logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GA-K8NSC-939 (rev. 1.x) - kompatybilność kart graficznych

Obeebok 13 Cze 2015 02:36 783 3
REKLAMA
  • #1 14766981
    Obeebok
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Z pozoru sprawa wygląda jasno. Płyta główna "niby" obsługuje AGP 3.0 x4/x8, więc każda karta graficzna od AGP x4 wzwyż powinna na niej śmigać, jednak tak nie jest. Problem pojawił się przy karcie Sapphire Radeon x1950 Pro AGP, który nie chciał poprawnie funkcjonować i w menedżerze urządzeń był oznaczony żółtym wykrzyknikiem.

Na stronie producenta doczytałem o płycie głównej:

1 x AGP slot (8x/4x-AGP 3.0 compliant), supports 1.5v display card only

Następnie znalazłem na zagranicznych forach, że Radeon x1950 Pro poprawnie działa tylko na 0,8v, więc nic dziwnego, że na tej płycie głównej nie śmiga.

Pytanie brzmi, jakie najlepsze modele kart graficznych będą działać na tej płycie? Obsługuje ona jeszcze nienajgorsze procesory ( http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=1881 ), więc na pewno można dołożyć do niej coś lepszego niż siedzi obecnie: GeForce FX 5950 Ultra - jeszcze z 3-segmentowym złączem AGP.

Np. czy pójdą na tej płycie GeForce'y serii 6xxx, 7xxx albo Radeony serii HD4xxx, czy też HD3xxx. Generalnie jak się dowiedzieć, czy dana karta graficzna jest wstecznie kompatybilna z napięciem 1,5v?
  • REKLAMA
  • #2 14767090
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 235
    Jeśli złącze w Twej płycie to napewno agp 3.0 to wszystkie karty obsługujące to złącze, bedą działać. To, że masz wykrzyknik w menedżerze urządzeń, nie oznacza że karta nie działa, lecz że nie posiada właściwego sterownika. W innym wypadku, w ogóle nie został by wyświetlony obraz. Złącze obsłuży karty do 1.5V
  • REKLAMA
  • #3 14767251
    Obeebok
    Poziom 10  
    Wydaje mi się, że nie do końca masz rację.

beo napisał:
    Jeśli złącze w Twej płycie to napewno agp 3.0 to wszystkie karty obsługujące to złącze, bedą działać.

Właśnie płyta główna jest jakaś dziwna, bo niby obsługuje prędkość złącza AGP x8, ale w tym trybie karty chodzą zawsze na napięciu 0.8v. W konsekwencji skoro płyta główna obsłuży jedynie kartę 1.5v, to nigdy nie będzie działać w prędkości x8.
    Takie wnioski wynikałyby przynajmniej z lektury tego: http://www.playtool.com/pages/agpcompat/agp.html

beo napisał:
    To, że masz wykrzyknik w menedżerze urządzeń, nie oznacza że karta nie działa, lecz że nie posiada właściwego sterownika. W innym wypadku, w ogóle nie został by wyświetlony obraz.

Próbowałem z różnymi sterownikami i nic się nie zmieniało. Przekładałem też kartę x1950 do innej płyty głównej, która nie ma ograniczonej obsługi kart do 1.5v i na takim samym systemie i tym samym sterowniku działała elegancko. W komentarzu zagranicznym znalazłem też informację, że Radeony serii x1xxx nie są wstecznie kompatybilne z prędkością AGP x4, działają tylko na napięciu 0,8v, o czym producent nigdzie nie informuje.

beo napisał:
    Złącze obsłuży karty do 1.5V

Tyle wiem, ale jak sprawdzić, czy dana karta serii Nvidia 6xxx, 7xxx, Radeon HD2xxx, HD3xxx, HD4xxx zadziała na napięciu 1.5v. W specyfikacjach nie ma takich informacji. Kota w worku nie chciałbym kupić. W jakimś komentarzu na zagranicznym portalu znalazłem informację, że tylko Radeony x1xxx ze wszystkich kart graficznych na AGP nie działają poprawnie na 1.5v, więc wychodziłoby na to, że tych modeli muszę unikać.

Z drugiej strony, czy jest sens ładować w tą płytę załóżmy Radeona HD3850 (chyba najszybsza karta pod AGP obecna na Allegro), czy nawet najszybszy procesor pod tą płytę (Athlon 64 x2 4800+ albo Athlon 64 FX-60) będzie stanowił dla niej wąskie gardło i lepiej ograniczyć się do starszych kart z górnej półki serii HD2xxx albo GF serii 7xxx?
  • #4 14828142
    Obeebok
    Poziom 10  
    Kupiłem Radeona HD3850 AGP 512MB DDR3 256bit i działa.
REKLAMA