logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ogniwo fotowoltaiczne 22V, 0,4A oraz bateria 12V, 7.2Ah - połączenie

kszawi 07 Cze 2015 15:29 1383 8
  • #1 14751832
    kszawi
    Poziom 8  
    Witam,
    posiadam zestaw jak w temacie i chciałbym z tego zrobić powerbank do ładowania telefonów lub tabletów, może laptop ładowany ogniwem fotowoltaicznym zamierzam na wyjściu układu otrzymać +5Vmax. Póki co dowiedziałem się, że obniżenie napięcia baterii uzyskam stosując stabilizator napięcia natomiast chciałbym się dowiedzieć jak ładować bank ogniwem (czy sama dioda wystarczy?) i jak to połączyć razem? Widziałem gotowe sterowniki, ale myślę, że można łatwo samemu to zrobić, oczywiście mogę się mylić.

Pozdrawiam.
  • #2 14752083
    sztef
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    A jaka to jest bateria? Akumulator chyba :D
  • #3 14752191
    kszawi
    Poziom 8  
    Przepraszam, tak to akumulator :P załączam zdj. ze specyfiką. Czy można obniżyć napięcie z ogniwa(22V) na 12V tyle ile ma akumulator i całość sterować tranzystorem?

P.S. Dodam, że skończyłem technikum elektroniczne kilka lat temu więc podstawową i ogólną wiedzę mam, ale dawno nie miałem z tym styczności dlatego z góry przepraszam za tendencyjne pytania i głupie pytania.
    ---
    Czy można obniżyć napięcie z ogniwa(22V) na 12V tyle ile ma akumulator i całość sterować tranzystorem? 

chodzi o obniżenie również za pomocą jakiegoś stabilizatora nie mogę edytować przez 10min a wychodzę więc przepraszam za spam.

Scalono _P_
    Załączniki:
    • ogniwo fotowoltaiczne 22V, 0,4A oraz bateria 12V, 7.2Ah - połączenie ogniwo.jpg (75.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ogniwo fotowoltaiczne 22V, 0,4A oraz bateria 12V, 7.2Ah - połączenie akumulator.jpg (134.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 14752239
    sztef
    Poziom 10  
    Dla kwasowo ołowiowego akumulatora możesz ładować to prądem max 0,72 A, co potrwa 10 godzin. Poza tym musisz w jakiś sposób kontrolować, czy napięcie nie jest za wysokie na akumulatorze (nie wiesz, czy akurat był w 100% rozładowany). Porządne ładowarki mają kilka etapów pracy, co sprawia, że akumulator dłużej pożyje. Nie jestem pewny, jakim napięciem powinieneś ładować ten akumulator, ale jak sam widzisz tabliczka znamionowa wspomina o wyższych napięciach. Nie pracowałem nigdy z akumulatorami kwasowo ołowiowymi, więc nie wiem, czy na pewno pomogę.
    Jak już o stabilizatorach mowa, to do takiego projektu to raczej jakiś impulsowy – będą mniejsze straty.To już sam musisz sobie wybrać :)
  • Pomocny post
    #5 14752261
    misterbociek
    Poziom 21  
    Ocena: 120
    Ja bym polecił kupić:
    -Driver LED step-down. Będzie on zmniejszał napięcie i będzie stabilne natężenie prądu.
    -Układ na komparatorze który będzie rozłączał ogniwo po przeroszeniu chyba 14V na akumulatorze.

A tak na serio nic z tego raczej nie będzie. Ten akumulator będzie się ładował minimum 11 godzin.
  • #6 14754614
    kszawi
    Poziom 8  
    Dziękuje za odpowiedź,
    podsumowując trzeba ogarnąć jakiś lepszy akumulator ten rzeczywiście lipny, ma ponad 10lat ^^

widziałem ładowarki z chin za 20-30zł, ale chciałbym samemu je robić. Jakich zagadnień powinienem poszukać?
  • Pomocny post
    #7 14755430
    sztef
    Poziom 10  
    misterbociek ma rację

Ałć! z 10-letnim akumulatorem to raczej nic nie będzie...

Ja się bawiłem akumulatorami li-pol – bardzo dużo jest o tym w internecie, do nich można kupić ładowareczki w jednym układzie scalonym (dla Li-ion także, nie wiem, które aku lepsze). Układy mają jeszcze na przykład wewnętrzny stabilizator i sprawa staje się dziecinnie prosta! Dla jednej celi będzie coś takiego http://electropark.pl/drivery/2248-mcp73831t-ladowarka-li-pol-li-ion-sot23-5.html dla dwóch http://electropark.pl/drivery/4980-mcp73213-b6-ladowarka-2x-li-pol-li-ion-dfn10.html
    O lipolach i liionach jest w internecie na prawdę sporo...
    Do takich celów jak power banki właśnie te akumulatory się wykorzystuje. Możesz kupić gotowy pakiet, albo sobie zlutować dwa ogniwa (przy tym trzeba BARDZO uważać).
  • #8 14755949
    misterbociek
    Poziom 21  
    Ocena: 120
    sztef napisał:

yhy, ciekawe czy ty byś sobie poradził z obudową DFN10... Zastanów się co ty piszesz. Nawet nie wiesz czym się rożni LI-ion od LI-pol.
  • #9 14756053
    sztef
    Poziom 10  
    Taak, z obudową przesadziłem, w sumie jest to robialne, ale w małym domowym warsztaciku to ciężko będzie :(

Wiem czym się te akumulatory różnią, tylko nie wiem, co by kszawi wolał.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada ogniwo fotowoltaiczne 22V, 0,4A oraz akumulator 12V, 7.2Ah i planuje stworzyć powerbank do ładowania urządzeń mobilnych. W dyskusji poruszono kwestie obniżania napięcia z ogniwa do poziomu akumulatora oraz metody ładowania. Zasugerowano użycie stabilizatora napięcia, najlepiej impulsowego, oraz kontrolera do monitorowania napięcia akumulatora. Użytkownik rozważał również zakup gotowych układów, ale preferuje samodzielne wykonanie projektu. Wskazano na problemy związane z wiekiem akumulatora oraz różnice między akumulatorami Li-ion i Li-pol, które są bardziej odpowiednie do takich zastosowań.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA