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Mam Heliosa TC 700 i mam także problem ponieważ po włączeniu jest wszystko OK ale po paru minutach. Obraz zaczyna troszeczke poruszać sie
    w pionie a po następnych 2 min zaczyna niemiłosiernie skakac w poziomie ze sie nie da nic ogladac.Fonia jest OK.Próbowałem ustawiać coś potencjometrami ale żadnych efektów nie widać
  • REKLAMA
  • #2 1527095
    Karol 1
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    sprawdź MH2030... częste uszkodzenie układu generatora...
    dobrze by było skontrolować oscyloskopem impulsy synchronizacji jakie są dostarczane do MH.... bo może coś sie z nimi dzieje.
    Czy ta usterka wystepuje regularnie po takim samym czasie zawsze??
  • REKLAMA
  • #3 1527165
    cybergood
    Poziom 16  
    Nie nie występuje regularnie.Ale miesci sie w kilku minutach po włączeniu.
    a gdy telewizor jest uzywany to znaczy gdy sie go włącza po po następnym właczeniu usterka jest od razu.Sadę ze to jakis kondensatro ale nie wiem czy mam racje bo jestem poczatkujący.A sprawdze tak jak pisałes MH2030
  • #4 1527495
    este67
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    A może masz źle ustawiony poziom SYNCHRO V na module MV (potencjometr R752) ?
  • #5 1527555
    cybergood
    Poziom 16  
    to juz sprawdziłem
    i nic ztego nie wyszło
  • REKLAMA
  • #6 1527949
    Kociołek
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam
    Popieram"Karola 1".
    Sądzę, że uszkodzony jest A255D (TDA 2593) - w nim jest separator impulsów V oraz generator H. Powinieneś spróbować podmienić albo cały moduł MH 2030, albo A255D.
    Pozdrawiam
  • #7 1529385
    cybergood
    Poziom 16  
    spróbuje tak jak napisałes zobacze co z tego wyjdzie
    Dzieki i Pozdrawiam
  • #8 1531052
    cybergood
    Poziom 16  
    a tak a propo to jakie zadanie spełnia ta płyta MH2030 bo ja jestem początkujący io chciałbym sie dowiedziec czegos wiecej
  • REKLAMA
  • #9 1531096
    Karol 1
    Poziom 25  
    No tak... na forum jest sporo informacji na ten temat, myślę że jeśli poszukasz schematu i mimo tego że jesteś początkujacy zakładam że potrafisz czytać schematy i znasz przynajmniej schemat blokowy odbiornika TV to z pewnością sobie poradzisz...
    Jak chcesz to daj maila na pw to wysle Ci schemat...
  • #10 1531316
    cybergood
    Poziom 16  
    Poradziłęm juz sobie z tą usterka.Była na płycie MH2030.Zmierzyłem napiecia na układzie TDA2593 i zgadzały sie wiec przypusciłęm ze nie uległ on uszkodzeniu.Wiec wymieniałęm kondensator C312(100µF).Nie mam zielonego pojecia do czego on służy ale wymieniłem go i działa a usterki narazie nie ma .
    Dzieki za podpowiedzi i nakierowanie.Zaczynam w koncu rozumiec elektronike praktycznie a nie teoretycznie :D
  • #11 1531645
    Karol 1
    Poziom 25  
    cybergood napisał:
    .Zaczynam w koncu rozumiec elektronike praktycznie a nie teoretycznie :D

Nie można rozumieć praktycznie.... bez teorii zostaniesz na etapie "może mi sie uda jak wymienie wszystko" - a chyba o to Ci nie chodzi w dalszej zabawie z elektroniką?
    Wiedz jedno: na tym forum jest wielu ludzi co pomoga zawsze... a nie danie gotowego rozwiązania ma na celu pogłębianie wiedzy....
    pozdrawiam Karol 1
  • #12 1532401
    cybergood
    Poziom 16  
    wiem ze bez terorii sie nie da zrozumiec
    ale cos tam juz wiem z teorii ale z praktyki to jesszcze mało.Bede czytał posty moze sie dowiem różnych innych zeczy i rozwiązań

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Helios TC 700 pojawia się problem z obrazem, który po kilku minutach działania zaczyna się poruszać pionowo, a następnie skacze poziomo, mimo że dźwięk pozostaje prawidłowy. Przyczyną usterki może być uszkodzenie układu generatora synchronizacji, zwłaszcza modułu MH2030 lub układu A255D (TDA2593), który zawiera separator impulsów pionowych i generator poziomy. Zalecane jest sprawdzenie impulsów synchronizacji oscyloskopem oraz ustawień potencjometru R752 (SYNCHRO V) na module MV. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę kondensatora C312 (100µF) na płycie MH2030, co przywróciło prawidłową pracę obrazu. Dyskusja podkreśla znaczenie zarówno teorii, jak i praktyki w diagnozowaniu usterek elektronicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA