logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować moduł Bluetooth HC-05 na Windows 8.1? Nie łączy się z terminalem

Morcinek92 08 Lip 2015 20:08 1866 3
REKLAMA
  • #1 14833428
    Morcinek92
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Hejka,

Ogólnie miałem problem z modułem bluetooth w laptopie . Problem miałem z wysyłaniem danych ale po aktualizacji sterowników już jest Okej. Dostałem moduł HC-05 ( docelowo ma być ATB BTM 222 ) , więc po poszukaniu o nim informacji wziąłem się za podłączenie i przetestowanie. Korzystałem ze strony : http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/B...t-komunikacji-komputer-terminal-RealTerm.html

Korzystając ze schematu :
    Jak skonfigurować moduł Bluetooth HC-05 na Windows 8.1? Nie łączy się z terminalem

Podłączyłem go. Po podaniu zasilania moduł był widoczny w laptopie tak więc sparowałem urządzenie ( proces przebieg pomyślnie ) dioda zaczęła migać z częstotliwością co dwie sekundy. W ustawieniach mam widoczne dwa nowe porty COM.

1) Czy moduł trzeba dodać jako nowe urządzenie BT ?? Kiedy wyszukuję to nie ma go na liście ... i nie umiem tego zrobić

2) Po włączeniu terminalu wybraniu portu COM , 9600bps,brak parzystości,8 bit danych,1 bit stopu. Nie łączy mi się z BT . Powinna dioda zielona się włączyć pokazując stan połączenia.

Wydaje mi się moduł HC powinien być POŁĄCZONY z laptopem a on jest tylko sparowany i przez to nie mogę się połączyć na terminalu . Używam terminal BRAY . Ale po wielu nieudanych próbach użyłem też RealTerm ale efekt był taki sam.

Czy ktoś miał również takie problem z Bluetoothem ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14833512
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Jeśli widzisz dwa nowe porty COM to wszystko jest prawidłowo.
    Pokaż zrzut ekranu Realterm zakładki Port.

Morcinek92 napisał:
    ... docelowo ma być ATB BTM 222

Nie zrozumiem jak można przepłacać dwukrotnie, i za coś co można kupić za 54zł płacić 100zł?
    Rozumiem, gdy mówimy o kwocie liczonej w groszach i pojedynczej sztuce ...

BTM-222 kupisz w TME za 54zł brutto i możesz go wlutować bezpośrednio na płytkę PCB swojego projektu lub zrobić własny adapter. Jeśli będziesz chciał to mogę udostępnić plik Eagle najprostszej wersji adaptera.

Edit:
    Dodałem Ci 25pkt bo masz 0.
  • REKLAMA
  • #3 14884940
    Morcinek92
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Oh... Zapomniałem odpisać :/

Wiesz co.. podłączyłem moduł i ustawiłem wszystko w terminalu RealTerm i ruszyło od zaraz ... połączyło się fajnie i nie ma żadnych problemów z przesyłaniem danych. Aż byłem zdziwiony że wystarczyło podłączyć i działa na tej samej zasadzie co kabel bez żadnej konfiguracji , tylko że bezprzewodowo :D .

Masz rację co do modułu BTM-222, po co przepłacać !
    Jeśli możesz to podeślij plik w Eaglu będę miał na przyszłość : )
    ---------------------------------------------------------------------

Moduł Bluetooth posiada pin o nazwie STATE , który odpowiada za pokazanie aktualnego stanu połączenia . Jeśli nie ma go to występuje na nim logiczne zero, jeśli mamy połączenie występuje na nim.. no właśnie w moim przypadku jest to 3V , a zasilanie modułu to 5V, ale mniejsza o to , chcę kontrolować ten stan za pomocą uC.

Napisałem oto taki króciutki program :

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Jest na wzór z lekcji o odtwarzaczu na AVR z GB.
    Mam z nim dwa problemy .

1) Program ogólnie działa tak jak powinien czyli jeśli nie ma połączenia wyświetla się napis "Połącz z PC" jeśli na pin PB3 podamy 5V lub 3V to wyświetla sie napis "Połączono" i wykonuje się właściwy program.
    Ale nie działa to jeśli pin state podepne pod PB3 , wystawia on 3 V ale procesor nie reaguje... a podłączona dioda kontrolna do pinu state przestaje migać w czym może być problem ??

2 ) w pierwszej lini wyświetlacza kiedy nie mamy połączenia jest napis "Bluetooth" jeśli podaje napięcie na pin PB3 , w te same miejsce wskakuje

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Natomiast jeśli zerwę połączenie napisy na siebie nachodzą i nie wiem jak wyczyścić ekran... spróbowałem lcd_str ( " "); ale ten napis widać że on zaczyna mrugać , widać te odświeżanie. Jak to rozwiązać ?? Flagami ??
  • #4 14890554
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Ad 1.
    3V przy zasilaniu z 5V to na granicy poprawnego rozpoznania jedynki logicznej: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/jak-mikrokontroler-widzi-sygnal-cyfrowy.html
    więc układ może zachowywać się niestabilnie.

Ad 2. Pokaż cały program.

Adapter do testów BTM-222 w wersji jednostronnego PCB w załączniku poniżej:
    Załączniki:
    • BTM222-Wersja-podstawowa.zip (72.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA