logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć transformator 230/12? Budowa lampy plazmowej.

Man1346 08 Cze 2015 09:55 951 5
REKLAMA
  • #1 14753709
    Man1346
    Poziom 8  
    Witam!

Kończę już budowę lampy plazmowej i mam kilka pytań. Czy uzwojenie pierwotne transformator 230/12 mogę przylutować do wtyczki i bezpośrednio włożyć do kontaktu. W transformatorze wysokonapięciowym jedno wyprowadzenie mam poprowadzić do żarówki a drugie do przewodu neutralnego. Czy ten neutralny mogę połączyć z tym z transformatora 230/12 i także przylutować do tej samej wtyczki? Czekam na Wasze odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 14754280
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 414
    Man1346 napisał:
    Czy ten neutralny mogę połączyć z tym z transformatora 230/12 i także przylutować do tej samej wtyczki?

Broń Ciebie Boże. Nie wiesz co się z Tobą stanie, jak nie daj Boże zamienisz bolce wtykając wtyczkę do gniazdka odwrotnie. Będzie faza, tam, gdzie powinien być neutralny. Taka zabawa grozi porażeniem lub nawet śmiercią.
  • REKLAMA
  • #3 14754330
    bulion84
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Bez schematu to gdybanie, możesz załączyć to co zmajstrowałeś? Może jakieś foto masz?
  • REKLAMA
  • #4 14754377
    DVDM14
    Poziom 35  
    Ocena: 553
    Typowa kula plazmowa na trafku HV z telewizora 9starczy spojrzeć na poprzednie tematy Autora).

Trafo HV możesz uziemić albo do przewodu ochronnego (czemu nie neutralnego, to już napisał Olek II), albo do kaloryfera/piorunochronu itd (tu proszę nie wypominać że zagrożenie dla bezpieczeństwa - takie zabawki mają małą moc. Dostarczają prądu o małym natężeniu a wysokim napięciu i częstotliwości, bardzo łatwo to uziemić i "umasowane" takim blokiem metalu nie sprawia zagrożenia. Na dobrą sprawę jako "uziom" w takim urządzeniu działa nawet większy kawał metalu, np. kowadło leżące na podłodze [nawet śladowe pojemności elektryczne łatwo pochłaniają cały potencjał]. Z resztą, z kolegą uziemialiśmy do kaloryfera DRSSTC zdolną do generowania prawie dwu metrowych wyładowań i nie dała rady podnieść jego potencjału. :) )

Filtr proponowany przez bestboy21 można zastosować, ale nie jest konieczny - wbrew pozorom te zabawki nie "sieją" aż tak bardzo, a raczej nie sieją do sieci - większość zakłóceń jest emitowana w eter.

Co do samego transformatora zasilającego - tak, podpinasz po prostu do sieci uzwojenie pierwotne. Dla bezpieczeństwa należy włączyć w szereg z nim bezpiecznik dobrany do mocy trafa.
  • REKLAMA
  • #5 14754878
    Man1346
    Poziom 8  
    A co do samego transformatora to czy może mieć napięcie wyjściowe 11,5V? Dla 100% przekonania wole się spytać.
  • #6 14755006
    DVDM14
    Poziom 35  
    Ocena: 553
    Który w końcu układ budujesz? Ten na NE555, czy ZVS?

W obu przypadkach przydałoby się ze 20V.
REKLAMA