logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sposób połączenia urządzeń włączających i wyłączających oświetlenie

szakal1996 06 Cze 2015 12:22 909 8
  • #1 14749179
    szakal1996
    Poziom 2  
    Witam!

Temat mojego zadania domowego, którego nie potrafię wykonać brzmi: ''Sposób połączenia urządzeń włączających i wyłączających oświetlenie'' . Szukałem już w google ale niestety nie udało mi się nic konkretnego znaleźć. W związku z wymogami działu załączam próbę rozwiązania mojego zadania.

Sposób połączenia urządzeń włączających i wyłączających oświetlenie

Pozdrawiam
  • #2 14749209
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1704
    szakal1996 napisał:
    Sposób połączenia urządzeń włączających i wyłączających oświetlenie'

Urządzenia włączające i wyłączające oświetlenie należy podłączyć w sposób prawidłowy, zgodnie z ich przeznaczeniem i pełnioną funkcją.
  • #3 14749213
    szakal1996
    Poziom 2  
    Myślę, że tak rozwiązane zadanie nie usatysfakcjonuje nauczyciela.
  • #4 14749223
    Artur k.
    Innej rozsądnej odpowiedzi na tak postawione zadanie nie ma, Kolego.
  • #5 14749224
    szakal1996
    Poziom 2  
    Także uważam, że temat jest kompletnie niesprecyzowany...
  • #6 14749254
    Artur k.
    No więc właśnie, zatem nie da się udzielić konkretnej odpowiedzi. Zwróć uwagę że urządzenia włączające i wyłączające oświetlenie to nie tylko klasyczne przełączniki, ale także np. wszelkiego rodzaju włączniki zmierzchowe, czasowe, czujniki ruchu, automaty schodowe itp.
    Tu nie ma jednego sposobu podłączenia, podłącza się tak, jak przewiduje instrukcja montażu dla danego urządzenia.
  • #7 14750246
    bodzio507
    Poziom 30  
    Ocena: 579
    @Artur k. Wredny jesteś. Chłopak młody. W gimnazjum nie nauczyli się wysławić i korzystać z google.
    Po 1 to schemat w załączniku ma błąd, bo do obudowy łącznika podłączyłeś przewód neutralny N, zamiast ochronnego PE.

Ja bym tu opisał i narysował podłączenie łącznika jednobiegunowego, świecznikowego, schodowych i schodowych z krzyżowym. I na pracę domową powinno wystarczyć.
  • #8 14750777
    Artur k.
    bodzio507 napisał:
    Ja bym tu opisał i narysował podłączenie łącznika jednobiegunowego, świecznikowego, schodowych i schodowych z krzyżowym. I na pracę domową powinno wystarczyć.

Powinno, co nie znaczy że o to właśnie chodzi. Na podstawie treści zadania nie można tego w 100% stwierdzić.
    Technika to nie język polski, tu nie ma miejsca na dowolną interpretację. Tutaj mamy system zerojedynkowy - jest, albo nie ma. Świeci albo nie świeci, a nie wydaje mi się, że świeci.
  • #9 14750817
    retrofood
    Ocena: 4801
    Artur k. napisał:
    No więc właśnie, zatem nie da się udzielić konkretnej odpowiedzi.

Ale to postawione pytanie doskonale przygotowuje do współczesnej matury, gdzie na pytanie "co poeta miał na myśli" należy zgadnąć o czym pomyślał przygotowujący pytanie, zaś poetę spokojnie możemy sobie darować.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat prawidłowego podłączenia urządzeń włączających i wyłączających oświetlenie. Uczestnicy zwrócili uwagę, że nie ma jednego uniwersalnego sposobu podłączenia, ponieważ różne urządzenia, takie jak przełączniki, włączniki zmierzchowe, czujniki ruchu czy automaty schodowe, wymagają specyficznych instrukcji montażu. Wskazano również na błąd w załączonym schemacie, gdzie podłączono przewód neutralny zamiast ochronnego. Podkreślono, że technika wymaga precyzyjnych rozwiązań, a interpretacja zadania powinna być jednoznaczna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA