Witam, zadali nam w szkole taki referacik no i musze opracować go. Co nie co na ten temat wiem. Napisze to co wiem:
No po 1 trafo zamieniające ~230 na pożądaną wartość
po 2 Mostek greatza ( prostowanie napiecia, i tu coś wiecej musze napisać )
po 3 filtracja ( kondensatory elektrolityczne - nie wiem dokłądnie co robią w ukłądzie, tez prosze o wyjaśnienie )
po 4 stabilizajca ( nie wiem wogule co to ma być, bo dorwałem schemat blokowy takiego zasilacza i nie wiem po co to, w zasialaczu do wzmacniacza nie mam żadnej stabilizacji, tylko trafo -> greatz -> kondensatory -> i wyjście, również prosze o wyjaśnienie)
Zamieszczam schemat blokowy.
Załączniki:
zasblok.gif(2.91 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Dużo można byłoby pisać, jeżeli chcesz troszke materiałów na ten temat to podaj maila to prześlę Ci to co mam. Kiedyś w szkole miałem badanie zasilaczy.
Z braku czasu podstawowe info: Jesli jestes zainteresowany dalszamy informacjami to moge odpisac ale dopiero w piatek
Zasilacz stabilizowany jest regulowanym źródłem napięcia lub prądu stałego.
Zazwyczaj stabilizacji podlega napięcie na zaciskach wyjściowych zasilacza. Jeżeli z zasilacza pobiera się prąd o natężeniu mniejszym od nastawionego, wówczas na zaciskach wyjściowych utrzymuje się stałe nastawione napięcie. Po zwiększeniu natężenia pobieranego prądu ponad nastawioną wartość zasilacz przechodzi w tryb stabilizacji natężenia prądu, przy czym tak obniża napięcie, aby utrzymywać nastawioną wartość natężenia prądu. Możliwość nastawy maksymalnego natężenia prądu (podczas pracy ze stabilizacją napięcia) lub maksymalnego
napięcia (podczas pracy ze stabilizacją natężenia prądu) wykorzystuje się w celu zabezpieczenia zasilanego układu przed uszkodzeniem. Należy pamiętać że nastawy maksymalne powinny być nieco wyższe od spodziewanych rzeczywistych wartości dla danego obciążenia.
Mostek Graetza to pełnookresowy prostownik z czterech diod prostowniczych połączonych w specyficzny układ prostujący prąd wykorzystując obie połówki napięcia zmiennego (prostownik dwupołówkowy). Oznacza to że niezależnie od kierunku przepływu prądu na wejściu prąd na wyjściu płynie zawsze w tą samą stronę. W określonej chwili dwie z tych diód pracują przy polaryzacji w kierunku przewodzenia a dwie w kierunku zaporowym, przy zmianie kierunku prądu wejściowego te pary zamieniają się miejscami. Mostek ten jest czwórnikiem - ma dwa zaciski wejściowe (napięcie przemienne) oraz dwa zaciski wyjściowe. Mostki prostownicze Graetza mogą być produkowane w postaci scalonej, lub budowane z niezależnych diod.
Aktualnie wykonywany jest prawie wyłącznie na krzemowych diodach półprzewodnikowych. Dawniej produkowano mostki wykorzystując prostowniki selenowe, diody germanowe i prostowniki kuprytowe (tylko w zastosowaniach bardzo małej mocy, np. w układach pomiarowych)
Ze względu na kłopoty z doprowadzeniem żarzenia, rzadko był budowany na lampach, zamiast tego stosowano prostownik dwupołówkowy na dwóch diodach wymagający uzwojenia transformatora z wyprowadzonym środkiem.
Dodano po 6 [minuty]:
Prosze tu masz kompletny opis ze schematem. Cale przejscie pradu i dzialanie poszczegolnych elementow. Mam nadzieje ze wystarczy:
Załączniki:
zasilacz.stabilizowany schemat i opis.zip(17.12 KB)
zasilacz.stabilizowany schemat i opis.zip(17.12 KB)