logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MTD Briggs 12 HP - Traktorek nie odpala mimo wymiany stycznika i cewki

tomek8484 05 Lip 2015 12:23 34668 89
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego traktorek z silnikiem Briggs 12 HP nie odpala mimo iskry i czyszczenia gaźnika?

Przyczyną był uszkodzony klin koła zamachowego, który przestawił zapłon, dlatego silnik strzelał w tłumik i nie chciał odpalić [#14825489][#14890672] Iskra na zewnątrz nie gwarantuje poprawnego zapłonu w cylindrze, więc przy takim objawie trzeba sprawdzić właśnie klin oraz ustawienie zapłonu [#14825489] W tym wątku wymiana stycznika, cewki i kolejne czyszczenia gaźnika nie rozwiązały problemu, a po wymianie klina silnik zaczął pracować [#14890672]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 14825343
    tomek8484
    Poziom 13  
    Ocena: 53
    Witam. Kupiłem tanio traktorek i problem polegał na tym że ponoć trzeba tylko wymienić stycznik i nic więcej. Wymieniłem stycznik ale nie chce odpalić, brak iskry, więc wymieniłem cewkę z fajką z pchanej kosiarki, która pasowała do traktorka dalej nie pali. Gaźnik wyczyściłem 2 razy filtr powietrza również nowy jak i paliwa. Rozrusznik kręci iskra jest duża, paliwo dochodzi do gaźnika, wstrzyknąłem paliwo do cylindra i odpalił i zgasł. Kręciłem dwiema śrubkami jak pisali na forum do oporu a potem odkręcić półtora obrotu i odpalać. Nic nie pomogło. Dość długo kręciłem rozrusznikiem to strzelało z tłumika i buchał ogień. Może ktoś rozkręcał silnik i przestawił zapłon sam nie wiem. Proszę o pomoc

MTD Briggs 12 HP - Traktorek nie odpala mimo wymiany stycznika i cewki MTD Briggs 12 HP - Traktorek nie odpala mimo wymiany stycznika i cewki

Moderowany przez ANUBIS:

• REKLAMA
  • #2 14825401
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 14825415
    Mały szary człowiek
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    może spróbuj gaźnik lepiej wyregulować i sprawdzić czy zapłon jest odpowiednio ustawiony
    bo skoro piszesz że jak podałeś bezpośrednio na cylinder paliwo i sprzęt odpalił to zapewno wina gaźnika
  • #4 14825428
    tomek8484
    Poziom 13  

A może leży wina tutaj ?

Dodano po 6 [minuty]:

Odkręciłem świecę, przyłożyłem do cylindra przekręciłem kluczyk i jest iskra dość duża, cewka z kosiarki pchanej briggs 4 Km. delikatnie musiałem ją spiłować by weszła do otworów ale iskra jest i to porządna. A klin co ma do tego ?

Moderowany przez ANUBIS:

• #5 14825479
    Mały szary człowiek
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    klim ma to do tego że jeżeli by go ,,ścięło" to koło zamachowe będzie się slizgać i nie odpali
    ale katuj gaźnik bo jeżeli wlałeś paliwa do cylindra i Ci odpalił to na stówkę jest to wina złej regulacji ewentualnie jakaś dysza mogłabybyć zapchana ale jeżeli piszesz iż je wyczyściłeś no to odpada ta kwestia
  • REKLAMA
  • #6 14825485
    tomek8484
    Poziom 13  
    Może ktoś rozkręcił silnik i nie przestawił rozrząd ? Mam rozkręcić silnik myślicie że może tam leżeć wina ? Zaznaczam że jak wtrysnę paliwo do świecy to pali tak samo rozruch w sprayu dodam do filtra to odpali.
  • #7 14825489
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 14825526
    tomek8484
    Poziom 13  
    Czyściłem dwa razy gaźnik drucikiem w otwory i jest wszystko drożne, brak pomysłów. Właśnie sprawdziłem klin jest ok.

Więc jak wcisnę gaz na start nr1 do końca to nr 2 dociska ten podwójny drut zamyka przepustnicę tam gdzie filtr powietrza, kręcę rozrusznikiem 4 sec i nic miedzy czasie po 4 sec gaz dam na środek to odpala silnik normalnie na 2 sec i gaśnie. Znowu kręcę w położeniu gazu na środku to nie odpala tylko zaczyna strzelać z tłumika

Dodano po 6 [minuty]:

Chyba kupię gaźnik i cewkę a jak to nie pomoże to wyrzucę wszystko na złom.
  • #9 14825597
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 14825602
    tomek8484
    Poziom 13  
    Przypomniało mi się że odkręciłem dużą śrubę tam gdzie koło zamachowe bo chciałem odpalić go za pomocą wiertarki. Przyjmijmy że zruszyłem koło zamachowe jak ustawić go prawidłowo ?

Dodano po 6 [minuty]:

Jak dam na ssanie to nie pali a puszczę ssanie to zaczyna łapać coś sam się kręci silnik z ledwością na 2 sec i gaśnie. To tak jakby nabrało paliwa na ssaniu a gdy puszczę ssanie to odpala na 2 sec. O to zdjęcie gaźnika

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #12 14825643
    tomek8484
    Poziom 13  
    Spiłowałem gumówką 3 mm bo nie pasowało na otwory.

Moderowany przez ANUBIS:

• #13 14825653
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 14825657
    tomek8484
    Poziom 13  
    No dobra wyczyściłem tak jak na zdjęciach a co mam zrobić z tymi kuleczkami czerwony i niebieski kwadrat i co to jest ?

• #15 14825661
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 14825668
    tomek8484
    Poziom 13  
    Aha, mam następną cewkę też z briggsa 4 Km to przerobię ją, powiększę otwory i założę raz jeszcze bez piłowania rdzenia ale już nie dzisiaj bo mamy święto :)
    Ustawiałem te śruby w różne pozycje i nic nie dało cały czas to samo

Rozrusznik mi się topi na dziś wystarczy. Zostaje mi serwis, chodź stawiam na gaźnik że w nim tkwi problem świeca sucha a z tłumika raz leci delikatny dym a raz nie.
    Nawet odpiąłem kabelek od cewki myśląc że może tam tkwi problem
    W środę zawiozę go do serwisu i odezwę się do was czy im uda się to naprawić

Dodano po 27 [minuty]:

Co do gaźnika mam tylko jedną dysze tą w środku nic więcej, nie mam kolejnej dyszy obok ja na zdjęciu tylko dwa puste otwory.

MTD Briggs 12 HP - Traktorek nie odpala mimo wymiany stycznika i cewki MTD Briggs 12 HP - Traktorek nie odpala mimo wymiany stycznika i cewki

Moderowany przez ANUBIS:

• #17 14825792
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 14826117
    tomek8484
    Poziom 13  
    Aha. Zrobiłem jeszcze jeden błąd, otóż czyściłem gaźnik ale nie odkręcałem ze środka dyszy i nie wyciągałem jej. Może tam na ściankach dyszy dziurki są zatkane. Jutro to sprawdzę
  • #19 14826164
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 14826171
    tomek8484
    Poziom 13  
    Do głównej dużej dziurki wsadziłem drut i był prześwit ale jak na ściankach dyszy są dziurki to mogą być zatkane, jeżeli są

MTD Briggs 12 HP - Traktorek nie odpala mimo wymiany stycznika i cewki[/quote]

Dodano po 3 [minuty]:

Może przez zatkane kanaliki nie chce odpalić i go zalewa

Dodano po 3 [minuty]:

No tylko zaleje paliwo do cylindra i pali albo wstrzyknę od góry do filtra to też odpali

Moderowany przez ANUBIS:

