logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa dioda zenera, prośba o wytłumaczenie zasady działania.

squelch 16 Cze 2015 17:20 6648 3
REKLAMA
  • #1 14776366
    squelch
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Cześć w książce sztuka elektroniki spotkałem schemat diody zenera i rezystora połączenie diody i rezystora było jak w dzielniku napięcia.

Autor napisał że prąd przepływający przez ten rezystor i diodę wynosi Uwy-Uwe podzielić przez wartość rezystora dlaczego autor pominął rezystancje diody.
  • REKLAMA
  • #2 14776385
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6018
    Cytat:
    dlaczego autor pominoł rezystancje diody
    A jakbyś zamodelował diodę Zenera, rezystancją? źródłem napięcia? czy obydwoma?
  • REKLAMA
  • #3 14776921
    zarak
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    squelch napisał:
    rezystor i kondesator

Nie wiem, o jakim kondensatorze piszesz.
    Dioda zenera ma tą własność, że włączona w kierunku zaporowym działa jako stabilizator napięcia. Tj. Przewodzi po przekroczeniu pewnego napięcia (napięcia zenera). W kierunku przewodzenia zachowuje się jak zwykła dioda.
    Obrazuje to ten schemat:
    Jak działa dioda zenera, prośba o wytłumaczenie zasady działania.
    Z tego co napisałem wynika, że jeśli napięcie diody wynosi powiedzmy 5V a układ zasilimy z 7V to na diodzie odłoży się 5V i jest to zarazem napięcie wyjściowe. Pozostałe 2V odłoży się na rezystancji. Jak wiadomo I=U/R dlatego skoro U jakie odłoży się na rezystorze to Uwe-UDZ a UDZ = Uwy więc I=(Uwe-Uwy)/R. Bez obciążenia wyjścia ten sam prąd płynie przez diodę i przez rezystor, ale dioda w przeciwieństwie do rezystora nie jest elementem liniowym. Należy pamiętać o tym, że istnieje pewien minimalny prąd, jaki musi płynąć przez diodę, aby stabilizowała ona napięcie i zarazem pewien maksymalny prąd, powyżej którego dioda ulegnie uszkodzeniu. Należy pamiętać o tym dobierając wartość rezystora R. Dlatego też wydajność prądowa takiego stabilizatora jest mała i stosuje się tranzystor w układzie wtórnika emiterowego.
  • #4 14795405
    TyPeczek
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Dioda Zenera ma rezystancję zależną od napięcia, więc trzeba posługiwać się napięciem.
REKLAMA