logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STX PA-550-8-FR-A vs Mackie TH 15 A - która lepsza do karaoke w pubie?

Soloadam 08 Cze 2015 22:59 2040 15
REKLAMA
  • #1 14756072
    Soloadam
    Poziom 10  
    Witam,

Chciałbym prosić o radę która z tych paczek jest lepsza (mocniejsza, trwalsza)?

STX PA-550-8-FR-A
    Mackie TH 15 A
    Lub inną ciekawszą propozycje do 1000 zł

Zastosowanie: mały pub do karaoke :) około 20 osób

P.S. Proszę o nie zadawanie głupich pytań tylko o konkretne odpowiedzi :D
    Dziękuję!
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14756497
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Jeśli jedna i aktywna to raczej Mackie - STX jest trochę z krótka na ryku z tą 550tką by polecać - nie wiadomo jak z awaryjnością.

Mixer jaki masz?
  • #3 14757295
    Soloadam
    Poziom 10  
    Właśnie też myślałem raczej nad Mackie niby szału nie ma ale słyszałem i dobre opinie a o STX to różnie.
    Mixer to: Phonic AM440D

Ale może ktoś ma lub miał STX aktywnego i może coś na ten temat powiedzieć? Nawet jeśli to inny model.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 14770756
    Soloadam
    Poziom 10  
    A może ktoś słyszał FBT X-Lite 12A?

Jakieś opinie?
  • #5 14772417
    Kamilph
    Poziom 9  
    Jestem przed podobnym wyborem. Między STX i Mackie. Konstrukcja STX 550 bardzo ale to bardzo przypomina mi chińskie produkcje. Szczególnie jak patrze na opis wzmacniacza, tyle bajerów + jeszcze wyjście na pasywną kolumnę jeśli dobrze czytam. Jedynym plusem są prawdopodobnie polskiej konstrukcji głośniki. Są ludzie którzy cenią sobie tej firmy głośniki. Szczególnie subbasy. Stx 550 to w sumie nowa konstrukcja i dużo szukam o nich informacji/filmów i nic szczególnego nie znalazłem. Mackie th15 popularne, o 800zł droższe od stx, akurat ten modele mackie nie cieszą się jakością z tego co czytam. Nie jestem znawcą, tylko totalnym laikiem, raczej sugeruje się tym co przeczytałem w internecie, a wiadomo jak z tym bywa.
  • #6 14772647
    Soloadam
    Poziom 10  
    Dokładnie, jednemu odpowiada a drugiemu nie, bo słyszał od kolegi brata, że słabo gra i tak można czytać różne opinie.
    Ja słyszałem Kempton GT 12a i mogę powiedzieć, że dają radę ale na karaoke, do imprezy tanecznej brakuje basu wiec dół trzeba. Słyszałem również Yamahe dxr12 czy jakoś tak też aktywna i fajnie grała ale to nie ten przedział cenowy. Teraz ostatecznie stoję przed wyborem Mackie th15a a tym FBT X-lite 12A. O Mackie juz coś wiem a o FBT jeszcze nic. Nawet ceny nie znam dokładnej (coś koło 1500 podobno)
  • #7 14772711
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Bierz Kepmtony i aktywny subbas i z głowy.
  • REKLAMA
  • #8 14772734
    Kamilph
    Poziom 9  
    A ja chyba zaryzykuje z STX. Co prawda na papierze troszkę gorzej wypadają od Mackie, pasmo przenoszenia, moc, ale jest trochę różnicy w cenie, a jak będzie mało basu to dokupię subbsa żeby nie męczyć ich. A ten panel ubs/czytnik kart w sumie może nawet się przydać jak wyskoczy się na grilla ze znajomymi, kolumna + pendraiw i zawsze coś tam zagra w tle ;)
  • REKLAMA
  • #9 14774733
    Soloadam
    Poziom 10  
    A ja jak cena FBT nie przekroczy 1500 zł to wezmę ją. A jak przekroczy to Mackie th15a, myślę, że do tego nawet subbasa nie będę potrzebował do tego małego lokalu a jak coś większego wypadnie to i sub się ogarnie :)

Kamilph jak kupisz STX to podziel się opinią. Jestem ich bardzo ciekaw.

Pozdrawiam!
  • #10 14774758
    DooOmino12
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Mackie th15a? będzie potrzebował basu strażacy mają to u mnie i na przemówienia to to wystarcza ale na nic więcej :)
  • #11 14775288
    pawel980
    Poziom 18  
    Ocena: 225
    Kamilph napisał:
    A ja chyba zaryzykuje z STX. Co prawda na papierze troszkę gorzej wypadają od Mackie

Zwróć uwagę jak kolumna brzmi, nie zwracaj uwagi na bas bo jeśli troszkę go będzie to kiepskiej jakości dudnienie. Posłuchaj brzmienia byś nie był rozczarowany ;)
  • #12 14775316
    Kamilph
    Poziom 9  
    No właśnie chętnie bym posłuchał tych STX a do Józefowa mam 150km żeby posłuchać ;) Teraz zastanawiam się czy kupić od razu dwie sztuki czy jedną. Bo może kupiłbym jedną, jeśli będą mizerne to jedną kolumnę zawsze mogę sobie zostawić na grilla ze znajomymi ;) lub zwrócić i szukać w ostateczności czegoś innego jeśli mi się nie spodoba.
  • #13 14779557
    Soloadam
    Poziom 10  
    Rozmawiałem z "nagłośnieniowcem" z hurtowni i powiedział, że porównując FBT X-Lite 12A z Mackie TH15A to więcej basu ma ta FBT mimo mniejszego niskotonowca. Stwierdził też że jeżeli chodzi o to jak grają Mackie - FBT to jest to przepaść i lepiej brać FBT.

Mackie niby tańszy (995zł nowy) ale jednak ja zaczekam na X-Lite, mają mieć dostawę niedługo :) i zamiast 1799zł zapłacę 1530zł (15% rabatu dostanę)

Więc co do STX to uważam że będzie to samo albo nawet gorzej niż Mackie.

Pozdrawiam!
  • #14 14888843
    grak342
    Poziom 9  
    Kamilph kupiłeś tą kolumnę stx?Bo też chcem kupić
  • #15 14888958
    DooOmino12
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Od tak tanich aktywnych paczek nie można oczekiwać basu ja skupiłbym się na jak największej efektywności głośników i dobrym wzmacniaczem w kolumnie .
  • #16 15318121
    Soloadam
    Poziom 10  
    Odkopię trochę temat.

Nie mogłem kupić X-lite 12A bo był jakiś problem z dostawą.
    Więc kupiłem STX PA-550-8-FR-A.
    Opinia: Gada całkiem przyzwoicie jak za tą cenę i całkiem dobrze krzyczy. Jednak drugi raz bym chyba nie kupił. W skali od 0 do 5, oceniam na 3,5 z tendencją spadkową do 3. Na razie mnie nie zawiodła.

Postanowiłem szukać Kempton-a GT 12A. Jakby ktoś miał na sprzedaż to czekam na PW.

Piona!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru między kolumnami STX PA-550-8-FR-A a Mackie TH 15 A do karaoke w małym pubie. Mackie jest preferowane przez niektórych ze względu na lepszą jakość dźwięku, mimo wyższej ceny. STX, choć tańszy, budzi wątpliwości co do trwałości i jakości. Pojawiają się również sugestie dotyczące modelu FBT X-Lite 12A, który według niektórych użytkowników oferuje lepszy bas. Użytkownicy podkreślają znaczenie efektywności głośników oraz jakości wzmacniacza. W końcu, jeden z uczestników zakupił STX i ocenił go na 3,5 w skali 0-5, wskazując na przyzwoitą jakość dźwięku, ale z tendencją do spadku satysfakcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA