logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SoundBlaster Audigy 5/Rx - Potrzebny zwarty mikser z EQ i obsługą EAX

piechcek 08 Cze 2015 11:54 2361 6
REKLAMA
  • #1 14753952
    piechcek
    Poziom 10  
    Witam. Kupiłem wraz z nowym sprzętem komputerowym jakiś czas temu Audigy RX, ale na razie korzystałem z karty wbudowanej w płytę i byłem zadowolony. Wczoraj postanowiłem w końcu włożyć i zainstalować tego Rx'a. Wgrałem najnowsze sterowniki i wszystko co było możliwe. Pojawił się poważny jak dla mnie problem - brak miksera. Jest tylko panel sterowania gdzie można sobie w zakładkach i okienka poustawiać EAX, ale żeby ustawić szybko basy, soprany i np. głośności wejść to już nie można. Poza tym poruszanie się po zakładkach i zagłębionych opcjach jest niewygodne i czasochłonne, zwłaszcza gdy chodzi tylko o podstawowe regulacje (głośność, basy, soprany). Pozostaje korzystać z systemowego miksera, który wiadomo, że jest badziewny i w dodatku nie obsługuje regulacji EAX.
    Dziwi mnie fakt, że w przecież tak niezłej karcie nie ma normalnego mixera takiego jak choćby był w wersji poczciwej starej SB Live! (surround mixer).
    Wpisywałem w google różne frazy z tym związane i wszędzie do kart są ładne i praktyczne oprogramowania z porządnym mixerem i efektami poprawiajacymi brzmienie, nawet w kartach zintegrowanych... a tu brak takiego wygodnego narzędzia :(
    Dowiedziałem się też o nieoficjalnych sterownikach "KX Projekt", jednak obsługiwane są tylko wcześniejsze karty, aż do modelu Audigy 4.
    Napisałem do Creative, ale nie wiadomo kiedy odpiszą, a poza tym wątpię, by polecili nieoficjalne programy innych firm.
    Potrzebuję taki mikser i chciałem się zapytać czy istnieje coś co mógłbym zainstalować, by sprawnie działało z tą kartą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14754287
    780810
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Ja miałem podobny problem z SB X-Fi. Z dedykowanymi sterownikami nie było miksera. Problem rozwiązałem instalując Creative Console Launcher z innej karty. Jest w niej wszystko, mikser, korektor, efekty i wiele innych.
  • REKLAMA
  • #3 14758001
    piechcek
    Poziom 10  
    Niestety na mojej karcie instalacja Console Launcher jest niemożliwa. Rozpakowałem nawet instalatora i próbowałem instalować pojedyncze składniki lecz też się to nie udało. Wgrywałem także inne pakiety sterowników, ale podobnie nic z tego.
    Natomiast od firmy Creative dostałem tylko lakoniczną odpowiedź, że surround mixer działa na kartach Audigy FX i Sound Blaster Z, Zx i ZxR a na moją kartę takiego czegoś nie ma, i nie odnieśli się wcale do dalszej części pytania, co mogę zrobić, by mieć jakiś mixer.
    Zaczekam, może znajdzie się jeszcze ktoś tu z forum, kto coś wie o alternatywnych sterownikach i programach sterujących odtwarzanym dźwiękiem dla mojej Audigy Rx i systemu Windows 7 Ultimate 64bit.
  • REKLAMA
  • #4 14759786
    780810
    Poziom 17  
    A jakie sterowniki instalowałeś? W instrukcji jest Control Panel z obsługą EAX tylko chyba stery trzeba instalować jako administrator i w trybie zgodności z Windows Vista 64bit http://support.creative.com/Products/ProductD...T=prodfaq:PRODFAQ_21723,VARSET=CategoryID:207 Oprogramowanie powinno wyglądać tak jak na fotkach z opisu http://pl.creative.com/p/sound-blaster/sound-blaster-audigy-rx
  • REKLAMA
  • #5 14759959
    piechcek
    Poziom 10  
    Sterowniki działają OK, ale chyba zapomniałeś, że chodzi mi o brak jakiegokolwiek mixera. Nawet firma Creative wyjaśniła, że do tej karty mixera nie ma. Surround mixer jest dostępny w większości kart Creative, a w tej nie :(
    Są także tematy na zagranicznych forach o tym problemie, ale nie ma rozwiązania. Są także poprawki do sterowników, ale nie likwidują tego problemu. Ludzie majacy tę kartę nie mogą nagrywać dźwięku w opcji "What-You-Hear"
    Jedyne co, to wgrałem na próbę pakiet sterowników z tej strony http://danielkawakami.blogspot.com/2015/04/sb-audigy-series-support-pack-53.html Nic to jednak nie zmieniło, a tylko skórki na gorsze. Poza tym jest tam wyjaśnione, że mixer działa tylko na Windows XP.
    Dokładnie chodzi mi o jakiś mikser w tym stylu jak na tej stronie http://www.guru3d.com/articles-pages/creative-labs-sound-blaster-audigy-4-pro,5.html
    Szkoda, że na rynku już od dawna niedostępna jest Audigy 4 Pro, bo chciałem ją kupić. Teraz tylko na allegro jedną widzę, ale używaną i niekompletną.
    Mi się wydaje, że muszą istnieć jakieś programy zastępcze, bo nie po to kupuje się dobrą kartę, by nie mieć mixera, gdy we wszystkich tanich kartach od zawsze są. Nawet w playerach są funkcje equalizera, głośności i efektów, więc równie dobrze ktoś mógł napisać alternatywny sterownik lub jakiś program do tej karty.
  • #6 14760070
    780810
    Poziom 17  
    Spróbuj jeszcze z kx driver. Są to ruskie alternatywne drivery do SB, nie wiem czy to ruszy ale kilka razy uratowało mnie to mnie przy kłopotach z SB. Oczywiście zintegrowana w Bios wyłączona i odinstalowana z systemu.
  • #7 14764004
    piechcek
    Poziom 10  
    Odinstalowałem wszystko, bo już się bajzel zrobił w systemie od tych sterowników nie do końca odinstalowanych i potem zainstalowałem jeszcze raz te KX'y. Mam teraz korektor, którego wcześniej nie było i z którego się cieszę, więc już połowa sukcesu :)
    Co do miksera to działa tylko na Windows XP. Z dostępnych sterowników się już nic nie wyciągnie, trzeba będzie czekać na nowe KX'y, ale będę jeszcze szukał i próbował wgrywać miksery z innych kart muzycznych, może coś zadziała. Może znajdę jakiś oddzielny program regulujący wejścia i wyjścia przy odtwarzaniu i nagrywaniu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował kartę dźwiękową Sound Blaster Audigy RX, jednak napotkał problem z brakiem dedykowanego miksera, co utrudnia szybkie dostosowywanie ustawień dźwięku, takich jak basy i soprany. Pomimo zainstalowania najnowszych sterowników, dostępny jest jedynie panel sterowania z ograniczonymi opcjami EAX. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym instalacji Creative Console Launcher, ale napotkał na problemy z kompatybilnością. Ostatecznie zainstalował alternatywne sterowniki KX, które umożliwiły mu dostęp do korektora, jednak mikser nadal nie działa. Użytkownik poszukuje dalszych rozwiązań, w tym możliwości użycia mikserów z innych kart dźwiękowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA