logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odkodować radio Blaupunkt Paris RCR 41 bez znajomości kodu?

27 Maj 2005 12:05 1970 11
REKLAMA
  • #1 1528381
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1528481
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Pewnie możesz włozyc do zamrażalnika a potem ugotować zupe z mrozonek a to czego niezjesz wylej.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

To sa bajki dzięki którym uziemisz tylko radio. Aby poznac kod w tym radiu musisz zczytac motorolke bo tam siedzi kod. Jesli niemasz pojęcia o tych prockach i o elektronice to daj to komuś do zrobienia.
  • REKLAMA
  • #3 1529866
    mellon
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Wiem, że pamięć flash na kluczu usb można wyczyścić wkładając do mikrofalówki ale z tą zamrażarką to juz przesada. Gdzie ten pomysł się urodził. Zawsze mnie to zastanawiało. Szczerze, ludzie uważają, że można właśnie w ten sposób to zrobić. Może jednak były kiedyś takie radia, których epromy kasowały się w niskiej temp. a procek nadpisywał brakujące wartości??
    Koniecznie kolega musi udać się do odpowiedniego człowieka znającego car radio. Pozdrawiam i nie polecam urządzeń CAR RADIO AGD.
  • REKLAMA
  • #4 1530314
    neemo
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Mam problem z radyjkiem jak w temacie (blaupunkt paris rcr41). Otóż mam takie radyjko i jest zablokowane, wyświetla na wyświetlaczu 4 kreseczki. Po zczytaniu pamięci z HC05 okazało się że wcześniej ktoś już w nim nieżle zamieszał i cała pamięć zawiera wartości 0x7f. Jeśli ktoś posiada zczytaną pamięć z tego radyjka to był bym bardzo wdzięczny za przesłanie tego pliku na poczte. rgceg(_at_)interia.pl.
  • #5 1532572
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    neemo. A nie zadałeś sobie pytania czy aby napewno dobrze odczytał Ci go Twój programator?
  • #6 1532788
    MelJey
    Spec od car audio
    Akurat w tym radiu nie tyle chodzi o programator, co o prawidłowe zabotowanie procesora. Ale w każdym razie trzeba iść tropem dlaczego czyta same 7F i czy wogóle da się coś zapisać.
  • #7 1533244
    trytronik
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Mała podpowiedź, że o tym radiui było na forum. I posiada malutkiego "szkodnika", który skutecznie będzie bronił przed bootowaniem procesora. Spójrz oscyloskopem co się dzieje na linii Reset.

Pozdrawiam
    Krzysztof
  • #8 1535654
    ochendal
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Co do legendy o zamrazarce,to sprawdza sie przyslowie,ze nie ma dymu bez ognia Na poczatku ery kodów w radiach Panasonic (jeden z nich w zargonie nazywany "szklak"bez przycisków i galek,tyko z polem dotykowym) kod "wisial "na baterii.Zamrozenie radia powodowalo zanik napiecia i wrezultacie utrate danych w RAMIE procesora,gdzie byl zapisany kod.
  • #9 1535751
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    ... i w tym samym panasonicu można było w ten sposób uszkodzić masę elektrolitów oraz sam wyświetlacz dotykowy - a to dzisiaj rarytas jest (wiem bo niedawno taki trafił do mnie). Zawsze są metody mniej brutalne - przecież i autosoundy da się w prosty sposób bez kodu zrobić ale są potem bezużyteczne. Swoją drogą dlaczego do lodówki jak w naszym klimacie jest często w zimie temperatura poniżej 20 stopni i też radio kod trzyma. A lodówka ma w środku 8 stopni zwykle, zamrażarnik schodzi do ok. -20.

Bardzo słuszna uwaga ;) ;) ;) <SławeK>
  • REKLAMA
  • #10 1537098
    ochendal
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Radia te rozkodowywaly sie samoistnie w czasie silnych mrozów.W czasach,kiedy byly na "topie"mozna bylo jeszcze zostawic radio na noc w samochodzie i rano jeszcze tam bylo.Kondensatory i wyswietlacz tez byly dobre.Nie twierdze,ze jest to metoda na rozkodowanie tych odbiorników,pisze tylko skad wziela sie legenda "zamrazania"kodów.
  • #11 2987987
    martini456
    Poziom 11  
    witam mam problem z szczytanie zawartości pamieci z modułu L 4916 ST 95c209 uzywam programu Pony Prog 2000. Pomózcie
  • #12 2988381
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Niektórzy szczytują już na sam widok procesora w radiu. Myślę że kup Willema i weź się za prostsze sprawy jak 4558 czy odczytanie trzynogowej pamięci LM78L05 a może do tego czasu dorośniesz do pisania po polsku i myślenia przy tej okazji.

SławeK

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radio Blaupunkt Paris RCR 41 jest zabezpieczone kodem, którego brak uniemożliwia normalne użytkowanie. Popularna legenda o odkodowaniu poprzez zamrożenie radia nie ma technicznego uzasadnienia i może uszkodzić urządzenie. Kod jest zapisany w pamięci procesora (motorolki), a jego odczyt wymaga specjalistycznego sprzętu i wiedzy z zakresu elektroniki i programowania mikrokontrolerów. Problemy z odczytem pamięci, takie jak odczyt samych wartości 0x7F, mogą wynikać z nieprawidłowego bootowania procesora lub obecności zabezpieczeń sprzętowych na linii Reset. W przeszłości podobne metody (zamrażanie) działały na niektórych modelach Panasonic, gdzie kod był przechowywany w pamięci RAM zasilanej bateryjnie, jednak w Blaupunkcie Paris RCR 41 takie rozwiązanie nie jest skuteczne. Zaleca się skorzystanie z usług specjalistów znających się na radiotelefonach samochodowych i programowaniu pamięci, zamiast prób samodzielnego odkodowania metodami domowymi. W dyskusji pojawiły się także wzmianki o programatorze Pony Prog 2000 oraz o konieczności analizy sygnału Reset oscyloskopem w celu diagnozy problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA