logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf V 1,9 tdi BLS 105km 2008r podciśnienie turbosprężarki

Piotr Manys 04 Cze 2015 13:46 9735 4
REKLAMA
  • #1 14744628
    Piotr Manys
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich mam pytanie co do mojego BLS.
    Mam taki objaw silnik pracuje praktycznie bez zarzutu, nie kopci jest elastyczny i ładnie przyspiesza nawet do 180km jest jedno ale... przy 120km przy spokojnej jeździe przez chwilę na 6 biegu przy 2200 obr./min pojawia się napis engine fault silnik traci moc jakby nie działało turbo. po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wszystko wraca do normy. Po podłączeniu komputera pokazują błąd podciśnienia turbosprężarki.Co to może oznaczać?Wymiana turbiny? Czy może jakiś zawór?
  • REKLAMA
  • #2 14744716
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2451
    Piotr Manys napisał:
    błąd podciśnienia turbosprężarki

Czym to czytane?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14744724
    lugi666
    Poziom 18  
    Ocena: 158
    Trzeba sprawdzić geometrię turbo i stan przewodów podciśnieniowych
  • REKLAMA
  • #4 14750442
    Piotr Manys
    Poziom 2  
    Sprawdzałem pożyczonym kompem od kolegi mechanika miał jakiś program diagnostyczny Delphi. I dzięki za odpowiedzi.
  • #5 15017772
    Piotr Manys
    Poziom 2  
    Witam ponownie piszę ponieważ udało się usunąć usterkę, która (jak się okazało po fachowej diagnozie) była całkiem niedroga i szybka do usunięcia. Napisałem że po fachowej ponieważ mechanik podszedł do sprawy profesjonalnie. Zaczęło się od badania kompem i przejażdżki podczas której wyszło że turbina nie daje pełnej mocy i załącza się za późno mało tego ma problem ze sterowanie geometrią w zakresie 2200-2500 obr/min.Od razu padła diagnoza - zawór turbiny tzw gruszka. Zanim jednak wymienił gruszkę sprawdził wszystkie przewody podciśnieniowe czy na pewno są szczelne, okazało się że są. Po sprawdzeniu gruszki okazało się ze nie wysuwa się trzpień jak powinien poza tym przepuszcza powietrze. Po wymianie auto śmiga aż miło. Pozdrawiam wszystkich.
REKLAMA