logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przedwzmacniacz NE5532 regulacja wzomcnienia barwy basu..

stk401 30 Maj 2005 15:50 9767 13
REKLAMA
  • #1 1536156
    stk401
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam!
    Czy ktoś wie gdzie znajde opis oraz schemat układu przedwzmacniacza(całkowitego) albo poszczególnych regulacji t.j :barwy, wzmocnienia,balansu.. na układzie NE5532?
    Czy ten układ jest dobrym układem i czy jest godzien polecenia ?

Pozdrawiam, Stk401
  • REKLAMA
  • #2 1536234
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Układ jest godzien, używa go się w sprzęcie profesjonalnym.
  • #3 1536855
    stk401
    Poziom 15  
    Znalazłem na AVT : Avt2132-przedwzmacniacz z regylacją barwy
    ale nie ma regulacji wzmocnienia i balansu..
    Może wiecie gdzie znaleźć kompletny kit?
    Uparłem sie na te Ne5532 ;)
    Ale może jest jakiś inny równie dobry przedwzmak(definitywnie odpada np. przedwzmak jabla na tda1524:P )
    ?

Pozdro
  • #4 1536888
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Znalazłem takie cos na swoim hdd.
    Załączniki:
    • Przedwzmacniacz NE5532 regulacja wzomcnienia barwy basu.. 2.jpg (27.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1536977
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Możesz tam wstawić trzy punktową, albo pięciopunktową regulacje korektora, są sprawdzone.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Barwa tonu 5 P.doc (26.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Barwa tonu.doc (24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1538759
    stk401
    Poziom 15  
    Witam!
    A może wiecie gdzie dostać(kit) kompletnego przedwzmacniacza t.j regulacja wzm. barwy, balansu? W miare dobrej jakości.
    Przedwzmacniacz ma być do wzmacniacza jabla j-45 na tda2040.

POzdrawiam!
  • REKLAMA
  • #7 1538925
    sq8ju
    Poziom 24  
    Wiesz co Ci powiem. Seria kostek TDA na której masz wzmacniacz gra tak fatalnie, że niewiem czemu chcesz do niego NE5532 dawać. Przecież te wzmacniacze operacyjne sa za dobre do tego wzmaka. Chcesz zrobić "malucha" z silnikiem volkswagena ?
  • #8 1539131
    stk401
    Poziom 15  
    Witam!
    Owszem, Owszem TDA2040 nie grzeszy jaością dzwięku i innymi parametrami ;)
    Choć sa gorsze..
    Dlaczego taki dobry przedwzmak to takiego kiepsiego wzmaka?
    Ten tda2040 to jakby "etap przejściowy" w przyszłości ma zamiar zbudować coś lepszego(np. na stk albo nawet na mosfetach ;D )
    Na dzień dzisiejszy chce wykonąc jakiś przedwzmak aby dopasować sygnał do tego tda2040 bo już raz go przesterowałem:p
    Kolego "sq8ju" czy mogłbyś coś polecić z wyjątkiem przedwzmaka na tda1524(bo słyszałem że to dopiero jest tandeta ;)

POzdrawiam!
  • #9 1539609
    sq8ju
    Poziom 24  
    Przykro mi, ale nie pomoge. Będziesz musiał albo na płytce uniwersalnej, albo cos wytrawić. Schemat jest bardzo prosty. Poradzisz sobie :)
  • #10 1539879
    Jobej
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Możesz kupic gotowe kity (zestawy do zmontowania) na: http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=2342. Musiał byś zamówić dwa takie układy, do wersij stereofonicznej orza zastosować 2 podwójnie potenciometry z 2×10 kΩ (koniecznie takie do elementów dostarczonych razem w zestawie, bo zagwarantuje to poprawną pracę i bardzo niski poziom szumów). Pamiętaj, że musisz załatwić sobie je dodatkowo, bo razem z kitem są dostarczone tylko montażowe.
    Układ ten jest naprawdę wyśmienity, bo sprawdziłem go już nie raz z różnymi końcówkami mocy.
    Opis do niego masz tu: http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2132.pdf
    Jeśli zamierzasz złożyć zmówienie to najlepiej telefonicznie, bo przesyłka wtedy najszybciej dojdzie.
    Pozdro
  • #11 1539887
    stk401
    Poziom 15  
    Witam!
    Sorry już nie chce wam gitary zawracać ;) ale nie bardzo rozumiem te schemaciki..
    Naczy kolega Janek napisał o trzy badź 5 stopniowej korekcji. chodzi o 5 częstotliwości?
    REgulacja barwy(tony wysokie i niskie) są własnie w tym przedwzmacniaczu avt wiec nic nie bede musiał kombinować ;)
    Potrzebuje własnie regulacji wzmocnienia i balansu..
    kiedyś widziałem takie proste schematy tylko nie pamietam gdzie ;P

POzdrawiam!
  • #12 1540782
    c_04
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    sprobuj na tda1526... volume, balance, bass, treble... mozna dac jeszcze na wyjscie jakis opamp
    a schemat chyba w nocie aplikacyjnej bedzie
    pozdro
  • #13 1541650
    stk401
    Poziom 15  
    Witam!
    Dzięki kolego Jobej własnie ten kit miałem na oku ;)
    Okej kupuje ten kit i dwa podwójne potencjometry 2x10kohm
    TYlko co zrobić z regulacją wzmocnienia ?!???
    Czy u ciebie ten przedwzmacniacz pracuje z napieciem symetrycznym czy pojedyńczym ?
    Ja dysponuje symetrycznym ..
    Czy przedwzmacniacz będzie pracował prawidłowo jęsli go podłącze pod zasilacz od wzmacniacza t.z.n chodzi mi głownie o przefiltrowane napiecie
    czyli 4x4700uF..
    Masz może jakiś schemacik ilustrujacy podłaczenie w do poszczególnych punktów w wersji stereo ?

Dzięki, POzdrawiam!
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przedwzmacniacza opartego na układzie NE5532 z regulacją barwy, wzmocnienia i balansu. Układ NE5532 jest uznawany za dobry i stosowany w sprzęcie profesjonalnym. Użytkownik poszukuje kompletnego schematu lub kitu z pełną regulacją, gdyż dostępny na AVT2132 kit oferuje jedynie regulację barwy bez wzmocnienia i balansu. Pojawiły się sugestie użycia innych układów, np. TDA1526, który umożliwia regulację głośności, balansu, basu i tonów wysokich. Dyskutowano także o kompatybilności przedwzmacniacza z końcówką mocy na TDA2040, która ma ograniczoną jakość dźwięku, lecz jest traktowana jako etap przejściowy. Zalecane jest stosowanie symetrycznego zasilania oraz podwójnych potencjometrów 2×10 kΩ dla stereo. Polecono zakup gotowego kitu AVT2132 z dokumentacją PDF oraz kit z jabel.com.pl, który zawiera regulację barwy, wzmocnienia i balansu. Schematy są proste i można je wykonać na płytce uniwersalnej. Wskazano, że NE5532 jest układem godnym polecenia, a do zestawu należy dokupić potencjometry, gdyż w zestawie są tylko elementy montażowe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA