Po pierwsze zmniejszyć jasność i nie trzymać długo bo wypali luminofor kineskopu.
Problem leży w bloku odchylania pionowego (odchylania ramki) MV2030 lub jego zasilaniu
Po grubszym odkurzeniu całej płyty, MV2030 wizualnie wygląda dobrze, ale rezystor zaraz przy tej płytce R689 jest ciemny i powierzchnia lakieru na nim wygląda na przysmażoną, jak pojawiła się na ekranie ta pozioma linia i wyłączyłem telewizor wyczuwalny był swąd spalenizny ale nie wiedziałem z którego miejsca, jeszcze dwa elementy są podejrzane, pod nimi jest zgrzany laminat, dioda D655 i D654.
R689 10Ω 1W - zasila moduł MW2030 jeśli jest spalony to problem leży w module.
Sprawdzał bym elektrolity poczynając od C656, wszystkie w module oraz C524(zasilacz). Być może padł TDA1170.
Mam bardzo nieczytelny schemat. Jeśli masz dobry to podeślij
Czyli TDA1170 (na schemacie US751 UL1265/TDA..... cyfry są słabo czytelne) znajduje się na module MV2030 pod metalowym radiatorem, czy podczas normalnej pracy tego modułu radiator powinien być letni czy gorący?
schemat mam oryginalny w bardzo dobrym stanie postara się zeskanować i przesłać
c656 i C524(zasilacz) niby wydawały się dobre ale je wymieniłem na nowe
w module MV2030 wymieniłem c752,c760,c758 miały zbyt wysoka pojemność, reszta dobra, poza dwoma które nie wiem jaką powinny mieć pojemność c757 i szczególnie c759
Załączniki:
schemat tv HELIOS TC 500, HELIOS TC 700.pdf(21.63 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
C658,C659,C655 oraz T656,T657 i jeszcze T660 sprawdzone i wszystko ok. i po włączeniu tv to samo bez zmian, dodam tylko że radiator na MV2030 bardzo gorący i
R689 również.
Koledzy mieli racje TDA1170 uszkodzony był, prawdopodobnie na drugim module też, bo osoba od której go dostałem mówiła że nie jest pewna czy jest sprawny, dostałem dziś również sam TDA1170 z tego samego źródła, wstawiłem w pierwszy moduł z mojego tv i obraz powrócił, obraz jest jakby bardziej stabilniejszy ale pojawiają się nakładanie się obrazu i skakanie obrazu. Co do zasilacza chętnie posłucham rad.
Po wymianie TDA1170 masz Kolego do przeprowadzenia regulację synchronizacji V - R752 - kręcąc znajdujesz dwa miejsca gdzie następuje zerwanie synchronizacji (ciągłe skakanie obrazu) i ustawiasz po środku między tymi punktami.
Geometria obrazu też by się przydała ( przynajmniej amplituda V ) ale tu bez generatora testów TV będzie trudno - chyba że na oko i mniej więcej. Wzorowanie się na obrazie z dekoderów DVBT itp może wpuścić w maliny.
Co do zasilacza to proponuję pomiar napięć wyjściowych i przegląd kondensatorów elektrolitycznych zwłaszcza C515, C513, C510. Pomimo legendarnej wytrzymałości kondensatorów elwy zaglądnąć nie zaszkodzi.
Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Helios TC 500, który nie wyświetla obrazu, a na ekranie pojawia się pozioma biała linia. W trakcie dyskusji zasugerowano, że problem może leżeć w module odchylania pionowego MV2030 lub jego zasilaniu. Po dokładnym sprawdzeniu płyty, zidentyfikowano uszkodzenie rezystora R689 oraz diod D654 i D655. Wymieniono kondensatory w module, jednak problem z obrazem pozostał. Po wymianie układu TDA1170 obraz powrócił, ale wystąpiły problemy z synchronizacją i nakładaniem się obrazu. Użytkownik został poinstruowany, jak przeprowadzić regulację synchronizacji oraz sprawdzić zasilacz. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.