• #21 14826207
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 14826216
    tomek8484
    Poziom 13  
    Ok ale nie dziś, jak tylko w tygodniu będę miał czas to wyczyszczę. pozdrawiam
  • #23 14829445
    awsocki184
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Miałem podobny problem ,iskra jest wszystko wyczyszczone a silnik nie pracuje. Na ssaniu się odezwał przy "kielichu do cylindra" również załapał. Próbowałem wielu metod. Radziłbym przeczyścić zawory jeśli to nie pomoże silnik ma problem na pierścieniach (zużyte) wymiana nic nie pomoże. Musiałem kupić nowy silnik. Być może w twoim przypadku jest inaczej jednak sprawdź kompresję.
  • #24 14837619
    tomek8484
    Poziom 13  
    Sprawdzałem kompresje, jest ok. Co do zaworów to nie wiem co tu czyścić, chyba tylko z przodu gdzie osmolona i rowki . W odmie było troszeczkę oleju z silnika tak z pól kieliszka. W sobotę wyczyszczę gaźnik i raz jeszcze będę próbował odpalić.

Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

tomek8484 napisał:
    Sprawdzałem kompresje, jest ok. Co do zaworów to nie wiem co tu czyścić, chyba tylko z przodu gdzie osmolona i rowki . W odmie było troszeczkę oleju z silnika tak z pól kieliszka. W sobotę po 17 00 na bieżąco wam powiem co i jak, wyczyszczę gaźnik i raz jeszcze będę próbował odpalić.
  • #25 14840693
    tomek8484
    Poziom 13  
    Nie udało mi się odkręcić duszę z gaźnika wiec przedmuchałem ją sprężarką i po założeniu na ssaniu prawie odpala ale coś nie ma siły, jest niebieski dym i tyle. Regulowałem gaźnik i bez zmian.

Odkręciłem głowicę i zauważyłem ze jest ojej silnikowy tak z pół łyżeczki na cylindrze ale rysy nie ma na cylindrze

Tłok i panewki nie są osmolone, tylko delikatny nagar
    Ruszam tłokiem na boki to ma spore luzy, chyba pierścienie mam do wymiany jak myślicie, czy mają mieć luzy
    No tak z 1 mm luzu
    Ciągnąłem filtr powietrza myślałem że to pomoże i po chwili strzelił ogniem z filtra
  • #26 14840919
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 14841125
    tomek8484
    Poziom 13  
    Tylko nie straszcie mnie że silnik złom, może wystarczy wymienić pierścienie. Niestety silnik bez tulejki

Dodano po 6 [minuty]:

Obudowa silnika czarna a słyszałem że tylko czerwone maja tulejkę
  • #28 14841143
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 14841183
    tomek8484
    Poziom 13  
    Ale muszę go wyjąć czy wystarczy zdjęcie po odkręceniu głowicy ? jak zdjęcie tłoku to muszę wyjąc silnik z traktorka

Myślę o kupnie bloku briggsa 12,5 hp czerwona obudowa i wszystko przenieść. Opłacalne?
  • #30 14841522
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił traktorek MTD z silnikiem Briggs 12 HP, który nie odpalał mimo wymiany stycznika i cewki. Po wymianie cewki z kosiarki oraz czyszczeniu gaźnika, problem nadal występował. Użytkownik podejrzewał, że przyczyną mogą być problemy z zapłonem, regulacją gaźnika lub uszkodzony klin koła zamachowego. Po dalszych próbach, w tym wstrzykiwaniu paliwa do cylindra, silnik odpalał na krótko, ale gaśnie. Użytkownik rozważał wymianę gaźnika oraz cewki, a także sprawdzenie ustawienia rozrządu. Po rozebraniu silnika stwierdzono uszkodzenia, w tym skrzywiony wałek i luzy na tłoku, co sugerowało konieczność wymiany pierścieni. Ostatecznie, po wymianie klinu i regulacji, silnik zaczął pracować, ale występowały problemy z przegrzewaniem i ucieczką kompresji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA