logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer uruchamia się, ale zatrzymuje na logo płyty głównej - co robić?

Dawid2626 08 Cze 2015 17:11 921 10
REKLAMA
  • #1 14754702
    Dawid2626
    Poziom 8  
    Witam, wczoraj odebrałem mój komputer od kolegi u którego na nim pracowałem i po ponownym podłączeniu go juz w moim domu okazało sie że nie może sie włączyć :/ kiedy nacisnąłem przycisk Power caly sprzet prawidlowo sie uruchamiania (tzn włączają se wentylatorki, slychac pracujacy dysk twardy itp) na ekranie pojawia się logo płyty głównej ale niestety na tym koniec. Logo niechce zniknąć i utrzymuje sie na monitorze nawet przez 15min bo tyle najdłużej czekałem na zmianę.

Rozkręciłem obudowę ponieważ myślałem że podczas przenoszenia cos sie poluzowało więc podociskalem wszystkie kabelki ale problem nie zniknął. Probowalem także zresetować komputer podczas wyświetlania loga płyty głównej ale dalej nic :/ okazali sie nawet że nie mogę pominąć tego ekranu wciskając tan na klawiaturze bo nagle jej połączenie z płytą zostali przerwane. Na klawiaturze pali sie dioda a to znaczą ze ma oba połączenie z płytą ale nie reaguje na wciskanie Tabu ani innych klawiszy.

mój komputer
    procesor: nie jestem pewien nazwy ale jest to AMD prawdopodobnie 4200 4 rdzenie 3,6 GHz
    płyta główna: ASRock FM2A88M Extreme 4+
    dysk twardy: Seagate Barracuda ES 320 GB
    grafika: RADEON 265OC
    zasilacz: Logic 500 485W
  • REKLAMA
  • #2 14754727
    AAKG
    Poziom 9  
    To raczej problem systemowy. Być może odłączyłeś za szybko zasilanie i jakiś plik się posypał. Jeśli możesz wejść do Biosu to ustaw bootowanie z płyty i odpal płytę z systemem i użyj opcji napraw system. Ewentualnie spróbuj wyciągnąć dysk i podłączyć w innym kompie i zobacz czy się uruchomi.
  • #3 14754765
    Dawid2626
    Poziom 8  
    Niestety nie mogę nic zrobic kiedy wyświetla sie logo płyty bo komputer wgl nie reaguje kiedy próbuję cokolwiek zrobic na klawiaturze. Sprobuje jeszcze uruchomić dysk w innym kompie ale będę to mogl zrobic dopiero za jakiś czas bo nie mam żadnego przy sobie :/
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 14754798
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 14754879
    Dawid2626
    Poziom 8  
    Faktycznie po odepnięciu dysku twardego udali sie wejść do biosu! Tylko nie do końca wiem co robić dalej...
  • #7 14754894
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 14754914
    Dawid2626
    Poziom 8  
    Czyli pozostaje wymiana bo raczej naprawa nie ma sensu :/ no ale cóż, naprawdę dziekuje za pomoc, ale mam jeszcze jedno pytanie-jest szansa na odzyskanie danych z tego dysku i przeniesienie ich na inny?
  • #9 14754926
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 14754929
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Dawid2626 napisał:
    Czyli pozostaje wymiana bo raczej naprawa nie ma sensu

Gdybyś nie używał 'pseudozasilacza'. Naprawa może być "groszowa". Na początek podstaw prawdziwy zasilacz.

Dawid2626 napisał:
    mam jeszcze jedno pytanie-jest szansa na odzyskanie danych z tego dysku i przeniesienie ich na inny?

Tak jest szansa. Co i jak było już wielokrotnie opisywane na forum.
  • #11 14754993
    Dawid2626
    Poziom 8  
    Na tym forum jestem pierwszy raz ale sprawdzę inne posty na ten temat a co do zasilacza to od jakiegoś czasu planuje zakup nowego ale jakoś nie moglem sie do tego zabrać. W każdym razie jeszcze raz dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który uruchamia się, ale zatrzymuje na logo płyty głównej. Po podłączeniu sprzętu w nowym miejscu, komputer nie reaguje na klawiaturę, a logo płyty głównej utrzymuje się przez dłuższy czas. Użytkownik sprawdził połączenia kabli, ale problem nie ustąpił. W odpowiedziach zasugerowano, aby spróbować zresetować BIOS, odłączyć dysk twardy, co pozwoliło na dostęp do BIOS-u, oraz sprawdzić dysk w innym komputerze. Wskazano również na możliwość uszkodzenia dysku twardego lub taśmy dysku, a także na potrzebę wymiany zasilacza. Użytkownik zadał pytanie o możliwość odzyskania danych z uszkodzonego dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA