logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vitopend 100 - Utrata motylka zaworu, ciśnienie 3 bary, wyciek z zaworu bezpieczeństwa

andrew7771 08 Cze 2015 19:56 1293 15
REKLAMA
  • #1 14755283
    andrew7771
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Panowie pomocy bo zaraz tu chyba wybuchne. Mam taki problem - z zaworu dopuszczającego cisnienia w piecu Vitopend 100 spadł mi motylek podczas dopuszczania cisnienia ! Nie ma szans by teraz go znalezc, a sprawa wyglada tak caly czas dopuszcza mi cisnienia - słychac syk ! Próbowalem zamknac kombinerkami ten zaworek - ale nic nie pomaga ... Cisnienie dochodzi do 3 barów a z zaworu bezpieczenstwa leje sie jak z kranu ... Własnie w tym momencie siedze i co 3 minuty spuszczam powietrze z grzejnika, poradzcie prosze cos bo zaraz wybuchne normalnie !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14755470
    -west
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 521
    Zakręć zawór przy liczniku wody. Potem szukaj zaworka.
  • #3 14755497
    andrew7771
    Poziom 9  
    Dziękuje za tak wyczekiwaną odpowiedz ! Z tym szukaniem moze byc bardzo ale to bardzo trudno, poniewaz wpadl on za plyte regipsowa do której wchodzą te wszystkie rurki, calosc jest za zabudową kuchenną ... Mimo wszystko, zaworek ten jest najprawdopodobniej dokrecony do konca, najprawdopodobniej jakas nieszsczelnosc sie zrobila ... Czy całą noc nie bede mogl spac wylewajac ciagle wode z wiaderka :( ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14755831
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    A może to jest zawór kulowy więc musi być ustawiony w odpowiedniej pozycji aby zamknąć przepływ? ;)
  • #5 14755915
    andrew7771
    Poziom 9  
    Niee raczej nie, to byl prosty zaworek, maksymalnie w lewo - zamkniety, lekko w prawo - zaczynalo dobijac cisnieniem. Juz jest lepiej, bardziej powoli to cisnienie wzrasta, o 1 bar na pol godziny, ale i tak boje sie co bedzie w nocy. Jest jakis glowny zawor ktory calkowicie wylaczy piec albo cos odetnie jakis dopływ czegoś, tak by nawet to cisnienie przestalo dzialac ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 14756108
    -west
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 521
    Zakręć wodę zimną przy liczniku. Otwórz i zamknij kilkakrotnie ten zawór. Zawory rzadko użytkowane zachodzą osadem - przepuszczają lub/i ciekną. Jak nie pomoże - to może okazać się konieczna jego wymiana.
  • #8 14756136
    andrew7771
    Poziom 9  
    Woda zakrecona, spokojnie prześpie noc, dzięki za rade, sam niestety na to bym nie wpadl. Tak mysle wlasnie ze żywot zaworu dobiegł konca, jutro wezwe wlasciciela mieszkania i może cos wymyśli. Dziekuje za rady !
  • REKLAMA
  • #9 14757849
    andrew7771
    Poziom 9  
    Panowie witam ponownie. Sytacja po nocy dziwna ... Po odkreceniu zaworu wody, nic juz nie kapie, trzyma nawet to cisnienie ... ale jest inny problem .
    Po wlaczeniu pieca słychac straszny szum,tak jakby gdzies z okolic górnych pieca, mam nadzieje ze na filmie który przed chwilą nagrałem bedzie coś słychac ... Prosze o pomoc, czy niezbedna jest wizyta fachmana ...

https://youtu.be/mkqUWclLXIk
  • Pomocny post
    #10 14758289
    BILGO
    Poziom 38  
    Ten szum może być spowodowany szybkim parowaniem wody skroplonej w piecu ;)
  • #11 14758332
    andrew7771
    Poziom 9  
    Czyli co, normalnie mogę tego pieca uzywac ?
  • Pomocny post
    #12 14758415
    BILGO
    Poziom 38  
    Myślę, że tak. Ja mam tak samo w gazowym podgrzewaczu wody jeśli zostanie wyłączony na dłużej wówczas w przewodach kominowych skrapla się woda która później szybko paruje dlatego wydaje taki dźwięk ;)
  • #13 14758436
    andrew7771
    Poziom 9  
    Dodam ze jeszcze starałem sie wczesniej pompowac to urzadzenie przeponowe u góry pompką rowerową, bo znalazlem na tym forum ze tez moze to byc przyczyna rosnacego cisnienia. Czy moze to byc powiązane z tym buczeniem ?
  • Pomocny post
    #14 14758534
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 969
    Jakie masz ciśnienie na kotle?
    Szumi jak by coś było we wentylatorze.
    Zwołaj serwisanta bo piec trzeba rozebrać i sprawdzić co go boli. A takie naprawy na słuch to w dziale: ''Dla wróżek''
  • #15 14758793
    andrew7771
    Poziom 9  
    Cisnienie jednak rośnie, ale nie tak jak wczoraj, ok 1 bar przez 6 godzin ... teraz minimalnie ponad 2 kiedy o 15 mialem coś ponad 1bar.
  • #16 14758889
    BILGO
    Poziom 38  
    Wymień ten zawór jak jest nieszczelny ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecem Vitopend 100, polegający na utracie motylka zaworu dopuszczającego ciśnienie, co skutkowało ciągłym wzrostem ciśnienia do 3 barów oraz wyciekiem z zaworu bezpieczeństwa. Udzielono kilku porad, w tym zakręcenia zaworu przy liczniku wody oraz sprawdzenia stanu zaworu. Po nocy ciśnienie ustabilizowało się, ale pojawił się nowy problem - głośny szum podczas pracy pieca. Użytkownik rozważał wizytę serwisanta, a dyskusja dotyczyła również możliwości związku szumu z parowaniem wody skroplonej. Wskazano na konieczność wymiany nieszczelnego zaworu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA