logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dell xps m1330 - wysoka temperatura procesora (core2duo T6400)

tomix110 20 Cze 2015 02:09 2319 22
REKLAMA
  • #1 14786369
    tomix110
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam

Sorry za trochę długi post, ale chciałem opisać sytuację dokładnie, krok po kroku.
    Kupiłem na allegro używanego laptopa dell xps m1330 z procesorem core2duo t6400 2GHz, 4 GB Ram, karta graficzna zintegrowana intela z gwarancją rozruchową 10 dni.

Laptop jest w bardzo ładnym stanie, pomimo , że jest z 2009 roku , niestety okazało się, że jest problem z temperaturą procesora.
    Po wyjęciu z paczki uruchomieniu windows, zainstalowaniu chroma, w momencie dłuższego przeglądania internetu, z muzyką w tle z youtube , wiatrak wchodził na najwyższe obroty, i komputer się wyłączał.
    Skontaktowałem się ze znajomym z serwisu komputerowego, który stwierdził, że na 99% trzeba wymienić pastę na procesorze i thermopad na grafice.

Po rozkręceniu przez niego laptopa okazało się, że nie ma na stanie odpowiedniego thermopada, więc zakupiłem takowy na allegro , dokładnie taki (AAB COOLING Thermopad taśma 1,5mm przewodność 7W/mK)
    oraz pastę na procesor IC DIAMOND 7 CARAT.

Znajomy wymienił pastę, oraz termopad, zaktualizował BIOS, odpaliliśmy laptopa, wszystko było w miarę ok, wiatrak się włączał ale już nie na najwyższe obroty, niestety nie instalowaliśmy nic bo system i tak miał być wgrany od nowa.
    Po powrocie do domu, jako, że sprzedający zainstalował w nim win 7 wersję 30 dniową, postanowiłem zainstalować pełną wersję.
    W momencie instalacji, wiatrak znowu zaczął chodzić na wiekszych obrotach,
    a po pełnej instalacji systemu cichł, ale pomimo tego , że nic na laptopie nie robiłem, wiatrak nie wyłączał się w ogóle, tylko chodził non stop na najwolniejszych obrotach.

Po instalacji chroma znów zaczęły się problemy z temperaturą procesora, w programie core temp, temperatura rdzeni przekraczała 80 st, wiatrak chodził szybko, ale laptop się już nie wyłączał (czyli wymiana pasty i thermopada przyniosło jakiś skutek).

Znowu kontakt do serwisanta, który powiedział mi, żeby sprawdzić jakie powietrze leci z laptopa w momencie gdy procesor osiąga wysoką temperaturę,
    okazało się, że pomimo wysokiej temperatury rdzeni, z laptopa leci zimne powietrze.

Odkręciłem pokrywkę procesora i karty graficznej, i okazało się, że radiator w miejscu styku z karta graf i procesorem jest gorący, a na jego końcu, w miejscu w którym wylatuje powietrze, jest on chłodny.
    Serwisant stwierdził, że winny może być radiator, i że trzeba bedzie go wymienić
    bo przy wysokiej temp procesora, laptop powinien wydmuchiwać gorące powietrze.

Mam pytanie czy może być to wina radiatora? czy może coś innego?
    Pytam, bo jak wspomniałem wcześniej, mam gwarancję rozruchową na ten komputer 10 dni, ponadto zainwestowałem w nową baterię (oryginalna była totalnie wyjechana) ponadto laptop poza tym grzaniem jest w naprawdę ładnym stanie, i nie wiem czy inwestować w niego jeszcze , w ten radiator, czy może po prostu zwrócić laptop sprzedającemu.

jeżeli okazało by się, że to tylko kwestia radiatora, to mógłbym jeszcze w jego naprawę zainwestować, ale boję się czy to nie będzie wina płyty głównej, jakiegoś czujnika temperatury, bo wyczytałem, że w takim przypadku, płyta główna nadaje się tylko do wymiany, a w tym przypadku niestety koszta okazały by się zbyt duże.

Proszę o opinię na temat tej usterki, z góry dzięki za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 14786803
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2771
    Rozszczelniony heatpipe. Chłodzenie do wymiany.
  • #3 14787261
    tomix110
    Poziom 9  
    Właśnie też tak myślę z serwisantem, który zmieniał pastę, ale czy może się okazać, że to coś innego?
    Tak czysto teoretycznie.
  • Pomocny post
    #4 14787287
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1535
    tomix110 napisał:
    właśnie też tak myślę z serwisantem który zmieniał pastę

ale czy może się okazać, że to coś innego?
    tak czysto teoretycznie,

Czysto praktycznie sprawdzenie chłodzenia to kilka minut i od tego zacznijcie wraz z tym serwisantem.
    Z tym chyba fachowiec powinien sobie poradzić.
  • #5 14787322
    tomix110
    Poziom 9  
    ale właśnie chłodzenie jest sprawdzone,
    i tak jak napisałem wyżej
    w miejscu styku radiatora z procesorem i kartą graficzną radiator jest gorący, ta miedziana rurka doprowadzająca ciepło, a na jej końcu, w miejscu w którym zamontowany jest wiatrak, w tym samym czasie jest można powiedzieć chłodna, a z tego co on mówił powinna być gorąca, i w momencie w którym wiatrak chodzi na wysokich obrotach z kratki powinno dmuchać gorące powietrze, a niestety leci chłodne.
    Inaczej przecież nie da się sprawdzić radiatora.

Pasta na procesorze jest dobrej jakości, oraz termo pad, bo skoro w miejscu styku radiator karta i procesor, radiator jest gorący, znaczy , że pasta jak i termo pad są zamontowane dobrze i swoje zadanie spełniają jak powinny.

Wiatrak też się kręci ładnie, bez dziwnych dźwięków, więc i tu jest wszystko ok,
    więc stwierdziliśmy, że wina musi leżeć po stronie radiatora, i tym że ciepło nie jest przekazywane na zewnątrz.

No ale on niby mówi że równie dobrze może być problem z jakimś czujnikiem temperatury na płycie, ale ,że generalnie raczej się to nie zdarza.
  • Pomocny post
    #6 14787365
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Ocena: 164
    Najprostszym sposobem na sprawdzenie tego radiatora to podstawienie innego procesora o podobnych parametrach.
  • REKLAMA
  • #7 14787382
    boro1234567
    Spec od komputerów
    tomix110 napisał:
    ale właśnie chłodzenie jest sprawdzone,
    i tak jak napisałem wyżej

W jaki sposób sprawdzone?
  • #8 14787563
    tomix110
    Poziom 9  
    No w taki sposób, że w momencie nagrzewania się procesora po wyłączeniu komputera, i dotknięciu miejsca styku procka i karty graficznej te w tych miejscach są gorące, a rurka przy końcu nie, chociaż wiatrak chodzi szybko,
    pomimo temperatury procesora ok 80 st z komputera leci zimne powietrze.

W jako inny sposób można to sprawdzić?

Kolegą wyżej napisał że najprostszym sposobem na sprawdzenie tego radiatora jest podstawienie niego procesora o podobnych parametrach.

Mam możliwość podmiany go na core 2 duo T 7250 czyli też 2 GHz tylko ten jest starszy od mojego o o 2 lata, nie wiem czy mogę tak zrobić.

Tak w ogóle co do samego procesora to robiłem test systemu dell na stronie della i procesor zdał ten test , chociaż chociaż nie wiem na ile miarodajne jest taki test.
  • #9 14787696
    _1KOKO
    Poziom 33  
    800MHz FSB śmiało go możesz wstawić.
  • REKLAMA
  • #10 14787816
    tomix110
    Poziom 9  
    No tak tylko tamten jest wykonany w litografii 65nm a ten w moim kompie 45 nm
    to nic nie przeszkadza?

Przed chwilą zapuściłem test OCCT i po 36 sekundach wyskoczył komunikat core #0 over maximum value! Value reached : 86, Max Value :85.
  • #11 14787828
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Na tym drugim procesorze?
  • #12 14787829
    tomix110
    Poziom 9  
    Nie, na oryginalnym, jeszcze nic nie zmieniałem.
  • #13 14787868
    _1KOKO
    Poziom 33  
    To daj znać jak podmienisz procesor bo to bez sensu jest takie testowanie i pisanie wciąż o problemie nie poczynając żadnych zmian.
  • #14 14787875
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Rozbierz jeszcze raz, sprawdź czy chłodzenie prawidłowo dolega do układu.
    Podgrzej z jednej strony chłodzenie zapalniczką/hotem i sprawdź czy się równomiernie nagrzewa na całej długości.
  • #15 14788013
    tomix110
    Poziom 9  
    Już rozbierałem raz jeszcze i nakadalem pastę, czyciłem, i dalej jak było tak jest, procków nie będę podmienial, bo nie ma sensu następnego kompa rozbierać.
    Kupię inny radiator i zobaczę co będzie , może po tym zabiegu wszystko wróci do normy,

Dodano po 4 [godziny]:

boro1234567 napisał:
    Rozbierz jeszcze raz, sprawdź czy chłodzenie prawidłowo dolega do układu.
    Podgrzej z jednej strony chłodzenie zapalniczką/hotem i sprawdź czy się równomiernie nagrzewa na całej długości.

Jeszce dodam, że przecież gdyby sie nagrzewał równomiernie, od zapalniczki, to było by dokładnie tak samo w momencie odbierania temperatury od procesora i karty graficznej.

Tak jak pisałem w miejscu styku karty i procesora rurka miedziana jest gorąca,
    a w miejscu w którym ulatuje powietrze jest chłodna,
    i nawet w momencie kiedy wiatrak chodzi na wysokich obrotach, powietrze wylatujące z laptopa jest chłodne, a powinno być gorące, bo przecież procesor jest obciążony, czyli pracuje w wysokiej temperaturze, i ta temperatura powinna być oddawana na zewnątrz laptopa, zgadza się?
    Niech mnie ktoś poprawi jeśli jestem w błędzie.

Dodam, że wiatrak pracuje praktycznie non stop na niskich obrotach.

Temperatura cpu wg programu HWM monitor to 50st w momencie kiedy nic nie robię na laptopie, lub jak w tym momencie odpalony chrome z 4 zakładkami załadowanymi, w tym samym czasie temp rdzeni odpowiednio 63 i 57.

Gdy tylko wejdę na stronę della i sciągam brakujący sterownik temperatura cpu skacze do 72 st a temp rdzeni do 82 i 78.

Przy natychmiastowej instalacji tego sterownika temp cpu podskoczyła na moment do 80 st, to chyba nie jest normalne? biorąc pod uwagę , że pasta i termopad zostały wymienione,
    nie chcę nawet myśleć co by się działo gdybym spróbował zagrać w jakąś grę na tym komputerze.

Cóż tak to jest jak się kupuje 100% sprawne komputery z allegro :(
  • Pomocny post
    #16 14788654
    miecho18
    Spec od komputerów
    Kolego, jak pisałem - masz rozszczelniony heatpipe i tylko wymiana chłodzenia wchodzi w grę. Nic innego nie wymyślisz.
  • #17 14788660
    tomix110
    Poziom 9  
    Tak też właśnie myślę.

Dlatego nie podmieniam żadnych procesorów etc,
    dzięki za odpowiedzi i na bank zdam relację czy ewentualna podmiana radiatora pomogła.

Tylko z drugiej strony tak sobie myślę, że żeby podmienic radiator to też trzeba kupić używany, a jak to z uzywkami, może się okazać niesprawny, i wtedy to już w ogóle rzeźba w gówn.ie :).

Trzeba sprawę jeszcze przemyśleć.
  • Pomocny post
    #18 14788661
    miecho18
    Spec od komputerów
    tomix110 napisał:
    ylko z drugiej strony tak sobie myślę, że żeby podmienic radiator to też trzeba kupić używany, a jak to z uzywkami, może się okazać niesprawny, i wtedy to już w ogóle rzeźba w gówn.ie :)

Musiałbyś mieć na prawdę pecha, żeby trafić na uszkodzony. Zamawiaj śmiało używkę.
  • #19 14788662
    tomix110
    Poziom 9  
    Niby tak, ale z drugiej strony to się niby nie powinno popsuć, a jednak jest zepsute :)
  • #20 14788851
    boro1234567
    Spec od komputerów
    tomix110 napisał:
    niby tak, ale z drugiej strony, to się niby nie powinno popsuć a jednak jest zepsute :)

Zawsze możesz kupić nowe chłodzenie.
  • REKLAMA
  • #21 14789119
    tomix110
    Poziom 9  
    Nowe chłodzenie, jak znam życie będzie kosztować tyle ile zapłaciłem za ten laptop.
    Przejrzałem allegro i można takie chłodzenie kupić za kilka złotych.
    Tylko teraz pytanie: czy ono podejdzie do mojego laptopa?
    Wiem, że musi być pod kartę Intela.
  • #22 14789573
    boro1234567
    Spec od komputerów
    tomix110 napisał:

które wybrać? ja bym optował za nr 1

Wybieraj opcję nr. 1.
  • #23 14800392
    tomix110
    Poziom 9  
    Wymiana radiatora pomogła, tak mi się przynajmniej wydaje :).
    Temperatura procesora w stanie spoczynku komputera to około 42 stopnie,
    w momencie przeglądania internetu, około 52 stopnie, i wtedy co chwilę załącza się wiatrak na minimalnych obrotach, więc ogólnie myślę, że jest ok.
    Dodam, że temperatura rdzeni jest odpowiednio o 10 i i 6 stopni wyższa.

Zrobiłem test programem OCCT i maksymalna temperatura procesora w tym teście była na poziomie 62, 63 stopnie przy 100% wykorzystaniu procesora,
    oczywiście temp. rdzeni była wyższa odpowiednio o 10 i 6 stopni.
    Ten temat można uznać za rozwiązany :) .

Tak sobie jeszcze myślę, jak by tego lapka, że tak powiem usprawnić?

Myślałem nad jakimś procesorem, który byłby szybszy, i oczywiście dysku SSD.

W laptopie teraz siedzi Core 2 duo t6400 (Penrym-3M), na co można go zmienić tak żeby to chłodzenie wyrobiło?

Socket na płycie głównej to Socket P (mFCPGA-478), więc pod takie coś byłby procek potrzebny.

Tak jeszcze co do temperatury, to TDP(Thermal Design Power) mojego procesora to 35W, czy jeżeli podmienię procka na takiego z TDP np. 25W to znaczy, że będzie się on mniej grzał, że jeżeli np w tym momencie mam temperaturę około 50 st. to np. procesor z 25W będzie pracował jeszcze w niższej temperaturze?

Czy np core 2 duo p8600 lub 8700 podejdzie do mojej płyty głównej?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używanego laptopa Dell XPS M1330 z procesorem Core 2 Duo T6400, który po krótkim użytkowaniu zaczął przegrzewać się, co prowadziło do wyłączania się urządzenia. Po konsultacji z serwisem stwierdzono, że konieczna jest wymiana pasty termoprzewodzącej oraz termopadu. Po wymianie, problem z temperaturą nie ustąpił, co sugerowało uszkodzenie radiatora lub heatpipe. Użytkownik zdecydował się na wymianę radiatora, co przyniosło poprawę - temperatura procesora w stanie spoczynku wynosiła około 42 stopnie, a przy obciążeniu 62-63 stopnie. Użytkownik rozważa dalsze usprawnienia laptopa, w tym wymianę procesora na szybszy model oraz instalację dysku SSD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA