logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór parametrów regulatora PID metodą odpowiedzi skokowej.

ka_3 23 Cze 2015 13:14 2037 5
REKLAMA
  • #1 14795998
    ka_3
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Mam silnik DC dla którego chciałbym zrobić regulator PID dla sterowania prędkością kątową. Jak działa regulator PID mniej więcej wiem, jak to zaprogramować na AVR też. Problem z doborem Kp Ki Kd. Próbowałem ręcznie i coś z tego wychodzie, ale od ideału daleko. Chciałbym skorzystać z metody odpowiedzi skokowej. Mam kilka pytań
    1. Wał silnika powinien być obciążony czy pracować bez obciążenia podczas identyfikacji?
    2. Wstępnie próbowałem przeprowadzić identyfikację i wychodzą mi takie rzeczy jak poniżej na obrazku. Na osi x jest czas w ms, niebieska linia to skok sygnału PWM z 30% na 40%, a zielona linia pokazuje aktualną prędkość obrotową która wzrosła z 265 do 285 obrotów na minutę. Dobór parametrów regulatora PID metodą odpowiedzi skokowej.
    Zastanawiam się czy to dobrze robię, próbując odczytać wartośći Kp Ki i Kd wychodzą mi bardzo odległe(nie można mówić o żadnej regulacji prędkości obrotowej) od tych które dobrałem ręcznie.
    3. Jaka powinna być mniej więcej częstotoliwość próbkowania dla regulatora pid dla silnika DC? Próbuję z 50Hz, nie za mało?
  • REKLAMA
  • #2 14796492
    pawel_konin
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Witaj
    Przede wszystkim powinieneś mieć sprzężenie zwrotne od prędkości np. tachometr na wale to na AVR by się chyba sprawdziło.
    Przede wszystkim odpowiedź na skok jednostkowy to ustalenie np 200rpm/minute
    od zera to jest skok jednostkowy. To co zaprezentowałeś to odpowiedz na wymuszenie w stanie ustalonym. Co do próbkowania hmm mogło by być więcej możesz użyć tu przerwań o wysokim priorytecie np T1.
    Co do nastaw procedure Metoda Zieglera-Nicholsa?? czy nie bardzo??
  • REKLAMA
  • #3 14797935
    ka_3
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Silnik posiada enkoder. To z niego odczytuję prędkość obrotową. O metodzie Z-N czytałem, ale jeszcze się w nią nie wtajemniczałem, muszę mieć najpierw poprawne pomiary.
    Pomiary wykonujemy pod obciążeniem wału czy bez?
    Co jest złego w moim wykresie?
  • REKLAMA
  • #4 14799669
    pawel_konin
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    ka_3 napisał:
    Silnik posiada enkoder. To z niego odczytuję prędkość obrotową. O metodzie Z-N czytałem, ale jeszcze się w nią nie wtajemniczałem, muszę mieć najpierw poprawne pomiary.
    Pomiary wykonujemy pod obciążeniem wału czy bez?
    Co jest złego w moim wykresie?

Może być wał nie obciążony lecz najlepiej jakby parametry dobierać na obiekcie na którym będzie to pracować w sposób stacjonarny.
    Generalnie polega to na tym że , najpierw wyłączamy człony I , D.
    Włączamy silnik ustawiamy prędkość zadaną i startujemy silnik i po wykresie patrzymy jak rozpędza się silnik i dochodzi do nastawy tak manipulujemy nastawa aby osiągnąć jak najszybsze dojście do wartości zadanej.
    Potem włączamy człon I znów startujemy silnik od zera do zadanej i patrzymy o ile szybciej jest w stanie tą wartość osiągnąć i jak jest ona dokładna tzn ile wynosi różnica taka manipulujemy wartością I aby osiągnąć lepszą wartość niż samo P.
    I na koniec dodajemy człon D aby wygładzić przebieg i osiągnąć jak najszybsze i zarazem najdokładniejsze dojście do wartości zadanej i patrzymy jak regulator reaguje na zmienne obciążenia oczywiście starujemy zawsze silnik od 0 a nie od jakieś wartości prędkości
  • REKLAMA
  • #5 14799857
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    Google -> "dobor parametrow pid"
    Parametry PID będą inne dla silnika obciążonego i nie obciążonego - chyba, że masz jakiś algorytm autoadaptacji.
    Poczytaj też o jakości regulacji - w zależności od ustawień regulatora możesz mieć szybkie osiąganie prędkości zadanej ale przesterowania, albo brak przesterowań ale wolniejsze osiąganie prędkości.
REKLAMA