logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA8250 - Mała ilość mielonej kawy/krótki czas mielenia

Neostar 22 Cze 2015 14:34 6963 8
REKLAMA
  • #1 14792809
    Neostar
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam,

Czy dysponuje ktoś informacją w jaki sposób sprawdzić/ustawić czas mielenia kawy we wspomnianym ekspresie? Mój ekspres aktualnie mieli kawę przez ok 3-4 sek przez co kawa jest bardzo słaba, wodnista.

Proszę o pomoc w naprawie usterki. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14794372
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3333
    Proszę o podanie całego modelu ekspresu..

Od :"REF:..... do ... R"

Jeżeli usterka wystąpiła samoistnie problem może leżeć po stronie młynka lub zanieczyszczoną komorą parzenia..

Nie pamietam czy ten model ma funkcję kalibracji mielenia, a bez pełnego modelu nie bardzo mogę to sprawdzić..
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #3 14795198
    Neostar
    Poziom 17  
    Model jest następujący:

REF:EA8250PE/70G-0514-R

Problem wystąpił ok tygodnia po samodzielnym czyszczeniu ekspresu. Po czyszczeniu kawy były mocne a wypadające brykiery dobrze odsączone. Po ok tygodniu kawa zaczęła być coraz słabsza, brykiety małe, rozpadające się i słabo odsączone z racji ich małej grubości. Wydaje mi się, że zaraz po czyszczeniu ekspress uruchamiał młynek na dłuższy czas niż aktualnie. Komora parzenia jest czysta.
  • REKLAMA
  • #4 14797210
    nioop

Specjalista AGD
    W pierwszej kolejności radzę sprawdzić sam młynek kawy..
    Zsyp kawy - Otwór przez który wylatuje kawa dokładnie wyczyścić..
    Po drugie - Sprawdzić stan wyrzutnika kawy w młynku, tj czy łopatki wyrzucające kawe nie są zbyt hmm.. "zdarte"
    No i jeżeli to nie pomoże, to niestety serwis pozostaje, gdyż w katalogu widzę, że jest to model z automatyczną kalibracją wielkości mielenia..
    Ale z tego co widzę, to ekspres jest "świeży"i teoretycznie powinna być jeszcze na niego gwarancja..

Aaa.. Z tyłu boilera masz potencjometr, na dole przy białym siłowniku.. Zobacz czy tam jakiegoś brudu nie ma np z kawy, który podawał by złe informację elektronice..

Ew. Jakbyś był w stolicy to mogę zajrzeć.. ;)
    Konto firmowe:
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #5 14797243
    Neostar
    Poziom 17  
    Teoretycznie pewnie jest na gwarancji tylko, że ekspres nie służy do końca domowym celom a do takich został stworzony. W ciągu swojej kariery zrobił ok 4900 kaw :)

Ten potencjometr jest może poruszany wraz z opuszczaniem tłoka? Młynek był czyszczony dosyć dokładnie (odkurzacz, delikatnie szczoteczką). Zastanawia mnie tylko na jakiej podstawie ekspres wyznacza sobie czas pracy młynka? Dlaczego zaraz po czyszczeniu było dobrze a po tygodniu jest tak sobie.
  • #6 14797356
    nioop

Specjalista AGD
    A on jest na paragon czy fakture ?
    Jeżeli ekspres ma ponad rok czasu od daty zakupu to jeszcze się mieści się w ilości kaw z tego co pamiętam.. ewentualnie Zgłoś go w sklepie nie na gwarancję a na podstawie rękojmy, czasami pomaga..

Dokładnie, potencjometr jest poruszany wraz z całym siłownikiem.
    Elektronika wyznacza czas pracy młynka w zależności od tego ile nasypie młynek do komory parzenia kawy.. Jak za dużo to tłok zatrzymuje się wyżej, co "widzi" potencjometr i przy następnym mieleniu zmniejsza czas pracy młynka.. I na odwrót, jeżeli kawy jest za mało..

Jeszcze jedna rzecz.. Nie zawsze skutkuje..
    Wyłącz ekspres z prądu, wyjmij zbiornik wody, pojemnik na fusy, szufladkę i trzymając cały czas przycisk hmm.. Obok włącznika to chyba "prog" :)
    Wyświetli się takie coś, kostki z numerami, spróbuj pokrętłem przestawić na większą ilość.. Zapewne jest na "2", to przestaw na "4" i zobacz czy przyniosło to efekt..
    Konto firmowe:
  • REKLAMA
  • #7 14797420
    Neostar
    Poziom 17  
    OK, zobaczę ten potencjometr.

Włączałem tryb o którym piszesz, faktycznie było ustawione na 2 i nie zmieniałem tego. Po zmianie wartości po prostu wyłączyć ekspres z prądu?
  • REKLAMA
  • #9 14798565
    Neostar
    Poziom 17  
    Przestawiłem parametr o którym pisałeś na 4 i faktycznie czas pracy młynka znacząco się wydłużył, kawa jest taka jak powinna. Nie rozbierałem natomiast ekspresu w poszukiwaniu potencjometru o którym pisałeś ale z tego co kojarzę to była tam zwykła krańcówka. Póki co działa. Poczekam z zamknięciem tematu jakiś czas, żeby wszystko się sprawdziło przez kilka dni. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ekspresem Krups EA8250, który mieli kawę przez zaledwie 3-4 sekundy, co skutkowało słabym, wodnistym naparem. Po samodzielnym czyszczeniu ekspresu, kawa początkowo była mocna, ale po tygodniu zaczęła tracić na jakości. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie młynka kawy oraz stanu wyrzutnika, a także kalibrację czasu mielenia. Wskazano, że ekspres ma automatyczną kalibrację, która dostosowuje czas mielenia w zależności od ilości kawy w komorze parzenia. Użytkownik zmienił ustawienia kalibracji z 2 na 4, co znacząco poprawiło jakość kawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA