logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6310i traci zasięg po dłuższej rozmowie - co robić?

Kadlubek0_0 27 Maj 2005 22:50 1352 10
REKLAMA
  • #1 1529989
    Kadlubek0_0
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam!!!
    Przeczytalem posty dotyczące zasięgu w w/w aparacie ale żaden nie opis usterki nie pasuje to tego co dzieje się u mnie. A mianowicie ogólnie zasięg jest czasami skacze ale nie to jest problemem. Po rozmowie 1-2 min jest nadal spoko. Ale po dłuższej aparat traci całkowicie zasięg. Po kilku minutach szopka zaczyna się ponownie. Czy mógłbym prosić o odpowiedź w czym rzecz i czy warto z tym walczyć?
    Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 1531231
    Kadlubek0_0
    Poziom 12  
    Poszukuję kogoś z Białegostoku kto pomógłby mi w naprawie tzn naprawiłby ten telefon i nie zdarł ze mnie zbyt wiele tak jak to chcą uczynić w miejscach w których byłem :)
    Dzięki
  • #3 1531381
    Kolba44
    Poziom 17  
    witam.
    prawdopodobnie PA do wymiany...a ile ci powiedzieli w tych miejscach...bo przeciez nikt nie bedzie robil tego za darmo...
    pozdrawiam
    kolba44
  • REKLAMA
  • #4 1531419
    Kadlubek0_0
    Poziom 12  
    Witam!!
    Gdyby PA bylo padnięte to czy nie byloby zasięgu caly czas?? krótkie rozmowy można przeprowadzać. Po kilku dniach testowania ciężko określić co poza dłuższą rozmową powoduje zanik zasięgu.
    A w serwisam mówili że to nie takie pewne że to PA a skąd pan wie że to PA i takie tam..... Oni nie mogą zdiagnozować co to jest bo albo diagnozują i naprawiają albo w ogole nie biorą, czyli samej diagnozy nie przeprowadzają... Byłem w kilku miejscach i średnio około 80-90 złotych zamawiają, nawet nie widząc telefonu na oczy. Trochę to dziwne że są jasnowidzami, albo moj opis usterki jest tak dobry że nie muszą nawet spojrzeć na fona i wiedzą że to będzie tyle kosztowalo. A może to wygrzanie starczy, albo cała płyta do wymiany.Nie oni z gory zakładają żę tyle i tyle skasują i już. Sory że sie rozpisałem ale trochę mnie drażni takie podejście do sprawy.
  • REKLAMA
  • #5 1531432
    Kolba44
    Poziom 17  
    hejka.
    wydaje mi sie ze pada PA i jak nie jest koncowka zjarana "do konca" to bedzie zasieg i czesto tak wlasnie zachowuje sie telefon..krotkie polaczenie ok...ale jak juz dluzej to koncowka nie wyrabia i soe sypie...80-90zl to faktycznie troszke duzo...ja bym skasowal ok60zl jesli faktycznie to PA...
    pozdrawiam
    kolba44
  • REKLAMA
  • #6 1531480
    djroman
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Ja bym zaczal najpierw od wygrzania telefonu hotairem. Jesli to nie pomoze to wtedy bym wymienil PA. Uwazaj na klejona uklady czasami sie odklejaja troche i wteyd telefon jest do smietnika.
  • #7 1531610
    Kadlubek0_0
    Poziom 12  
    Witam!!
    Właśnie w tym rzecz że nie mam sprzętu żeby wygrzać. A w serwisach rzecz ma się tak jak wyżej pisałem. Moim skromnym zdaniem tzn na podstawie obserwacji to jakiś zimny lut ale panowie w serwisach wiedzą lepiej i kasują za zwoją wiedzę nie bacząc na dobro klienta a raczej na jego kieszeń :(
    Pozdrawiam
  • #8 1531699
    fikus
    Poziom 16  
    no tak Kadlubek0_0 ale zwroc uwage na to ze oni ten sprzet musieli zakupic a jeszcze wczesniej stracic poro czasu i nerwow (a nie kiedy pieniedzy jak sie danego telefonu nie postawilo a uwalilo bardziej) zeby sie nauczyc takie i inne usterki wyeliminowac do tego dolicz koszty dzierzawy zus podatek czesci i jeszcze jakis zysk Dobrze rozumiem klijenta ktory przychodzi do komisu i wie ze cala operacja bedzie trwala moze z 30min a on za to musi zaplacic 80zł

A tak swoja droga idziesz do lekarza prywatnie i on cie kasuje 100zł za 15min :P co tez sie buzysz :>

Mialem juz takie nokie 6310i dokladnie po 3 min rozmowy rozlanczala i tracila zasieg. Wygrzanie plukania zmiana oprogramowania nic nie pomogla tylko wymiana PA tak jak juz ktos wczesniej wspomnial...
  • #9 1531898
    Kadlubek0_0
    Poziom 12  
    Tak fikus ja w zupełności rozumiem że każdy chce na siebie zarobić i płaci się za wiedzę a nie za czas poświęcony na usunięcie usterki. Mnie wkurza to że serwis ot tak sobie rzucił cenę nie sprawdzając nic kompletnie nic. A tak jak mówisz przyczyną może być wiele czynników. Jeżeli powiedział że weźmie za naprawę 90 zł to czy odda mi 40 gdy to będzie kwestia wygrzania???? A jeżeli znajdzie coś więcej to napewno upomni się o jeszcze. Rzecz w tym żeby przed podaniem ceny zorientował się w czym rzecz i wiedział z czym ma do czynienia a dopiero potem wypowiadał się na temat kosztów naprawy.
    Przepraszam jeżeli uraziłem jakiegoś serwisanta ale takie mam zdanie na ten temat.
    Pozdrawiam!
    I przepraszam za zmianę tematu :)
  • #10 1532161
    djroman
    Poziom 15  
    Jesli chodzi o wycene naprawy to mowie dokladny koszty tylko wtedy jesli jestem na 100% pewnie ze to uszkodzenie softu. W innych przypadkach stram sie nie oceniac kosztow bez analizy usterki.
  • #11 1533436
    fikus
    Poziom 16  
    hmmm sluchaj zadales pytanie na forum co to moze byc i jak sam widzisz jakies 90% stawiane jest odrazu na PA i jakos nikt z nas nie widzial tego telefonu. U mnie w miescie jak bys wstapil do jednego komisu to by ci krzykneli za naprawe ponad 100zł a w innym 70zł wiec sam widzisz kazdy sie ceni jak chce a ze nie obejrzal telefonu a juz wie co jest uszkodzone i ile naprawa to sam widzisz doswiadczenie. Ja zawsze z klijentem umawiam sie tak, ze jezeli to drobna usterka to koszt naprawy zaczyna sie od 30-40zł + pozniejsze ewentualne czesci. Jak widze takie uszkodzenie o ktorym ty piszesz to odrazu z gory mowie klijentowi ze to cos powazniejszego i bedzie wiecej kosztowalo. Zawsze mozesz sie dogadac zeby ci wygrzal plyte wyplukal wgral nowe oprogramowanie ale i tak bedziesz musial za to zaplacic nawet jesli to nie pomoze nikt nie bedzie tracil czasu za free... A jesli okazalo by sie ze to mala usterka to juz zalezy od komisu i ludzi tam pracujacych ile by skasowali...
    Ja jesli umawiam sie z klijentem ze bede robil jesli koszt nie przekroczy 60zł to jesli tel bedzie wykazywal jeszcze jakies wady to dzwonie do klijenta jak sprawa stoi i sie pytam czy mam robic drozej czy nie zawsze mozesz powiedziec ze jak koszt naprawy bedzie wyzszy niz 90zł to maja tego nie robic.

dobra nie ma sie co rozpisywac na 99% masz uszkodzone PA co do ceny naprawy samo PA na allegro kosztuje 35zł + koszt wysylki to masz okolo 40zł czyli zostaje 50zł robocizna troche drogo ale jesli w twoim miescie nie ma koklurencji to moze sobie tak cenic

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z telefonem Nokia 6310i polega na utracie zasięgu po dłuższej rozmowie, mimo że krótkie połączenia przebiegają bez zakłóceń. Najczęściej wskazywaną przyczyną jest uszkodzony moduł PA (Power Amplifier), który po pewnym czasie rozmowy przestaje prawidłowo działać, co skutkuje zanikiem zasięgu. Wymiana PA jest rekomendowanym rozwiązaniem, jednak koszty naprawy w serwisach bywają wysokie i często ustalane bez dokładnej diagnozy. Alternatywnie sugerowane jest wygrzanie płyty głównej (np. hotairem) w celu naprawy zimnych lutów lub odklejonych układów, co może tymczasowo rozwiązać problem. Wymiana oprogramowania i płukanie płyty nie przyniosły efektu w niektórych przypadkach. Serwisy często nie oferują osobnej diagnozy, a ceny napraw są stałe niezależnie od rzeczywistej przyczyny usterki. Zaleca się ostrożność przy wyborze serwisu oraz rozważenie najpierw prostych metod naprawy przed kosztowną wymianą komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA