logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Power bank nie ładuje się

gulek5 04 Cze 2015 21:42 66384 29
REKLAMA
  • #1 14745871
    gulek5
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam,
    posiadam powerbank Romoss sailing 6 20800mAh. Używałem go przez miesiąc, podłączony był przez przetwornicę do prądnicy w rowerze i nagle z dnia na dzień przestał się ładować. Ma zgromadzoną energię, dzięki której mogę naładować jakieś urządzenie, ale on sam w ogóle nie chce się ładować. Sprawdzałem już rożne ładowarki i kable USB, zero reakcji.
    Teraz pytanie co mogło być przyczyną? Na myśl przychodzą mi dwie sprawy
    -może jest wbudowany jakiś bezpiecznik i padł
    -ilość cykli się kończyła
    Tylko teraz pytanie, jak to jest z tymi cyklami ładowania. Jeżeli podłączę power bank pod ładowarkę na np. 5 sec, to już jest to liczone jako cykl ładowania? Czyli jak producent przewiduje 1tys cykli i jak będę siedział pół dnia i podłączał i odłączał ładowarkę to padnie mi power bank?
    Chodzi o to, że jak jadę rowerem to bank ładuje się tylko jak osiągnę daną prędkość. A wiadomo, tu zdjęcie, a to światła, tamto sramto i czasami w ciągu dnia nawet kilkadziesiąt razy włączy się ładowania i wyłączy. Tak się składa, że jadę wyprawę rowerową przez pół świata i miało to być moje źródło energii.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14745889
    DVDM14
    Poziom 35  
    Ocena: 551
    To nie jest tak, że osiągniesz n cykli i nie naładujesz już powerbanku... I jak liczy producent nie ma dla nas znaczenia.

Tu chodzi o to, że wraz z ładowaniem jak i rozładowywaniem ogniwa ulegają degeneracji. Nie może to dać objawów takich, jak mówisz - prowadzi do stopniowego spadku pojemności ogniwa.

Prawdopodobnie uszkodzeniu uległa elektronika kontrolująca ładowanie ogniw... Trzeba by zajrzeć do środka.
  • REKLAMA
  • #3 14745914
    kivoPL
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    To co kolega napisał, na myśl też przychodzi mi że może ładowarka zrobiła zwarcie i przepaliła jakiś kabel albo wtyczkę ładowarki
  • REKLAMA
  • #4 14745960
    DVDM14
    Poziom 35  
    W środku takiego powerbanku są tylko dwie rzeczy - pakiet ogniw i płytka zawierająca elektroniczny układ kontrolujący go ("ładowarki" to tylko zasilacze. Obwód kontrolujący ładowanie baterii w telefonach, powerbanakch itd. znajduje się w samym urządzeniu docelowym). Jedyne co mu przychodzi do głowy, to uszkodzenie elektroniki, przynajmniej obwodów kontrolujących ładowanie...
  • #5 14746033
    gulek5
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Rozbiorę dziada i może coś będzie widać.
    Możecie troszkę dokładniej rozwinąć temat cykli ładowania. Co producent rozumie przez to, że bank ma 1tys cykli. Pełne ładowanie i chwilowe podłączenie jest równe tak samo jeden cykl? To mnie męczy, bo nie do końca to rozumiem.

Dodano po 18 [minuty]:

Powiedzcie mi jeszcze, jak to jest z + i -. Przy napięciu zmiennym, to teoretycznie obojętne. Ale jak przetwornica ładuje napięciem stałym i byśmy podmienili kabelki + i - to można uwalić elektronikę?
  • #6 14746390
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    Jaką przetwornica ładował kolega PowerBank? Czy przetwornica rówież uległa uszkodzeniu?
  • REKLAMA
  • #7 14746578
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    gulek5 napisał:
    Powiedzcie mi jeszcze, jak to jest z + i -. Przy napięciu zmiennym, to teoretycznie obojętne.

Inaczej - przy napięciu przemiennym nie masz + i -.

gulek5 napisał:
    Ale jak przetwornica ładuje napięciem stałym i byśmy podmienili kabelki + i - to można uwalić elektronikę?

Oczywiście że tak...
  • #8 14746617
    Vcombobyy
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam
    Najprościej rozebrać i zrobić zdjęcia płytki z elektroniką i wstawić do tematu wtedy będziemy wiedzieć o czym mowa, bo jak na razie wiele gdybania a od tego nic się nie naprawi.
  • #9 14746710
    DVDM14
    Poziom 35  
    gulek5 napisał:

Możecie troszkę dokładniej rozwinąć temat cykli ładowania. Co producent rozumie przez to, że bank ma 1tys cykli. Pełne ładowanie i chwilowe podłączenie jest równe tak samo jeden cykl? To mnie męczy, bo nie do końca to rozumiem.

Prawdopodobnie całkowite naładowanie i rozładowanie to jeden cykl, ale nie ma sensu tego liczyć - raz, że ta liczba jest zgrubna - bateria nie "podda się" z miejsca po tylu cyklach, tylko wraz z użytkowaniem będzie powoli słabnąć, dwa trwałość zależy od sposobu użytkowania i zależy od mnóstwa zmiennych, tak ze nie da się obliczyć po jakim czasie ogniwa ulegną zużyciu.

Ten Powerbank ma na pokładzie ogniwa Li-Ion. W przeciwieństw do starszych typów, te baterie nie tylko dobrze znoszą częste doładowywanie - mają większą trwałość, jeżeli doładowujesz przed całkowitym rozładowaniem.

Nadto, trwałość jest silnie zależna od temperatury. W wyższej temperaturze starzeją się znacznie szybciej.
  • #10 14746887
    Vcombobyy
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Znowu dawka zbędnej teorii , wszyscy klikają a właściwie nie wiedzą o czym , mamy pomagać , czy gadać jak stare baby na handlu .
    Ponawiam
    1 rozebrać
    2 zrobić zdjęcia płytki drukowanej z obu stron
    3 wstawić do postu
    Będzie wtedy wiadomo jaki układ ładowania i td.....
  • #11 14746954
    DVDM14
    Poziom 35  
    Czemu zbędnej? Autor pytał przy okazji poszukiwania rozwiązania problemu też o co chodzi z cyklami ładowania, odpowiedź więc została udzielona. Autor sam o to prosił. :P

Poza tym, Autor poinformował też, że otworzy powerbank. Więc nie piekl się, tylko czekaj na zdjęcia.
  • #12 16175038
    kacper.diablo
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Podbijam do tematu, mam ten sam model tylko 16k ładowałem go może ze 3 razy i teraz nie da się ładować, po podłączeniu przez chwilę pokazuje jakby się ładował, później mruga jedna lapka(tak jjak gdy bateria jest rozładowana) i tyle. Nie ładuje się. Ktoś ma podobny problem, mój to jest praktycznie nowy i mam nadzieję że znajdę paragon i odeślę, chyba że może jest na to jakiś sposób?
  • #13 16198291
    Dziczku13
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam i chce reaktywować pytanie posiadam ten sam power bank i mam ten sam problem ratujcie dałem 200zł za power bak a tu lipa tuz po Gwarancji siadło coś..
  • #14 16199132
    jdubowski
    Dziczku13 napisał:
    witam i chce reaktywować pytanie posiadam ten sam power bank i mam ten sam problem ratujcie dałem 200zł za power bak a tu lipa tuz po Gwarancji siadło coś..

Jakieś pomiary porobione? Akumulator daje się naładować zewnętrzną ładowarką poza power bankiem?
  • #15 16199197
    Dziczku13
    Poziom 10  
    Obecnie ładuję go od ponad 2godzin ładowarką zwykłą od Huawei Honor 7 2A i wskoczyła druga dioda na PB.

Ładowanie wynosi ciągle i nieprzerywalne 5.06v. Przy podłączeniu aku 18650 miały 3.58v a obecnie ma 3.78v czekam aż 8sztuk aku osiągnie 4.2v. Niby ma się ładować ładowarką 2A max 14h a ostatnio ładowało się po 16h i ledwo jedna kreska wskoczyła.. Proszę wybaczyć demontaż lecz to koreańsku-chinskie cudo było dodatkowo oblane plastikiem i nie było szans wyciągnąć normalnie z zacisków. Musiałem użyć siły. A tak propo da się gdzieś zakupić płytkę z jednym nawet wyjściem do ładowania 2.1A aby przełożyć te aku do nowego modułu i korzystać ?? Bo obecny aku podtrzymuje mi GPS-a oraz mobilny internet LTE i spokojnie na 20h jazdy starcza mi :) Niżej macie fotki jak coś to piszcie co może być przyczyna nie działania. jedynie raz czy max 2 razy zdazyło mi sie zostawić w samochodzie na noc gdy był mróz -10 stopni, czy możliwe aby zaszkodziło mimo że był w materiałowym pokrowcu??
    Załączniki:
    • Power bank nie ładuje się IMG_20170113_191732.jpg (5.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Power bank nie ładuje się IMG_20170113_191740.jpg (5.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Power bank nie ładuje się IMG_20170113_191445.jpg (5.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Power bank nie ładuje się IMG_20170113_191524.jpg (4.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Power bank nie ładuje się IMG_20170113_191518.jpg (5.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 16199223
    Dziczku13
    Poziom 10  
    Nie chce post pod postem ale wskoczyła 3 dioda czyli po zmierzeniu baterie 2xpo 4 mają 3.80v czyli ogólnie ładuje się lecz spadł prąd ładowania do 5,05v

Dziczku13 napisał:
    Obecnie ładuję go od ponad 2godzin ładowarką zwykłą od Huawei Honor 7 2A i wskoczyła druga dioda na PB.

Ładowanie wynosi ciągle i nieprzerywalne 5.06v. Przy podłączeniu aku 18650 miały 3.58v a obecnie ma 3.78v czekam aż 8sztuk aku osiągnie 4.2v. Niby ma się ładować ładowarką 2A max 14h a ostatnio ładowało się po 16h i ledwo jedna kreska wskoczyła.. Proszę wybaczyć demontaż lecz to koreańsku-chinskie cudo było dodatkowo oblane plastikiem i nie było szans wyciągnąć normalnie z zacisków. Musiałem użyć siły. A tak propo da się gdzieś zakupić płytkę z jednym nawet wyjściem do ładowania 2.1A aby przełożyć te aku do nowego modułu i korzystać ?? Bo obecny aku podtrzymuje mi GPS-a oraz mobilny internet LTE i spokojnie na 20h jazdy starcza mi :) Niżej macie fotki jak coś to piszcie co może być przyczyna nie działania. jedynie raz czy max 2 razy zdazyło mi sie zostawić w samochodzie na noc gdy był mróz -10 stopni, czy możliwe aby zaszkodziło mimo że był w materiałowym pokrowcu??
  • #18 16199469
    Dziczku13
    Poziom 10  
    miernikiem mierzyłem punkt ładowania i to samo z aku ... czyli przy micro usb mam 2 punkty + i - wiec to jest punkt pomiaru ładowania tam obecnie mam 5.06v DC a na aku mam 3.95V i rośnie zobaczymy co i jak za chwile wrzucę foto. czekam jeszcze około 2h.
  • #19 16201195
    Dziczku13
    Poziom 10  
    edytuje aby postów nie dawać nie potrzebnych. Zauważyłem że przy 93% PB wyłączył się i nie ładuje czyli musi być jakaś usterka ale nie mam sprzętu aby sprawdzić wiec rozładuje PB i naładuje ponownie do następnego rozładowania i wtedy przełożę ogniwa do innego PB. Nie ma co ryzykować uszkodzeniem Smarta czy innych urządzeń. Jak tylko dowiem się co było przyczyną dam tu znać:)

Naładował się PB i na pełnym ładowaniu wyszło mu 4.23v, obecnie ładuje Honor 7 i ładuje się prawie 150min a wskaźnik % pokazuje 59 % więc coś jest nie tak z ładowaniem. Na wyjściu ma mieć 2.1A co niby ma naładować mój Huawei Honor 7 w 110min max 130min. Tak ładowało mi przed tym problemem. Średni czas ładowania wychodził mi ciut więcej niż 2 godziny. Bateria H7 ma 3Ah a nie jak podaje producent 3.1Ah. Zobaczę po rozładowaniu PB i ponownym ładowaniu może coś się zmieni.

Dziczku13 napisał:
    miernikiem mierzyłem punkt ładowania i to samo z aku ... czyli przy micro usb mam 2 punkty + i - wiec to jest punkt pomiaru ładowania tam obecnie mam 5.06v DC a na aku mam 3.95V i rośnie zobaczymy co i jak za chwile wrzucę foto. czekam jeszcze około 2h.
  • #20 16205992
    Dziczku13
    Poziom 10  
    Nie znam się aż tak dobrze na elektronice ale jeśli komuś się to przyda to małe spostrzeżenie moje opiszę na owym PB

Zrobiłem 3 pomiary ładowania i jak się okazało jednak coś z elektroniką jest nie tak, jakiś system bezpieczeństwa padł. Tam gdzie jest symbol ϟϟ to ma być ładowanie 2.1A powiedzmy ale było jakieś 1.65A do max 1.8A. A jest obecnie max 470mA A w miejscu gdzie jest Symbol ϟ to ładuje maksymalnie prądem 1.35A . Odwrócenie nastąpiło i uszkodzenie ale nie rozumiem jak tak mogło być czy to bezpieczne jest dla samych akumulatorów ?? Czekam na jakieś odpowiedzi bo boje się aby akumulatory nie zachowały się jak granaty.

Mierzyłem to poprzez słynne USB Doctor Kwei taki co pokazuje V, A, H i mA.
  • #21 16206827
    jdubowski
    Dziczku13 napisał:
    Zrobiłem 3 pomiary ładowania

Ładowania czego? Power banku czy zewnętrznego urządzenia z power banku?

Dziczku13 napisał:
    Tam gdzie jest symbol ϟϟ to ma być ładowanie 2.1A powiedzmy ale było jakieś 1.65A do max 1.8A. A jest obecnie max 470mA A w miejscu gdzie jest Symbol ϟ to ładuje maksymalnie prądem 1.35A .

Jak wygląda twoje obciążenie testowe?

Dziczku13 napisał:
    Odwrócenie nastąpiło

Jakie "odwrócenie"?

Dziczku13 napisał:

A co to za wynalazek? Jakiś miernik napięcia i prądu wpinany w przewód?
  • #22 16206903
    Dziczku13
    Poziom 10  
    takim miernikiem mierzyłem, Power bank nie ładuje się

ładowałem Honor 7 z PB i tam gdzie miało być te 2.1A było max 470mA co mnie szokowało a tam gdzie ma być 1A max to jest 1.35A . I dlatego pytam czy to bezpieczne jest. Samo ładowanie PB z sieci odbywa się normalnie ładowarką od Huawei Honor 7. Prąd ładowania jest 5.20v cały czas, czasem spadnie do 5.12V a tak to jest 5.20V. Ameper jaki występuję w trakcie ładowania PB to od 800mA do 30% potem
    1.35A i od jakiś 55% 1.60A aż do 99% i ten 1 % ładuje się prądem 5.10V i 35mA po czym na 100% wyłącza się wszystko gasną diody na PB więc odłączam od sieci. Tak to wygląda... Jedynie te USB mają zmienione moc ładowania Smartfona co mnie szokuje.

jdubowski napisał:
    Dziczku13 napisał:
    Zrobiłem 3 pomiary ładowania

Ładowania czego? Power banku czy zewnętrznego urządzenia z power banku?

Dziczku13 napisał:
    Tam gdzie jest symbol ϟϟ to ma być ładowanie 2.1A powiedzmy ale było jakieś 1.65A do max 1.8A. A jest obecnie max 470mA A w miejscu gdzie jest Symbol ϟ to ładuje maksymalnie prądem 1.35A .

Jak wygląda twoje obciążenie testowe?

Dziczku13 napisał:
    Odwrócenie nastąpiło

Jakie "odwrócenie"?

Dziczku13 napisał:

A co to za wynalazek? Jakiś miernik napięcia i prądu wpinany w przewód?
    ]Link[/url]
  • #23 16207036
    jdubowski
    Dziczku13 napisał:
    ładowałem Honor 7 z PB

Telefon to nie jest żadne obciążenie testowe - pobiera prąd w/g wewnętrznej logiki którą nie zawsze znamy.

Dziczku13 napisał:
    tam gdzie miało być te 2.1A było max 470mA co mnie szokowało a tam gdzie ma być 1A max to jest 1.35A . I dlatego pytam czy to bezpieczne jest.

Jeśli obciążenie ma pobierać prąd ponad 0,5A (twój telefon - można się spodziewać większego poboru prądu - ma fabrycznie ładowarkę 2A) to nie należy go podłączać do portu o deklarowanej wydajności 0,5A, bo port może ulec uszkodzeniu.

Dziczku13 napisał:
    Ameper jaki występuję w trakcie ładowania PB to od 800mA do 30% potem 1.35A

Dość dziwna logika ładowania.
  • #24 16207230
    Dziczku13
    Poziom 10  
    Ok rozumiem ale tym PB ponad rok ładowałem i zawsze ładowało mi mój telefon max 120 min a teraz 4h... jakiś koszmar. Dlaczego ma uszkodzić mi port w telefonie jak jest 500mA przy ładowaniu zwyczajnie mniejszym prądem ładuje.
  • #25 16207299
    jdubowski
    Dziczku13 napisał:
    Dlaczego ma uszkodzić mi port w telefonie jak jest 500mA przy ładowaniu zwyczajnie mniejszym prądem ładuje.

Nie port w telefonie a port w power banku.
  • #26 16208462
    Dziczku13
    Poziom 10  
    To już nie ma o czym pisać PB do kosza idzie a ogniwa zostają.. Jedynym ratunkiem jest zakupienie nowego PB obudowy na 8 ogniw. Od 10% smartfona do 100% smartfona gdzie bateria to 3Ah ładował go przez 4h12min. Więc oba wyjścia USB do ładowania maja spadek i to spory. Jedynie nadal wydajności jest taka sama, bo 5 razy naładuje do pełnia swego smarta.. Z 20800 realnej niby pojemności samych ogniw wychodzi mi jakieś 15Ah. Dlatego zaczynam szukać obudowy gotowej z elektroniką wydajnościowo 80%. Jakie obudowy gotowe polecacie ??
  • #27 16209502
    jdubowski
    Dziczku13 napisał:
    To już nie ma o czym pisać PB do kosza

Przecie sprawny jest.

Dziczku13 napisał:
    Od 10% smartfona do 100% smartfona gdzie bateria to 3Ah ładował go przez 4h12min.

No i prawidłowo. To jest power bank na łódkę albo rowerową wyprawę a nie na ładowanie na wyścigi.
  • #28 16210299
    Dziczku13
    Poziom 10  
    jdubowski napisał:
    Dziczku13 napisał:
    To już nie ma o czym pisać PB do kosza

Przecie sprawny jest.

Dziczku13 napisał:
    Od 10% smartfona do 100% smartfona gdzie bateria to 3Ah ładował go przez 4h12min.

Nie rozumiesz chyba mojej wypowiedzi. Wcześniej ładował mojego smarta w 2h10min a teraz drugie tyle ładuje nie osiąga już nawet 1.35A co mnie martwi...
    No i prawidłowo. To jest power bank na łódkę albo rowerową wyprawę a nie na ładowanie na wyścigi.
  • #29 16319692
    Dziczku13
    Poziom 10  
    Chcę powiedzieć że od ostatniego posta minęło trochę czasu i po zabawie z moim PB zamówiłem nowego innego a ten jednak ma uszkodzoną płytkę. Nie wiem jak ale z płyty drukowanej zszedł lakier i odsłonił ścieżki po czym doszło do zwarcia i uszkodzenia przetwornicy co skutkuje tym ze ładuje ale trochę większym prądem niż USB standardowe daje. Są czasem skoki od 650mAh do 930mAh a tak to ciągle przez kilka godzin potrafi ładować 680-720mAh. Na wyjściu 2A ma max 930mAh a na wyjściu 1A owe 720mAh. Szkoda czasu więc zamówiłem z banggood.com PB za 25zł gotowca tylko włożę akusy do niego i po sprawie.. Moze sprawność nie jest w 92% ale te 80% będzie :)
  • #30 18448028
    Dziczku13
    Poziom 10  
    Po takim okresie chcę powiedzieć ze wyjąłem akumulatory ze środka i zrobiłem nowego PB z nich i do dziś śmigają i spokojnie od 0 do 100 naładują 4 razy Samsunga Galaxy S7 Edge, testowałem 3 krotnie akumulatorki na trasie 1000km na Automapie spokojnie PB wytrzymuje gdzie na końcu trasy zostaje 20% pojemności ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z powerbankiem Romoss Sailing 6 20800mAh, który przestał się ładować mimo posiadania energii do ładowania innych urządzeń. W dyskusji poruszane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie elektroniki kontrolującej ładowanie oraz wpływ cykli ładowania na żywotność ogniw. Uczestnicy sugerują, że uszkodzenie może wynikać z zwarcia w ładowarce lub uszkodzenia samego powerbanku. Wskazują również na konieczność rozebrania urządzenia w celu zdiagnozowania problemu. Pojawiają się pytania dotyczące bezpieczeństwa podłączenia kabli z odwrotną polaryzacją oraz wpływu temperatury na trwałość ogniw. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z podobnymi problemami oraz rozwiązaniami, w tym wymianą ogniw na nowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA