logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsa C 1.3 CDTI 2005 - jak sprawdzić odmę i zaolejony dolot?

illusion3 08 Cze 2015 19:05 6411 4
REKLAMA
  • #1 14755095
    illusion3
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam speców.
    Chciałem zapytać jak sprawdzić odmę ewentualnie czy można wypiąć węża który idzie z odmy do rury przed turbo, zaślepić dziurę, a węża z odmy włożyć do jakiejś puszki. pytam bo nie mogę dostać odmy w żadnym sklepie a oryginał z serwisu trochę kosztuje a nie jestem pewny czy to jest to. objawy są takie iż po postoju przy odpalaniu kopci na biało (lekko wpada w niebieski, błękitny), i dosłownie chwile przerywa. Zależne od wcześniejszej jazdy im bardziej daje w kopyto tym większy efekt przy odpalaniu. Ostatnio wymieniałem egr i wykręcałem dolot do czyszczenia i co zobaczyłem? syf ale w oczy się rzuca olej w dolocie głowicy, włożyłem palec wyciągłem i można powiedzieć że aż kapło. im dalej wejścia powietrza, czyli im bardziej w lewo tym mniej oleju w dolotach a na ostatnim praktycznie wogóle. Widać na wejściu odmy do rury przed turbo olej. Ktoś wie jak to ugryźć ewentualnie jak sprawdzić czy są przedmuchy na zaworach?
  • REKLAMA
  • #2 14755195
    rafal.jaro
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 1046
    W celu sprawdzenia odmy możesz zrobić test z tą puszką... ale nie zostawiaj tego tak. Dowiesz się że to olej z odmy. Co do sprawdzenia przedmuchu na zaworach to trzeba by zrobić pomiar ciśnienia sprężania. A co do dymienia przy odpalaniu jesli dymi przez chwilę to winne mogą być chciażby uszczelniacze zaworowe. Olej spływa do komory spalania przez nieszczelne uszczelniacze podczas postoju, a później przy odpaleniu masz efekt kopcenia na biało niebiesko.
  • REKLAMA
  • #3 14756095
    pawelht
    Poziom 16  
    Ocena: 86
    Żeby sprawdzić uszczelniacze trzonków zaworowych wystarczy podczas pracy silnika odkręcić wlew oleju. Jeśli bedzie bardzo chlapać olejem i dmuchać jak ze sprężarki powietrze to znaczy że napewno są uszkodzone. Olej w dolocie może też dostawać się przez wyrobione uszczelniacze na wałku turbiny.
    Oczywiście pomiar ciśnienia sprężania wskazany, ale jeśli występuja ww. objawy spod korka możesz być niemal pewien że to uszczelniacze.
  • REKLAMA
  • #4 14757564
    illusion3
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Czyli rozumiem że mogę przerobić to do sprawdzenia odmy i nie stanie się nic nie pożądanego. I zobaczymy czy kopcenie ustanie. Sprawdzę jeszcze tak jak mówicie wypociny z otworu korka i spróbuję opisać moc z jaką wieje. A i ciśnienie sprężania podobno jest ok 25 bar na rozruchu 40 na wolnych na wszystkich cylindrach tak mówił mechanik. robiłem ostatnio 2 popychacze bo były miękkie i nie uzyskiwał ciśnienia na 4 cylindrze (mechanik robił). Ale autko przed i po wymianie działa tak samo.
  • #5 14757718
    rafal.jaro
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 1046
    Kto robi dwa popychacze? Popychacze kompletami... tak to stodoła. Możesz przerobić tą odmę tak jak pisaliśmy tylko jak mówiłem żebyś tego tak nie zostawił tylko w celu sprawdzenia bo druciarstwo :)
REKLAMA