logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciężko uruchomić klimatyzację - VW Passat b4 95r

mcz1 27 Maj 2005 12:54 2762 3
REKLAMA
  • #1 1528513
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    ...przestała działać w czasie jazdy gdy kilka razy wyłączyłem ją i włączyłem. Podejrzewam uszkodzenie elektryki gdyż po właczeniu brak reakcji, a wcześniej działało ok. Od czego zacząć sprawdzać? Passat 95 b4 kombi. Dzięki za wszelki sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 1528685
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 372
    Sprawdzanie zaczyna sie normalnie od czynnika chł., ale jak nie chcesz to zacznij od elektryki. Najpierw bezpieczniki, pózniej sprezarka i prezostaty.
    Daj znac jak poszło, to bedziemy szukac dalej.

www.8dwa.prv.pl
  • REKLAMA
  • #3 1529056
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Najprosciej jak mozna to polecam sie udac do zakladu zajmujacego sie klimatyzacjami samochodowymi lub do ASO Volkswagena. Nie nalezy sie zrazac do cen serwisu one naprawde sie niewiele roznia a masz tam gwarancje na wykonana robote i czesci ( obecnie 2 lata ). Ja w takim passacie przed wiosna robilem przeglad klimy ( sprawdzenie szczelnosci ukladu i napelnienie) i zaplacilem w ASO 220 zl.
    Niechce krakac ale zwykle w nieserwisowanej klimie i nie uzywanej dlugo szlag trafia sprezarki a to juz kosztowna sprawa, oby nie.
    Pozdrawiam.
  • #4 1529518
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Sprawa wyjaśniła się. Nie dawalo mi spokoju że klima przestała działać po tym jak bawiłem sie włączając ją i wyłączając. Przycisk jest podejrzanie "miękki" bez wyraźnego zaskoku. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, przekaźniki i w końcu zabrałem się do tego włącznika. Po rozbebeszeniu, wyjęciu przełacznika i podłączeniu "na krótko" okazało się że klima działa!. Teraz pozostał problem gdzie kupić zespolonyprzełącznik klimy i obiegu powietrza. Może jakieś sklepy internetowe są według szanownych kolegów godne polecenia? Za wszystkie sugestie dziękuję.
    .
    .
    Okazało się że oryginalny wyłącznik kosztuje 160 zł, trochę dużo. Wystarczyło rozebrać stary, dogiąć spręzynę, przeczyścić i odpowiednio przesmarować - zrobiłem to pastą silikonową - i jest OK. Pozostało ponownie trochę rozbebeszyć samochód i zamontować. Gdyby sklep nie chciał tak srogo mnie skroić to pewnie kupiłbym nowy, a tak sklep musi obejść sie smakiem :) Pozdrawiam
REKLAMA