logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyjaśnienie wyników pomiarów napięć na cewkach prądowych watomierzy w układzie trójfazowym

zenobjusz 08 Cze 2015 14:52 1995 1
REKLAMA
  • #1 14754353
    zenobjusz
    Poziom 2  
    Witam, ostatnio na ćwiczeniach wykonywaliśmy pomiary mocy czynnej odbiornika połączone w gwiazdę i trójkąt za pomocą trzech watomierzy. Dostałam zadanie, aby zmierzyć spadki napięć na cewkach prądowych watomierzy i to tego pytanie: "traktując cewki napięciowe watomierzy jako zestaw trzech odbiorników podłączonych do układu trójfazowego wyjaśnij wyniki pomiarów napięć uzyskane w tabeli 2". No i tu jest problem, bo nie wiem jak to wyjaśnić, mógłby ktoś mnie naprowadzić mniej więcej? Szukałam w literaturze i w skryptach jakiejś wskazówki, lecz nic nie znalazłam. W załącznikach zdjęcia wyników i schemat układu.

Wyjaśnienie wyników pomiarów napięć na cewkach prądowych watomierzy w układzie trójfazowym Wyjaśnienie wyników pomiarów napięć na cewkach prądowych watomierzy w układzie trójfazowym
  • REKLAMA
  • #2 14754369
    artur s
    Poziom 25  
    Ocena: 157
    Powinieneś sobie rozrysować układ bardziej szczegółowo, tzn. zamiast normalnego symbolu watomierza, amperomierza i woltomierza narysować symbole ich cech charakterystycznych wraz z wartościami rezystancji ( bo chodzi o pomiar mocy czynnej). Wtedy będziesz widział co należy zrobić przy obliczeniach.
REKLAMA