logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Compaq CQ61-110EW - brak zasilania płyty głównej

fallenipip 08 Cze 2015 22:19 960 7
REKLAMA
  • #1 14755928
    fallenipip
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    Trudzę się od 3 dni z moim byłym już laptopem HP CQ61-110EW, i mam nadzieję że może tutaj uzyskam jakąś cenną wskazówkę.

Cała sytuacja wygląda następująco:
    Podłączam zasilacz od laptopa do gniazda, przy gnieździe znajduje się dioda która świeci się przez ok 3s i gaśnie, niestety laptop się nie włącza.
    Zaniosłem do serwisu i facet krzyknął że na pewno płyta główna, więc zamówiłem i wymieniłem niestety efekt jest taki sam:(.

Sprawdzałem również gniazdo - po podłączeniu płyty głównej zmierzyłem napięcie na pinach i jest 19V, zasilacz również wymieniałem i już odchodzę od zmysłów co może być przyczyną. No chyba że sprzedano mi zepsutą płytę główną.
  • REKLAMA
  • #2 14755937
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1540
    Sprawdziłeś na innym zasilaczu?
    Na baterii to samo?
  • REKLAMA
  • #3 14756030
    fallenipip
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Bateria nie działa już od X czasu. Próbowałem na zasilaczu obecnym i zakupionym, a także w serwisie i to samo. Mogę jutro załączyć filmik jak to wygląda, aczkolwiek to nic ciekawego, jest tak jak wyżej napisałem:/.
  • #4 14756048
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Pomierzyć, zdiagnozować potrafisz?
  • REKLAMA
  • #6 14756137
    boro1234567
    Spec od komputerów
    fallenipip napisał:
    miernik posiadam, raczej potrafię, no chyba że chodzi ci o oscyloskop ?

Chyba czy na pewno bo szkoda mojego cennego czasu.
    Masz doświadczenie w diagnostyce płyt?
  • #7 14758998
    Georgianix
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Ta płyta którą zakupiłeś była opisana jako w pełni sprawna, jeżeli tak to spróbuj wymienić moduł z gniazdem zasilania może masz przewód uszkodzony lub gniazdo.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 14759479
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Dioda nie jest zasilana z zasilacza tylko sterowana przez kbc.
    Biosu pewnie nie zaprogramujesz wiec oddaj do lepszego serwisu niż ten poprzedni.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zmaga się z problemem braku zasilania w laptopie HP Compaq CQ61-110EW. Po podłączeniu zasilacza dioda świeci przez kilka sekund, a następnie gaśnie, co sugeruje problemy z płytą główną. Użytkownik wymienił płytę główną, ale problem pozostał. Sprawdzono napięcie na pinach gniazda, które wynosi 19V, a zasilacz również został wymieniony. Użytkownik rozważa możliwość, że zakupiona płyta główna może być uszkodzona. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie gniazda zasilania oraz diagnostykę, a także zwrócenie się do lepszego serwisu w celu dalszej analizy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA